VAR και στη Βουλή λοιπόν. Τρεις (ζωή να ‘χουν) βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, οι κ.κ. Κωνσταντόπουλος, Ιλχάντ και Λοβέρδος κατέθεσαν προς την Υπουργό Πολιτισμού κα Μενδώνη (στην ουσία τον Αυγενάκη ρωτάνε) επίκαιρη ερώτηση αναφερόμενοι σε όλη αυτή την τελευταίας εσοδείας VARβαρότητα που έχει ενσκύψει στη ζωή μας.
Τι ρωτάνε;
Αν το κόστος αγοράς, εγκατάστασης και λειτουργίας του VAR κρίνεται λογικό με βάση και τη διεθνή πρακτική.
Αν και σε ποιο βαθμό πραγματοποιήθηκε η προβλεπόμενη εκπαίδευση των διαιτητών για την ορθή λειτουργία του VAR.
Αν τα σχετικά πρωτόκολλα της FIFA υπάρχουν και στην ελληνική γλώσσα για να καταλαβαίνει ο φίλαθλος τι στο καλό συμβαίνει.
Αν η Γραμμή Οφσάιντ (Offside Line), χρήσιμη για τη λειτουργία του VAR περιλαμβάνονταν ή όχι στην προκήρυξη.
Αν η Γραμμή Γκολ/Όχι Γκολ (Goal/No Goal Line), επίσης πολύ χρήσιμη, ήταν ή όχι στους όρους της προκήρυξης.
Πριν η κα Μενδώνη (δια του κ. Αυγενάκη) απαντήσουν στον Ανδρέα και την παρέα του στη Βουλή ας επιχειρήσουμε, εμείς εδώ, μια δέσμη πρώτων απαντήσεων (όχι με την ίδια σειρά) σε πολύ σοβαρές (για να μένουν καιρό αναπάντητες) ερωτήσεις γύρω από μια καινοφανή διαδικασία που έχει τις ευλογίες της FIFA, αλλά δυστύχησε, όπως όλα δείχνουν, στα γνωστά ελληνικά χέρια.
Και πριν ξεκινήσουμε τις απαντήσεις μια απαραίτητη διευκρίνιση. Είναι ο Video Assistant Referee (VAR) και όχι το Video Assistant Referee (VAR), όπως έχει επικρατήσει στην καθομιλουμένη.
Goal/No Goal Line
Όχι, η Γραμμή Γκολ/Όχι Γκολ (Goal/No Goal Line) δεν περιλαμβάνεται στους όρους της διακήρυξης. Μάλλον οι συντάκτες της δεν γνώριζαν καν ότι υπάρχει. Αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό, καθώς ούτε η FIFA τη θεωρεί απαραίτητη για να λειτουργήσει με επάρκεια ο VAR. Στην ουσία πρόκειται για μια ακριβή, απαραίτητη πολυτέλεια.
Για να ακριβολογήσουμε η Goal Line είναι απολύτως προαιρετική και αφορά σε μια σταθερή, ανά γήπεδο και εστία, κατασκευή που τοποθετείται και μένει μόνιμα στη θέση της (μην ξεχνάτε πως πρέπει να διακρίνεται από κορυφαία σταθερότητα για να είναι λειτουργική), δεν μεταφέρεται για να τοποθετηθεί σε άλλη εστία κάθε εβδομάδα και δεν προσαρμόζεται όταν μετρηθούν σε διαφορετικό ύψος τα δοκάρια.. Το κόστος της; Περί τις 300.000 ευρώ ανά γήπεδο, όπερ σημαίνει για δεκατρία (στην Ελλάδα) γήπεδα (λόγω διπλού ΟΑΚΑ) γύρω στα τέσσερα εκατομμύρια (4.000.000) ευρώ.
Στην Ευρώπη που τα γήπεδα ανήκουν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις η τοποθέτηση της Goal Line είναι υπόθεση των ποδοσφαιρικών εταιρειών που διαχειρίζονται το γήπεδο τους και αναλαμβάνουν το σχετικό κόστος. Στην Ελλάδα, όπου στα ζητήματα ιδιοκτησίας «χάνει η μάνα το παιδί» μεταξύ ερασιτεχνικών σωματείων, ιδιωτών επιχειρηματιών, Δήμων, Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, Ε.Ο.Ε., κληροδοτημάτων και κάθε πικραμένου ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό για την εγκατάσταση; Ο κυρ Δήμαρχος, ο κυρ Υπουργός, ο κυρ Πρόεδρος ΠΑΕ ή η διοίκηση του κληροδοτήματος; Συμπέρασμα: Δεν πληρώνει κανένας και ησυχάζουμε. Μύλος με το καλημέρα…
Ξεχάστε, λοιπόν, την Goal/No Goal Line και μην τρέφετε αυταπάτες.
Offside Line
Όχι, η Γραμμή Οφ Σάϊντ (Offside Line) δεν περιλαμβάνεται στην προκήρυξη. Αυτό δεν είναι κατ΄ανάγκη κακό και η απουσία της δεν θεωρείται από τη FIFA επαρκής, ουσιαστικός, δηλαδή, λόγος για να μην εγκατασταθεί σε ένα γήπεδο ο VAR και να μην λειτουργήσει με την απαιτούμενη επάρκεια. Για την «μακριά νυχτωμένη» FIFA ακόμη και σε ένα ποδοσφαιρικό καφενείο, όπως το ελληνικό πρωτάθλημα, ένας βοηθός διαιτητή πρώτης κατηγορίας δεν χρειάζεται, εννιά στις δέκα φορές, καμία τεχνoλογική βοήθεια για να σηκώσει ή όχι το σημαιάκι. «Μέζεα» χρειάζεται, αλλά που να βρει που έπρεπε να τα καταθέσει αρμοδίως για να γίνει βοηθός πρώτης κατηγορίας…
Βοηθάει μια σύγχρονη και λειτουργική εφαρμογή για τη Γραμμή Οφσάϊντ τον VAR να καταστεί πιο αποτελεσματικός και δίκαιος; Οπωσδήποτε, καθώς προσφέρει σε ανεξάρτητους (;) διαιτητές τη δυνατότητα να αποφασίζουν ορθά ακόμη και για ακραίες περιπτώσεις οφσάϊντ, ειδικά σε κρίσιμους αγώνες.
Θα μπορούσε, ειδικά η Offside Line να περιέχεται στην προκήρυξη και να αποτελεί τμήμα του πακέτου που ο πολυπράγμων κ. Παππάς περιέλαβε στο αντικείμενο του διαγωνισμού;
Ναι, αν οι συνεννοήσεις για το «τι αγοράζουμε και για ποιο λόγο» γίνονταν μεταξύ ανθρώπων ή φορέων που είναι γνώστες του θέματος και μπορούν να διερμηνεύσουν τις πραγματικές αναγκαιότητες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ναι, αν κάποιοι που σχεδίασαν και οργάνωσαν τον διαγωνισμό είχαν μυρωδιά ελληνικού ποδοσφαίρου και στοιχειώδη επαφή με το φαινόμενο «ελληνική διαιτησία».
Υπάρχει ακόμη και η απάντηση « και ήξεραν και άποψη είχαν και τι επιδίωκαν ήταν σαφές και για το λόγο αυτό δεν ζήτησαν την Offside Line», αλλά δεν μπορεί επαρκώς να τεκμηριωθεί.
Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τον πραγματικό λόγο της απουσίας της η πολυθρύλητη αυτή γραμμή δεν υπάρχει στην διακήρυξη, επειδή δεν προβλέφθηκε να υπάρχει.
Ποιος ήταν, σύμφωνα με την διακήρυξη, υπεύθυνος απέναντι στον Ανάδοχο του έργου (την εταιρεία INDIGITAL, ελληνικό βραχίονα της ισπανικής MEDIA PRO), να εγγυηθεί «σε συνεννόηση με τις ομάδες και τη διοργανώτρια τη διασφάλιση της παροχής των σημάτων video και ήχου των επαγγελματικών αγώνων Ποδοσφαίρου της Α΄ Εθνικής κατηγορίας και των διαβαθμισμένων αγώνων Κυπέλλου Ελλάδος από το κάθε γήπεδο που διεξάγονται οι ανωτέρω προς τον Ανάδοχο;» Να προσφέρει, δηλαδή, στον ανάδοχο αποδεκτή τεχνολογικά τηλεοπτική εικόνα, ώστε βάσιμα να μπορεί να λειτουργήσει, όπως απαιτείται από το πρωτόκολλο FIFA o VAR; Απάντηση: Σύμφωνα με τη διακήρυξη, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Η περιβόητη ΕΠΟ…
Πως θα εξασφάλιζε η ΕΠΟ την ανωτέρω κρίσιμη παροχή προς τον Ανάδοχο; Προφανώς σε συνεννόηση με τις ομάδες, τη Super League και τους τηλεοπτικούς παρόχους, που είναι πλέον τρεις και όχι ένας.
Οι πάροχοι, όμως, δεν έχουν καμία σύμβαση με την ΕΠΟ Κινούνται σε καθεστώς μεμονωμένης διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και έχουν ευθύνες μόνο απέναντι στις συμβαλλόμενες εταιρείες και στους συνδρομητές τους.
Από πού, λοιπόν, προκύπτει η υποχρέωση τους να τροφοδοτούν τον VAR με την εφαρμογή Offside Line; Κατ΄αρχάς οι δύο από αυτούς (ΕΡΤ και PAOK TV) δεν διαθέτουν ανάλογη εφαρμογή.
Τη δυνατότητα αυτή, για τους δικούς της πελάτες, τη διαθέτει μόνο η NOVA. Μάλιστα, η δική της εφαρμογή για την Offside Line είναι ένα λογισμικό που η ίδια πλήρωσε και προμηθεύτηκε, προ ετών, από την αγορά, δεν είναι καν σίγουρο ότι είναι συμβατό με τις σημερινές τεχνολογικές προτεραιότητες, ούτε να έχει την έγκριση (αν υπάρχει τέτοια διαδικασία) της FIFA και σε κάθε περίπτωση είναι προαιρετική απολύτως η λειτουργία του. Παράνοια; Πλήρης!
Στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο εγκαταστάθηκε ένας VAR, που κανείς δεν ξέρει ποιος αποφάσισε τις προδιαγραφές του, είναι (θεωρητικώς) σύμφωνος με το πρωτόκολλο FIFA, δεν διαθέτει την υπηρεσία Offside Line, παίρνει εικόνα από τον εκάστοτε τηλεοπτικό πάροχο, οι δύο από τους τρεις παρόχους δεν διαθέτουν την επίμαχη υπηρεσία και όλοι βρίζουν πατόκορφα όλη την εβδομάδα τον τρίτο (τη NOVA) που διαθέτει μεν μια ανάλογη υπηρεσία, αλλά απολύτως ιδιωτικού χαρακτήρα (για την πλάκα της δηλαδή και για να την πουλάει στους συνδρομητές της), που κανείς δεν γνωρίζει αν είναι καν συμβατή με το λογισμικό VAR και αν η γραμμή που δείχνει είναι η ορθή… Τον απόλυτο καφενείο!!!
Παρόλα αυτά η NOVA παραχώρησε τη δική της εφαρμογή στον VAR, χωρίς να απαιτήσει κάποιους είδους αποζημίωση επιπλέον. Τι κατάφερε; Να τη βρίζουν παρέα όλοι, να υποβαθμίζει το προϊόν της και να έχει καταλήξει «και κερατάς και δαρμένος»… Μέχρι και ο κ. Γραμμένος «κατάφερε» να αντιληφθεί την παράνοια αυτή και με δημόσια παρέμβαση του προσπάθησε να αλλάξει την εικόνα, αλλά ποιος τον ακούει; Ούτε ο Γιώργος Σαββίδης…
Μπορεί ο VAR να συμπληρωθεί με μια νέας τεχνολογίας και απολύτως συμβατή, άρα εγκεκριμένη (αν προβλέπεται ανάλογη έγκριση) από τη FIFA Offside Line; Βεβαίως. Αρκεί κάποιος εμπλεκόμενος να αποφασίσει να την προμηθευτεί.
Η προμήθεια της εφαρμογής Offside Line είναι, όσο ακριβή και αν φημολογείται πως είναι, η μια πλευρά του νομίσματος.
Η δεύτερη, η δυσκολότερη, αφορά στην εγκατάσταση και στις υποχρεώσεις και στα δικαιώματα που προκύπτουν από την εγκατάσταση και τη λειτουργία.
Η επιπλέον της συμβατής τηλεοπτικής παραγωγής Offside Line είναι μια νέα, κανονική τηλεοπτική παραγωγή. Χρειάζεται κάμερες στο γήπεδο, ευθείες για να μεταδίδει δεδομένα, λογισμικό, διαχείριση, ανθρώπινους και τεχνολογικούς πόρους. Για να λειτουργήσουν όλα αυτά χρειάζονται λεφτά. Ποιος θα τα πληρώσει; Και το σημαντικότερο: Η λειτουργία της εφαρμογής αυτής θα προκαλέσει, στο πεδίο των εσόδων του υπάρχοντος, νόμιμου τηλεοπτικού παρόχου τεράστια προβλήματα, καθώς θα εμπλακεί στις διαφημίσεις, στις χορηγίες, στο πελατολόγιο κ.λ.π.
Δηλαδή, ό,τι, ακριβώς, θα έκανε μια δεύτερη ανεξάρτητη τηλεοπτική παραγωγή από ένα νέο, διάφορο του υφισταμένου, τηλεοπτικό πάροχο. Κατάσταση «τρία πουλάκια κάθονταν και έπλεκαν πουλόβερ»…
Πρακτικά, για να λυθεί το θέμα θα πρέπει ή κάποιος με μεγάλο πορτοφόλι και διάθεση προσφοράς «να κάνει δώρο» την Offside Line στον VAR ή κάποιος νέος παίκτης να αποφασίσει να μπει στην ελληνική αγορά ποδοσφαιρικών δικαιωμάτων κουβαλώντας μαζί του και την περιβόητη εφαρμογή. Ίδωμεν… Πολλά λέγονται, περισσότερα γράφονται, αλλά προς το παρόν φως δεν υπάρχει και η NOVAενημέρωσε πως με την έναρξη του δεύτερου γύρου του πρωταθλήματος κόβει (όπως έχει κάθε δικαίωμα να κάνει) την δική της Offside Line.
Η μεγαλύτερη πλάκα, στην τρομακτικά αστεία αυτή ιστορία, είναι ότι για την Offside Line φωνάζουν, επικοινωνιακά, περισσότερο από όλους εκείνοι που κάνουν συμβάσεις εβδομαδιαίες για την τηλεοπτική μετάδοση των αγώνων τους, δεν πληρώνουν κανένα δικαίωμα στη Super League και στην ΕΠΟ, πουλάνε τον αγώνα με το κομμάτι και ψάχνουν πρακτορεία ΟΠΑΠ για να αποκτήσουν τηλεθέαση…
Οι αγώνες Κυπέλλου
Τελευταία επιτυχία των απανταχού Παππάδων και Βασιλειάδηδων, με την αμέριστη υποστήριξη των Γραμμένων, οι αγώνες Κυπέλλου και η διασύνδεση τους με τον Video Assistant Referee (VAR) και σε δεύτερο πλάνο με την Offside Line.
Στη διακήρυξη απλώς… δεν προβλέπεται (πλην του Τελικού) καμία διασύνδεση των αγώνων με τον VAR και τη συγκεκριμένη παροχή σε κανένα αγώνα, πλην του Τελικού. Γιατί; Επειδή όλοι αυτοί οι μαθητευόμενοι μάγοι δεν περιέλαβαν στη διακήρυξη και στον διαγωνισμό κανένα αγώνα Κυπέλλου πλην του Τελικού.
Στη διακήρυξη ρητώς αναφέρεται ότι οι μετέχοντες στον διαγωνισμό θα κάνουν προσφορά για χίλιους διακόσιους πέντε (1205) αγώνες στην πενταετία της σύμβασης που θα υπογράψουν, δηλαδή διακόσιους σαράντα ένα (241) ανά αγωνιστική περίοδο.
Για να καταστήσουμε μάλιστα πιο σαφή την παράνοια ένας ημιτελικός ΠΑΟΚ – ΑΕΚ δεν θα καλύπτεται ούτε καν από τον VAR, ενώ ένας Τελικός με οποιουσδήποτε αντιπάλους θα έχει!
Οι τύπου που συνέγραψαν τη διακήρυξη και οι επόμενοι που σχεδίασαν και οργάνωσαν τον διαγωνισμό δεν περιέλαβαν στις διαδικασίες ούτε καν τους ημιτελικούς του Κυπέλλου. Καλά για τους προημιτελικούς, ούτε που να το συζητάς!!
Γράφει η διακήρυξη του διαγωνισμού: «Οι εν λόγω υπηρεσίες (VAR) θα προσφερθούν από τον Ανάδοχο κατ’ ελάχιστο για 1205 αγώνες καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης. Πιο συγκεκριμένα θα υπάρχουν οι υπηρεσίες VAR σε όλα τα παιχνίδια του πρωταθλήματος της επαγγελματικής κατηγορίας της Super League, τα οποία ανέρχονται σε διακόσιους σαράντα (240) αγώνες ανά έτος και στον ΤΕΛΙΚΟ του ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ, συνεπώς το ελάχιστο όριο κάλυψης αγώνων ανά περίοδο ανέρχεται στους διακόσιους σαράντα ένα (241) αγώνες.
Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δύναται να κάνει ενεργοποίηση του δικαιώματος προαίρεσης και να ζητήσει κάλυψη σε επιπλέον αγώνες. Ως εκ τούτου ο Υποψήφιος Ανάδοχος θα πρέπει να κοστολογήσει στην οικονομική του προσφορά τις υπηρεσίες VAR ανά αγώνα με ελάχιστο αριθμό αγώνων ανά έτος τους διακόσιους σαράντα ένα (241) και στην πενταετία τους χίλιους διακόσιους πέντε (1205) αγώνες».
Το θέμα που προκύπτει, πλην της απύθμενης ανεπάρκειας των συντακτών της διακήρυξης, είναι απλό και… οικονομικό! Το προβλεπόμενο στην διακήρυξη ποσό προαίρεσης (ανέρχεται στις 493.047,62 ευρώ) δεν έχει προβλεφθεί για να καλύπτει τον αριθμό των επιπλέον αγώνων για τους οποίους θα ζητηθεί η ενεργοποίηση των υπηρεσιών VAR
Το ποσό υπάρχει στη σύμβαση ως «κάλυψη ρίσκου», δηλαδή, για την αντιμετώπιση περιπτώσεων όπου χωρίς ευθύνη της εταιρείας αγώνας ή αγώνες δεν διεξάγονται.
Το κόστος για την κάλυψη VAR των επιπλέον δώδεκα (12) αγώνων Κυπέλλου Ελλάδος (προημιτελική και ημιτελική φάση/διπλοί αγώνες) ποιος θα το αναλάβει; Η ΕΠΟ; Η Super League; Οι γηπεδούχες ομάδες ή κάποιος τρίτος (το κράτος δηλαδή) που θα χρειαστεί να πληρώσει επιπλέον χρήματα στην εταιρεία για να έχει το κεφάλι του ήσυχο;
Ήδη, στις πρώτες κρούσεις που έγιναν η εταιρεία INDIGITAL έφερε στο τραπέζι χαρτί και μολύβι και άρχισε τους υπολογισμούς για το κόστος κάλυψης των επιπλέον αγώνων.
Κι αν στην προημιτελική φάση (όπως η Super League επιθυμεί) κληρωθεί ο Ολυμπιακός ή ο ΠΑΟΚ να αγωνιστούν με ομάδα της Super League 2 στην έδρα της, όπου είναι απολύτως βέβαιο πως δεν υπάρχει καμία υποδομή για VAR, το κόστος της εξαρχής τοποθέτησης ποιος θα το αναλάβει;
Μήπως συμβεί ό,τι έγινε και με τη Ριζούπολη για τον αγώνα Παναθηναϊκός – Ξάνθη;
Πρωτόκολλα FIFA
Όχι. Τα σχετικά πρωτόκολλα FIFA δεν υπάρχουν στα ελληνικά, ώστε να μπορεί ο φίλαθλος να καταλάβει τι γίνεται και τι παρακολουθεί. Για να είμαστε ακριβείς δεν υπάρχουν στην ελληνική ποδοσφαιρική σκηνή ούτε οι επίσημοι διάλογοι μεταξύ των διαιτητών στη διάρκεια του αγώνα, καθώς από την ίδια την προκήρυξη «απαγορεύτηκε» ακόμη και η έμμεση (προς τις Π.Α.Ε.) κοινοποίηση τους.
Τα σχετικά των συνομιλιών τα έχει στη διάθεση της η εταιρεία του VAR, η INDIGITAL (ορθώς, έτσι πρέπει και ευτυχώς που συμβαίνει) που με τη σειρά της τα διαβιβάζει στη FIFA. Ίσως τα διατηρεί αποθηκευμένα (έχει αυτό το δικαίωμα) και η ΕΔΥΤΕ Α.Ε. (πρώην ΕΔΕΤ Α.Ε.), εταιρεία του Υπουργείου Πολιτισμού που επιμελήθηκε της προκήρυξης και του διαγωνισμού με καθεστώς Παππά – Βασιλειάδη!!! Λογικό, με την έννοια ότι το κράτος πληρώνει, άρα δικαιούται να γνωρίζει τι πληρώνει…
Η ΕΠΟ; Ναι, τα έχει στη διάθεση της και μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να ανατρέχει σε αυτά. Και να ενημερώνει; Ίσως, όποιον της αρέσει και με τους όρους που αυτή επιθυμεί και τη συμφέρουν. Είναι, πάντως, μεγάλη αστειότητα να υποθέσει κανείς ότι αυτή η ΕΠΟ έχει το μέλι στα δάχτυλα της (την ενημέρωση εννοείται) και δεν «την πουλάει όπου θέλει ή είναι υποχρεωμένη»…
Κόστος προμήθειας
Οι οικονομικοί όροι προμήθειας του VAR από την ελληνική κυβέρνηση (περί αυτού πρόκειται) είναι κομματάκι αυγατημένοι σε σχέση με αυτούς που προμηθεύτηκαν άλλες χώρες τον δικό τους.
Οι λόγοι είναι απλοί: Στην Ελλάδα προκήρυξε διαγωνισμό προμήθειας (διεθνή μάλιστα) με συγκεκριμένους όρους ένα κρατικό μαγαζί (ΕΔΕΤ Α.Ε.) με την πολιτική επιμέλεια κάτι ιδεοληπτικών που νόμιζαν ότι είναι υπουργοί και τα οικονομικά στοιχεία αποφασίστηκαν με βάση το δημόσιο λογιστικό. Κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης, ειδικά, μάλιστα, από την ώρα που στον εν λόγω διαγωνισμό παρουσιάστηκε με επαρκή υποψηφιότητα μια εταιρεία (η δεύτερη ήξερε από πριν ότι θα κοπεί για τυπικούς λόγους).
Οι γνωστές νεοελληνικές διακηρύξεις στην τούρλα του Σαββάτου ακολουθούμενες από ανάλογους διαγωνισμούς, που δεν περιείχαν ούτε καν το σύνολο του προς προμήθεια αντικειμένου.
Στις άλλες χώρες, που τις διοικούν «κουτόφραγκοι» η προμήθεια έγινε από επιχειρηματίες ιδιώτες (τις ομάδες), που ξέρουν να εκτιμούν το δικό τους χρήμα. Ούτε ο υπουργός μπλέχτηκε (δεν είναι κορόϊδο να το κάνει όταν πρόκειται για ιδιωτική προμήθεια), ούτε καμία εταιρεία του δημοσίου έγραψε κάποια διακήρυξη, ούτε φωτογραφίες βγήκαν ενόψει εκλογών, ούτε ο διαγωνισμός είχε τον μεγαλόπρεπή τίτλο «Ανοιχτός Ηλεκτρονικός Διαγωνισμός για το έργο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Ελληνικού Ποδοσφαίρου με Σύγχρονα Ψηφιακά Μέσα ΤΠΕ»!!!
Εδώ, μετασχηματίστηκε ψηφιακά το… καφενείο, με τα γνωστά αποτελέσματα!
Εκπαίδευση Διαιτητών
Η ουσιαστικότερη των ερωτήσεων. Τρεις μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας του VAR στο αστειότερο, ίσως, πρωτάθλημα της Ευρώπης κατέστη καταφανής η τεράστια έλλειψη (τεχνητή ή όχι λίγη σημασία έχει) διαιτητών – χειριστών, που να είναι σε θέση να εφαρμόσουν, σε συνεννόηση με τον διαιτητή αγωνιστικού χώρου, τους κανόνες του παιχνιδιού.
Στην ελληνική εκδοχή του VAR αποδείχθηκε «άμα τη εμφανίσει» πως το δίλημμα «καλή ή κακή τεχνολογία» δεν υπάρχει. Η τεχνολογία είναι ουδέτερη. Ο χειρισμός της είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Ναι, προκύπτουν τεράστια ζητήματα με την επάρκεια των διαιτητών VAR, καθώς το επίπεδο εκπαίδευσης τους κρίνεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ανεπαρκές στην καλύτερη των περιπτώσεων και αστείο στην χειρότερη.
Πλήρης και κανονική εκπαίδευση των διαιτητών δεν έγινε ποτέ με ευθύνη της ΕΠΟ και όσων έχουν διοριστεί για να έχουν την ευθύνη λειτουργίας του αι κοινός τόπος στην ΕΠΟ και στην εταιρεία διαχείρισης του συστήματος ότι δεν διεξήχθησαν ποτέ όλα τα προβλεπόμενα σεμινάρια, δεν μετείχαν όλοι οι διαιτητές ακόμη και στα λειψά που έγιναν, πολλά αναβλήθηκαν (ακόμη και λόγω βαριεμάρας) την τελευταία ώρα.
Το επίπεδο εκπαίδευσης των εγχώριων διαιτητών είναι ανεπαρκέστατο, η κατάσταση τους είναι γνωστή και εκτός συνόρων και για το λόγο αυτό ελάχιστοι, δηλαδή κανένας σχεδόν, δεν έχει χρησιμοποιηθεί ως διαιτητής VAR εκτός συνόρων, όπου η κατάσταση είναι σοβαρή.
Αν στην παραπάνω επιβεβαιωμένη και με αριθμούς λειψή εκπαίδευση προστεθεί το τραγικό επίπεδο των διαιτητών, η μνημειώδης άγνοια κανόνων του παιχνιδιού, η ακραία ευθυνοφοβία για οποιαδήποτε απόφαση, το μπαλάκι των ευθυνών ανάμεσα στον διαιτητή και στον VAR και οι γνωστές συμμορίες που δρουν στο χώρο, τότε είναι σαφές πως στην ελληνική διαιτησία η απαξίωση του Video Assistant Referee ήταν απλώς θέμα χρόνου.
Την εξέλιξη αυτή τίποτε και κανείς δεν μπορεί να την ανατρέψει. Μόνο, ίσως, μια νέα, ηθική διακυβέρνηση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά οι προοπτικές μιας ανάλογης «επανάστασης» είναι ελάχιστες.
Η ουσία του ζητήματος
Η προμήθεια, η εγκατάσταση και η λειτουργία του VAR στο ελληνικό ποδόσφαιρο υπήρξε κατάφωρα ελλειμματική, σχεδόν σχεδιασμένα και οργανωμένα πρόχειρη. Στην ουσία ο διαγωνισμός έπρεπε να καλύψει «μια ιδέα περί VAR» με την αδήριτη ανάγκη η κατάσταση στην ελληνική διαιτησία να παραμείνει άμεσα ελεγχόμενη από τις γνωστές παρά-ποδοσφαιρικές ομάδες συμφερόντων (στοιχηματικών και άλλων). Αυτή την τάξη πραγμάτων εξυπηρετεί ο συγκεκριμένος σχεδιασμός του ελληνικού VAR και εξαιτίας της στόχευσης αυτής «αυτό-καταργήθηκε» πριν καν ξεκινήσει η εφαρμογή του.
Το θέμα, λοιπόν, σε καμία περίπτωση δεν είναι η χρησιμότητα ή μη του VAR, το κόστος προμήθειας, τα πρωτόκολλα της FIFA. Στην ουσία πρόβλημα δεν είναι ούτε οι γραμμές Οφσάιντ και Γκολ.
Το μέγα ζήτημα είναι «ποιος χειρίζεται τον VAR, ποιος εκπαίδευσε και πως τους διαιτητές, με ποιους όρους, με ποιες στοχεύσεις και με ποια διαιτητικά πιστόλια στα χέρια του».
Στο ζήτημα αυτό κανείς υπουργός δεν μπορεί να απαντήσει.