Η Θούνμπεργκ ήταν εκείνη που εμπνεύστηκε τις σχολικές πορείες για την αφύπνηση απέναντι στην κλιματική αλλαγή, με την πρωτοβουλία «Παρασκευές για Μέλλον».
Πλέον χιλιάδες μαθητές σε 100 διαφορετικές χώρες, βγαίνουν στους δρόμους τις Παρασκευές, ζητώντας άμεσα μέτρα από τις κυβερνήσεις. Το κίνημά της εξαπλώθηκε αστραπιαία σε χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Βρετανία, η Γαλλία, η Αυστραλία και η Ιαπωνία.
Η Θούνμπεργκ προτάθηκε από τρεις Νορβηγούς βουλευτές για το βραβείο Νόμπελ, ενώ αν κερδίσει, θα γίνει η νεότερη κάτοχος νόμπελ στην ιστορία του θεσμού. Προς το παρόν, το ρεκόρ κατέχει η Μαλάλα Γιουσαφζάι, που είχε τιμηθεί με νόμπελ σε ηλικία 17 ετών.
Ο σοσιαλιστής βουλευτής Φρέντι Αντρέ Όβστεγκαρντ εξήγησε σε γαλλικό πρακτορείο: «Η Γκρέτα έδωσε το έναυσμα για ένα μαζικό κίνημα που θεωρώ πως αποτελεί σημαντική συνεισφορά στην ειρήνη».
Η έφηβη από τη Σουηδία διοργάνωσε την πρώτη μαθητική πορεία για το κλίμα, τον περασμένο Αύγουστο, μπροστά από το σουηδικό κοινοβούλιο. Από τότε, χάνει μαθήματα τις περισσότερες Παρασκευές, δίνοντας το παρών στις καθιερωμένες πορείες.
Η Θούνμπεργκ μίλησε για τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής στο σχετικό φόρουμ των Ηνωμένων Εθνών, τον Δεκέμβριο στην Πολωνία, αλλά και τον Ιανουάριο στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.