Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ένα όνομα-έκπληξη, αυτό του Αμερικανού σέντερ-πάουερ φόργουορντ Ίθαν Χαπ. Οι φανατικοί θαυμαστές του κολεγιακού μπάσκετ τον γνωρίζουν πολύ καλά: για τέσσερα χρόνια κυριάρχησε κάτω από τα καλάθια, παρόλο που δεν είχε άξιους συμπαραστάτες δίπλα του.
Ο απόφοιτος του Γουισκόνσιν δεν επελέγη στα ντραφτ από κάποια ομάδα του NBA, παρ’ όλα αυτά κατέκτησε το βραβείο «Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ», το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο στον κορυφαίο σέντερ του κολεγιακού πρωταθλήματος από το Naismith Hall of Fame!
Με 17,9 πόντους και 10,3 ριμπάουντ μ.ο. στη χρονιά που πέρασε, αλλά και υψηλότατους μέσους όρους συνολικά στην κολλεγιακή καριέρα του, ο Χαπ θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους παίκτες που φόρεσαν ποτέ τη φανέλα των Γουισκόνσιν Μπάτζερς.
Στην απορία για το πως γίνεται ένας παίκτης με τέτοια στατιστικά και τέτοια κυριαρχία να μην έχει κερδίσει μια θέση στα ντραφτ, η απάντηση είναι απλή. Ο Ίθαν Χαπ είναι ουσιαστικά ένας… δεινόσαυρος τσέπης. Ο όρος «δεινόσαυρος» παραπέμπει όντως σε παλαιοντολογικούς μπασκετικούς όρους: αναφέρεται σε παίκτες-φόβητρα που είχαν μπόι από 2,13-2,14 και πάνω. Όχι ότι είναι πολύ κοντός ο Χαπ, αλλά σίγουρα το 2.08 δε συγκρίνεται με τους 7+footers.
Ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς τέτοιους ήταν ο Σακίλ Ο’ Νιλ. Ανίκητος οπουδήποτε κοντά στο καλάθι, αλλά «ακίνδυνος» από κάποια απόσταση κι έπειτα. Με δεδομένο ότι το NBA έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια, στα βασικά προαπαιτούμενα για έναν σύγχρονο(;) σέντερ είναι το καλό σουτ και η έκρηξη. Ειδικά από τη στιγμή που ολόκληρες φιλοσοφίες βασίζονται πλέον στο τρίποντο.
Τα συν και τα πλην του Ίθαν Χαπ
Ο Χαπ λοιπόν, είναι ένας παίκτης που έκανε πάρτι κάτω από τα καλάθια, αλλά με σοβαρή αδυναμία στο σουτ. Οι Αμερικανοί περιγράφουν ως «αριστούργημα» το footwork του και τον τρόπο με τον οποίο κινείται στο ποστάρισμα ή όταν παίζει με πλάτη. Επίσης, γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην μπασκετική ευφυΐα του Ίθαν, αλλά και στη γνώση που δείχνει για τα βασικά του αθλήματος.
Επιθετικά ήταν εξαιρετικός στα κολεγιακά του χρόνια, αλλά και αμυντικά δεν πήγε πίσω. Τα χέρια του κινούνται διαρκώς και αν κάνει ο αντίπαλος το λάθος να αφαιρεθεί έστω και για ένα δευτερόλεπτο, η μπάλα θα αλλάξει κατοχή. Και μπορεί στην άμυνα να ματσάρει και ψηλότερα κορμιά.
Παρότι δε συνηθίζεται για τους τύπους του ύψους του, ο Ίθαν Χαπ είναι εξαιρετικός με την μπάλα στα χέρια. Η ικανότητά του στην τελική πάσα είναι αξιομνημόνευτη, ενώ και ο ίδιος μπορεί να κινηθεί εξαιρετικά προς το καλάθι ντριμπλάροντας. Όσο για τις αδυναμίες του, τις είπαμε εν πολλοίς πιο πάνω. Η πρώτη έχει να κάνει με το (μακρινό) σουτ και η δεύτερη με την έλλειψη εκρηκτικότητας. Και επειδή αναφέραμε τον Σακίλ Ο’ Νιλ, έχει ένα τεράστιο κοινό με τον «Σακ Ατάκ»: τα ποσοστά στις βολές.
Ο Μπλατ εκτίμησε στον Χαπ την μπασκετική ευφυΐα του και το γεγονός πως το μπάσκετ στην Ευρώπη παίζεται ακόμη (και) με το μυαλό, καθιστά τον 23χρονο Αμερικανό ένα πρότζεκτ με τεράστιο ενδιαφέρον…