Δεν πέρασε καλά-καλά μια εβδομάδα από το σοβαρό περιστατικό στην Ιταλία: Εκεί όπου ο 19χρονος Κεν δέχθηκε ρατσιστική επίθεση από τους οπαδούς της Κάλιαρι και ο αρχηγός (ας γελάσω), Λεονάρντο Μπονούτσι, τον απομάκρυνε όταν πανηγύρισε ακίνητος το γκολ του μπροστά από τους ρατσιστές.
Το απόγευμα της Τρίτης, στο «PAOK Sports Arena» έγινε κάτι που δεν είναι και τόσο καινούριο στον αθλητισμό, στην κοινωνία γενικότερα. Το βλέπουμε να συμβαίνει γύρω μας σε διαφορετικές τοποθεσίες, κάνουμε τα στραβά μάτια γιατί «ντάξει μωρέ, δεν έγινε και τίποτα».
Όλα ξεκίνησαν στο τάιμ άουτ που πήρε ο Γιάννης Ορφανός στο 23-15. Οπαδός έφτυσε τον Μπάιρον Φέργκιουσον και μαζί με διάφορα «γαλλικά» τον αποκάλεσε πίθηκο. Ακολούθησαν κι άλλοι εξυπνάκηδες, μέχρι που ο κεντρικός από τις Μπαχάμες αντέδρασε.
Εννοείται ότι το λογικό είναι να σταθεί κανείς στην αντίδραση του Φέργκιουσον: Αν προκάλεσε και σε τι βαθμό, αν έδειξε τα γεννητικά του όργανα, αν απάντησε με βρισιές. Πρώτος και καλύτερος ο διαιτητής της αναμέτρησης που φρόντισε να του δείξει κίτρινη κάρτα. Τα υπόλοιπα που προκάλεσαν τη (δικαιολογημένη) αντίδρασή του δεν τα είδε/άκουσε, αφού σύμφωνα με πληροφορίες στο φύλλο αγώνος δεν έχει καταγραφεί κάτι. Εσύ, Μπάιρον, όμως, αντέδρασες και θα τιμωρηθείς.
«Είσαι υποχρεωμένος να σκάσεις»
Το πόσα «σκάσε» άκουσε δεν περιγράφεται. Από όλους. Γιατί είναι πιο εύκολο να σκάσει ο Φέργκιουσον που δέχεται τη ρατσιστική επίθεση από το να «σκάσουν» και να μείνουν εκτός αγωνιστικών χώρων όσοι το κάνουν αυτό. Όπως τιμωρούν οι ομάδες σε άλλες χώρες. Αλλά είπαμε: Στην Ελλάδα το θύμα είναι ο… θύτης. Κι αλίμονο σ’ όποιον τολμήσει να πει το αντίθετο (δηλαδή το αυτονόητο).
Όταν επικοινώνησα μαζί του για να μας εξηγήσει τι ακριβώς συνέβη, ένιωσα τρομερή αμηχανία όταν μου είπε τη φράση: «Κανένας δεν προσπάθησε να με προστατεύσει, όλοι μου είπαν να το βουλώσω». Ό,τι ακριβώς είπε με τη στάση του και ο Μπονούτσι στον Κεν προ ολίγων ημερών.
Κάθε φορά που βλέπεις ένα αντίστοιχο σκηνικό (συνηθισμένοι είμαστε πια) αναρωτιέσαι: «Αυτοί οι τύποι να είναι η μειοψηφία ή η πλειοψηφία;» Και καταλήγεις να λες πως είναι η μειοψηφία, αλλά εμείς με τη στάση μας τους κάνουμε να φαίνονται πως είναι περισσότεροι. Γιατί; Γιατί δεν αντιδρούμε. Γιατί λέμε «βούλωσε το» στον κάθε Φέργκιουσον. Γιατί μας φαίνεται φυσιολογικό που συμβαίνει. Γιατί το καταδικάζουμε μόνο στα λόγια και το ανεχόμαστε. Και την ώρα που ο κεντρικός από τις Μπαχάμες λυπάται και αισθάνεται οργισμένος, εμείς ας κάνουμε το σωστό κι ας σταθούμε στο πλευρό του. Δεν θα έπρεπε να λυπάται εκείνος, αλλά όλοι εμείς.
Η κίνηση του ΤΑΑ Ηρακλής να προχωρήσει σε μηνύσεις έχοντας αναγνωρίσει τους δράστες, οι καταγγελίες του συμβάντος σε CEV και FIVB ήταν κι αυτό που έπρεπε να γίνει για να πάρει το θέμα τη διάσταση που πρέπει. Οι κυανόλευκοι ζήτησαν να παρέμβει κι ο αθλητικός εισαγγελέας αυτεπάγγελτα, όπως το ορίζει ο νόμος (βίντεο και φωτογραφικό υλικό είναι διαθέσιμα από τον σύλλογο). Δεν υπάρχει κάποιο κώλυμα, σωστά;
Συγκάλυψη και ξέπλυμα στους 80 βαθμούς
Σε περίπτωση που το συμβάν υποβαθμιστεί ή συγκαλυφθεί, το ΤΑΑ Ηρακλής ανακοίνωσε πως δεν θα κατέβει στο Final Four του Κυπέλλου. Δείγμα στήριξης στον παίκτη και δείγμα διάθεσης να γίνει επιτέλους η αρχή. Και αν μη τι άλλο, κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα.
Δυστυχώς, όμως, το συμβάν σε πρώτο χρόνο συγκαλύφθηκε. Όταν ακούς σε τηλεοπτική μετάδοση να λέγεται πως «οι παίκτες πρέπει να ασχολούνται μόνο με το αγωνιστικό» ή όταν διαβάζεις σε Μέσα πως «υπήρξε ένταση και έντονος διάλογος του Φέργκιουσον με οπαδούς του ΠΑΟΚ», ε, για συγκάλυψη μιλάμε. Για να μην πούμε ξέπλυμα στους 80 βαθμούς.
Μέχρι να υπάρξουν εξελίξεις, ας ρίξουμε μια ματιά στη φωτογραφία που ανέβασαν οι συμπαίκτες του Φέργκιουσον στα social media ως ένδειξη στήριξης κι ας ελπίσουμε πως κάποια στιγμή, οι ίδιοι οι σύλλογοι θα κάνουν από μόνοι τους το αυτονόητο σε αντίστοιχα περιστατικά.