Το 1998 ο Andrew Wakefield δημοσιοποίησε μία μελέτη βασισμένη σε δείγμα 12 παιδιών, που συνέδεε το εμβόλιο MMR με τον αυτισμό.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δεν μπόρεσαν να αναπαραχθούν από άλλους επιστήμονες, ενώ αργότερα αποδείχτηκε ότι είχε παραποιήσει τα δεδομένα. Άλλη μία μελέτη του 2017, η οποία συνέδεε τα εμβόλια με τον αυτισμό, αποσύρθηκε όταν αποδείχθηκε και πάλι πως οι αριθμοί της μελέτης είχαν εσκεμμένα παραποιηθεί.
Ο μύθος ωστόσο παραμένει και έχει εξαπλωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελώντας πλέον κίνδυνο για τις υγιείς εμβολιασμένες ομάδες πληθυσμού, με ολοένα και περισσότερες περιπτώσεις εμφάνισης ασθενειών που είχαν εξαλειφθεί.
Με στόχο να καταρριφθεί μία για πάντα αυτός ο ισχυρισμός, πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη μελέτη έως τώρα, στο θέμα της σύνδεσης εμβολίων και αυτισμού, η οποία δημοσιοποιήθηκε στο Annals of Internal Medicine.
Η μελέτη ερεύνησε τη σχέση μεταξύ του MMR εμβολίου και του αυτισμού σε 657.461 παιδιά γεννημένα στη Δανία μεταξύ 1999 και 2010. Στο δείγμα συμπεριλαμβάνονταν 6.517 παιδιά που ανήκαν στο φάσμα του αυτισμού, χωρίς όμως να γίνεται σύνδεση του εμβολίου και του αυτισμού.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα παιδιά που είχαν αδέρφια με αυτισμό, είχαν εφτά φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με αυτισμό, από τα παιδιά χωρίς οικογενειακό ιστορικό. Τα αγόρια μάλιστα ήταν τέσσερις φορές πιο πιθανό να ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού από τα κορίτσια. Ακόμα όμως και στα γκρουπ υψηλού κινδύνου, δεν μπορεί να γίνει καμία σύνδεση που να υπονοεί ότι τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό.
Σε δήλωσή του το Statens Serum Institut της Κοπεγχάγης αναφέρει: «Η μελέτη υποστηρίζει σθεναρά ότι ο MMR εμβολιασμός δεν αυξάνει το ρίσκο αυτισμού, δεν προκαλεί αυτισμό σε ευαίσθητα παιδιά και δε σχετίζεται με περιπτώσεις αυτισμού μετά τον εμβολιασμό. Οι γονείς δεν πρέπει να παραλείπουν τον εμβολιασμό υπό το φόβο του αυτισμού. Οι κίνδυνοι μη εμβολιασμού περιλαμβάνουν την αναγέννηση της ιλαράς, της οποίας βλέπουμε σήμερα σημάδια υπό τη μορφή επιδημιών».