Ο Ανδρέας Καταχανάς γράφει για τη μαγική εμφάνιση του Ολυμπιακού κόντρα στην τεράστια Μόντενα και εξηγεί ποιο ήταν το μεγαλύτερο κέρδος των Ερυθρόλευκων σε αυτό το δραματικό παιχνίδι στο «Μελίνα Μερκούρη».
154 λεπτά παίχτηκε βόλεϊ υψηλού επιπέδου στο Ρέντη. Ένα ματς που δεν χόρταινες να το παρακολουθείς, ειδικά αν αγαπάς το άθλημα. Ο Ολυμπιακός -χωρίς υπερβολή- έκανε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία. Απέναντι σε μια Μόντενα που είναι εκ των φαβορί για την κατάκτηση του ιταλικού πρωταθλήματος και που είναι πολύ καλύτερη από την περσινή Τρεντίνο και προπέρσινη Ραβένα που αντιμετώπισαν οι Ερυθρόλευκοι σε ημιτελικό και τελικό αντίστοιχα.
Ο Αντρέα Τζιάνι ενδιαφέρεται περισσότερο για το πρωτάθλημα και το έδειξε και με τις επιλογές του, αλλά και με τις δηλώσεις του μετά το φινάλε της αναμέτρησης. Πήρε την απόφαση να αγωνιστεί χωρίς τον σούπερ σταρ, Ιβάν Ζάιτσεφ, τον κεντρικό Μάξγουελ Χολτ, ενώ χρησιμοποίησε τον Ματ Άντερσον στα μισά του τρίτου σετ. Το ματς που έκανε ο Ολυμπιακός, όμως, κόντρα σε αυτή την ομάδα ήταν ασύλληπτο.
Μόνο ο Άντερσον κοστίζει όσο όλο το μπάτζετ του Ολυμπιακού. Ήταν απίστευτο αυτό που έκανε απόψε η ομάδα του Μουνιόθ.
— ?♂️ Αντρέας (@adreas_k) December 12, 2019
Την έφτασε στα όρια της. Της προκάλεσε νευρικότητα (τα δύο λάθη των Καλιμπέρντα-Μπέντνορζ στο φινάλε του πρώτου σετ), άγχος και ανάγκασε τον Ιταλό τεχνικό της να αναπροσαρμόσει τα πλάνα του με την είσοδο του Άντερσον προκειμένου να γλιτώσει το… κάζο. Ο Μουνιόθ είχε διαβάσει το ματς, ωστόσο αυτό από μόνο του κόντρα σε μια τέτοια ομάδα κολοσσό του βόλεϊ, λέει ελάχιστα πράγματα.
Έπρεπε όλοι οι παίκτες να καταβάλλουν τεράστια προσπάθεια, να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους: Δεν υπήρχε μπάλα που να άφηναν να πέσει κάτω χωρίς να παλέψουν. Ο Κοκκινάκης να τρέχει δεξιά κι αριστερά σαν τρελός και να δίνει οδηγίες σαν γιατρός σε δημόσιο νοσοκομείο, ο Πετρέας με τον Βουλκίδη να στήνουν μπλοκ μπροστά σε Άντερσον, Πινάλι και Μπέντνορζ, ο Τερβαπόρτι να μοιράζει άριστα το ματς ακόμα και μετά από κακή υποδοχή και ο killer Φίνγκερ να έχει 47% (!) αποτελεσματικότητα στην επίθεση. Δεν υπήρξε κάποιος που να πήγε πίσω την εικόνα του Ολυμπιακού: Ίσως ο Χουσάι να μπορούσε να τα πάει καλύτερα στην επίθεση, αλλά δεν μπορείς να ζητήσεις και περισσότερα.
Ο Αλβανός κλείστηκε από το αντίπαλο μπλοκ, πήρε δύσκολες επιθέσεις, αλλά έβγαλε και κρίσιμες άμυνες που οδήγησαν σε κόντρα μπάλες. Σε γενικές γραμμές, σίγουρα αυτό που βοήθησε τον Ολυμπιακό ήταν το δυναμικό ξεκίνημα σε κάθε σετ. Έπαιρνε ένα προβάδισμα που ακόμα και όταν το έχανε δεν επαναπαυόταν, δεν τον ενδιέφερε αν απέναντι του είχε μια ομάδα που σε έξι από τα οχτώ πρώτα παιχνίδια της στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου είχε χάσει μόλις δύο (!) σετ. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος του και ο οδηγός για να διατηρήσει τα εγχώρια σκήπτρα.
Ποιος θα περίμενε πριν την έναρξη του παιχνιδιού ότι οι Ερυθρόλευκοι όχι μόνο θα έπαιρναν το πρώτο σετ όπως το πήραν, αλλά θα έφταναν να κατακτήσουν το τρίτο στο οποίο παίχτηκαν συνολικά 75 (!!) πόντοι και θα διεκδικούσαν τη νίκη στην παράταση του τάι μπρέικ και θα έπαιρναν ένα αποτέλεσμα που είναι πραγματικά σαν νίκη.
Ακόμα και οι αντιδράσεις των παικτών της Μόντενα στο φινάλε, το ξέσπασμα για τη δραματική νίκη που πήραν κυριολεκτικά στις λεπτομέρειες, που τους έδωσε και το μάθημα ποτέ να μην υποτιμάς τον αντίπαλο. Ακόμα και στο βόλεϊ που συγκριτικά με άλλα αθλήματα το πιο πιθανό είναι στο τέλος το φαβορί να επικρατήσει. Ειδικά όταν μιλάμε και για τέτοια μεγέθη…
Και τώρα ακολουθεί το ματς με τον Παναθηναϊκό στον Άγιο Θωμά. Η κούραση των παικτών του Μουνιόθ είναι δεδομένη, όπως και η δίψα να επανέλθουν στα θετικά αποτελέσματα μετά την ήττα από την Κηφισιά. Ένα πολύ δύσκολο τεστ μετά από μια σειρά απαιτητικών παιχνιδιών με πολλά ταξίδια και για μια ομάδα που είναι under construction ακόμα. Θυμίζουμε πως μόνο οι Τερβαπόρτι-Πετρέας είναι βασικοί συγκριτικά με την προηγούμενη σεζόν.
Όσον αφορά στον επαναληπτικό με τη Μόντενα; Το έργο είναι τρομερά δύσκολο ακόμα και αν κέρδιζε με 3-1 ο Ολυμπιακός. Αυτή τη φορά οι Ιταλοί μπορούν να διορθώσουν τις όποιες ανορθογραφίες και σε περίπτωση που δουν τόσο ανταγωνιστική ξανά την ομάδα του Μουνιόθ υπάρχει και ο Ζάιτσεφ. Το ζήτημα για τους Ερυθρόλευκους είναι να φανούν ανταγωνιστικοί σε μια έδρα-καμίνι, να διεκδικήσουν τις όποιες πιθανότητες τους και ό,τι βγει. Εξάλλου το κέρδος του πρώτου ματς είναι τόσο μεγάλο που υπερκαλύπτει έναν πιθανό αποκλεισμό και δίνει πόντους στο φετινό ερυθρόλευκο σύνολο.
ΥΓ: Όσοι βρέθηκαν στο Ρέντη και είδαν αυτή τη ματσάρα σίγουρα έφυγαν γεμάτοι. Αν τυχόν δεν το παρακολουθήσατε έστω τηλεοπτικά, αφιερώστε λίγο χρόνο και απολαύστε το. Το βόλεϊ είναι φανταστικό άθλημα, ειδικά σε αυτό το επίπεδο.
ΥΓ1: Ο Πινάλι που αγωνίστηκε διαγώνιος αντί του Ζάιτσεφ έδειξε στα 22 του γιατί θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα αυτή τη στιγμή στο παγκόσμιο βόλεϊ. Μόνο η εικόνα του στο δεύτερο σετ όπου από δικό του σέρβις χτίστηκε διαφορά πέντε πόντων υπέρ της ομάδας του… Φανταστικός.