Ιστορική απόφαση: Γι’ αυτό τον λόγο η Μπαρτσελόνα ακύρωσε τα τιμητικά μετάλλια στον Φράνκο

Πίσω απ' αυτή την κίνηση υπάρχει φυσικά και η κόντρα με τη Ρεάλ Μαδρίτης

Πριν από μερικές ημέρες το διοικητικό συμβούλιο της Μπαρτσελόνα πήρε μια ιστορική απόφαση, καθώς σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, αποφασίστηκε να ακυρωθούν τα δύο μετάλλια τιμής που είχαν δοθεί στον ισπανό δικτάτορα Φράνκο το 1971 και το 1974. Το πρώτο είχε απονεμηθεί για τα εγκαίνια του «Παλάου Μπλαουγκράνα» και το δεύτερο για τα γενέθλια του συλλόγου. Πίσω από αυτή την απόφαση υπάρχει… παρασκήνιο, πάντα με «φόντο» την αντιπαλότητα με την Ρεάλ Μαδρίτης και την πρωτεύουσα.

«Πρόκειται για τιμές που είχαν αποδοθεί σε ένα δικτατορικό πλαίσιο και για αυτό το λόγο αποφασίσαμε να τις ακυρώσουμε» δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος του συλλόγου, Τζόζεπ Βίβες.

Η Μπαρτσελόνα είχε τιμήσει δύο φορές τον δικτάτορα Φράνκο, καθώς ο τελευταίος φέρεται να την είχε βοηθήσει να χτίσει τρία γήπεδα. Τότε που λεγόταν ότι δύο διάσημοι παίκτες της, ο Ζοζέ Σιμιτιέρ και ο Ρικάρντο Ζαμόρα, ήταν θαυμαστές του Φράνκο. Το θέμα ακύρωσης αυτών των μεταλλίων, είχε τεθεί πριν από μερικά χρόνια. Οι εμπνευστές της ιδέας θεωρούσαν πως τα μετάλλια δόθηκαν λόγω εξαναγκασμού και καθεστωτικής πίεσης. «Τα μετάλλια δεν ακυρώνονται γιατί η Μπαρτσελόνα δεν εξαναγκάστηκε να τα δώσει», είχε πει ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου, Ζουάν Λαπόρτα.

Να θυμίσουμε ότι το πνεύμα ανεξαρτησίας και αμφισβήτησης ήταν πάντα βασικό χαρακτηριστικό της ομάδας της Βαρκελώνης. Γι’ αυτό τον λόγο μέχρι πρόσφατα δεν είχε και χορηγούς στη φανέλα της, μέχρι που αναγκάστηκε να το πράξει, λόγω της αγοράς. Σ’ αυτό το πλαίσιο έχει ενταχθεί και η κόντρα της με τη Ρεάλ Μαδρίτης, καθώς στην Καταλωνία θεωρούν πως η «βασίλισσα» ήταν η αγαπημένη ομάδα του δικτάτορα Φράνκο. Με αποκορύφωμα τη μεταγραφή του τεράστιου Αλφέρντο Ντι Στέφανο στη Ρεάλ, αν και λεγόταν πως είχε συμφωνήσει με τους «μπλαουγκράνα». Στη Μαδρίτη αναφέρουν, πάντως, πως την περίοδο της δικτατορίας του και ειδικά τα πρώτα 15 χρόνια η Μπαρτσελόνα είχε πολλές επιτυχίες, ενώ έχτισε και τρία γήπεδα, ανάμεσα στα οποία ήταν και το «Καμπ Νόου»-τα τελευταία χρόνια τρέχει πρότζεκ κατασκευής νέου «σπιτιού» στον ίδιο χώρο-.

Σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής, τη δεκαετία του ’50 ο δικτάτορας Φράνκο είχε μετατρέψει, πάντως, με τη βία το γήπεδο της Μπαρτσελόνα το περίφημο «Λας Κορτς» σε αποθήκη αρμάτων μάχης. Κάτι που είχε εξοργίσει το λαό της Καταλονίας και δημιουργήθηκε μετά η ανάγκη για το «Κάμπ Νόου». Αυτά έχει πει ο Μανουέλ Βάσκεθ Μονταλμπάν ο οποίος ήταν οπαδός της «Μπάρτσα» και της Αριστεράς και παρ’όλα αυτά στο βιβλίο του για το ποδόσφαιρο δεν δίστασε να κράξει τους εργολάβους προέδρους των «μπλαουγκράνα».

Ρεάλ και Μπαρτσελόνα από τα πρώτα χρόνια ύπαρξης ισπανικού πρωταθλήματος «έχτισαν» την εχθρότητά τους αγωνιστικά, αλλά και τοπικιστικά. Οι Καστιλιάνοι εναντίον των Καταλανών. Η κόντρα αυτή συνεχίζεται μέχρι σήμερα και… αναζωπυρώνεται. Η περίοδος του εμφυλίου πολέμου και τα όσα συνέβησαν στη διάρκεια της δικτατορίας του Φράνκο έδωσαν την καλύτερη αφορμή στους οπαδούς των δύο ομάδων να φτιάξουν στο μυαλό τους την ιδανική εικόνα για την ομάδα που στηρίζουν. Από τη μία η επαναστατική και κατατρεγμένη Μπαρτσελόνα που κατακτούσε το ένα πρωτάθλημα μετά το άλλο στα πρώτα χρόνια της δικτατορίας και από την άλλη η Ρεάλ που θέλει την Ισπανία ενιαία και μάχεται κατά των Καταλανών που θέλουν να αποσχιστούν… Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει πάντα πολιτικό «χρώμα», ακόμα και μέσα στους οπαδούς.

Η Ρεάλ όπως έχουμε αναφέρει πιο πάνω δεν είδε τίτλο πρωταθλήματος στα πρώτα 15 χρόνια της δικτατορίας. Οι ευρωπαϊκές επιτυχίες της «βασίλισσας» τη δεκαετία του ’50 αναμφίβολα αγκαλιάστηκαν από το καθεστώς που μέσω αυτών των επιτυχιών αναζητούσε την έξωθεν καλή μαρτυρία. Η Μπαρτσελόνα ήταν επιτυχημένη ομάδα της πρώτης 15ετίας του καθεστώτος του Φράνκο. Είναι, επίσης, η πιο πετυχημένη ομάδα του Κυπέλλου Ισπανίας. Που σήμερα λέγεται «Copa del Rey», δηλαδή «Kύπελλο του Βασιλιά» και επί δικτατορίας Φράνκο λεγόταν «Copa del Generalísimo» (Κύπελλο του Στρατηγού) προς τιμήν του δικτάτορα. Θα έλεγε κανείς πως μία ομάδα που πραγματικά αντιστέκεται σ’ ένα τέτοιο καθεστώς, δεν λαμβάνει μέρος σ’ έναν θεσμό που φέρει το όνομα του δικτάτορα…

Η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα δείχνουν σταθερή πορεία στο χρόνο και στις επιτυχίες. Σταθερότητα που εμφανίζεται στην περίοδο Φράνκο (1939-1975) και στην περίοδο της Δημοκρατίας πριν και μετά την Δικτατορία (1928-1936 και 1976-σήμερα). Ένα δικτατορικό καθεστώς πάντα θέλει να «αγκαλιάζει» τις επιτυχίες μεγάλων συλλόγων, με την Ρεάλ Μαδρίτης λόγω έδρας, φιλάθλων και πολιτικών πεποιθήσεων ήταν πιο εύκολο. Την περίοδο (το 1971 και το 1974) που η Μπαρτσελόνα έδωσε τα δυο μετάλλια στον δικτάτορα Φράνκο, ήταν, άλλωστε, στα… πάνω της αγωνιστικά, έχοντας πάρει και τον Γιόχαν Κρόιφ το 1973, με τον «ιπτάμενο Ολλανδό» να της αλλάζει την ιστορία τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής μετά από χρόνια…

BEST OF SPORTS VIDEOS

ΑΘΛΟΣ HEADLINES

Άρης: Τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη ο μάνατζερ του Μορόν για τις υπογραφές του νέου συμβολαίου

Τη Δευτέρα (21/10) αναμένεται στη Θεσσαλονίκη ο μάνατζερ του...

Παναθηναϊκός: Βγαίνει από τον «πάγο» και μπαίνει στην αποστολή για ΟΦΗ ο Βαγιαννίδης

Ο Γιώργος Βαγιαννίδης αναμένεται να είναι στην αποστολή του Παναθηναϊκού για το ματς της Κρήτης κόντρα στον ΟΦΗ, ωστόσο το θέμα της ανανέωσης του παραμένει ανοιχτό

Ολυμπιακός: Στη διάθεση του κόσμου τα εισιτήρια για Παναθηναϊκό, Ρεάλ και Μπαρτσελόνα

Στη διάθεση του κόσμου βρίσκονται από το πρωί της Παρασκευής (18/10) τα εισιτήρια για τα τρία ματς που θα κλείσουν το πρόγραμμα-φωτιά του Οκτώβρη για τον Ολυμπιακό

Παναθηναϊκός: Αρνητικό ρεκόρ καριέρας στη EuroLeague για τον Μπράουν τα 3’39” κόντρα στη Ρεάλ

«Ήθελα να δώσω ρυθμό στον Σλούκα, δύσκολο να τους έχεις μαζί στην άμυνα», ήταν η εξήγηση του Εργκίν Αταμάν για τα 3’39” που αγωνίστηκε ο Λορέντζο Μπράουν κόντρα στη Ρεάλ, χρόνος που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ καριέρας για τον Αμερικανό στη EuroLeague

Μαυροπάνος: Όλοι ήμασταν κοντά στον Μπάλντοκ, ήταν αγαπητός, χαμογελαστός και έδινε τα πάντα

Στην επίσημη ιστοσελίδα της Γουέστ Χαμ μίλησε ο Κωνσταντίνος...

Δεύτερη μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία της Euroleague το comeback της Ζαλγκίρις

Στη δεύτερη μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία της διοργάνωσης πρωταγωνίστησε η Ζαλγκίρις Κάουνας, επιστρέφοντας από το -27 κόντρα στην Αρμάνι στο Μιλάνο

Βρέφος πνίγηκε σε ναυάγιο μεταναστών στη Μάγχη

Νεκρό ανασύρθηκε βρέφος που πνίγηκε χθες Πέμπτη το βράδυ...

Άρης: Τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη ο μάνατζερ του Μορόν για τις υπογραφές του νέου συμβολαίου

Τη Δευτέρα (21/10) αναμένεται στη Θεσσαλονίκη ο μάνατζερ του...

Μπάγερν: Σε καλό δρόμο η αποθεραπεία του Λούτσιτς, προλαβαίνει πιθανότατα το ματς με τον Ολυμπιακό

Αντίστροφα μετράει για την επιστροφή του στην αγωνιστική δράση...

Η ιστορική ραδιοφωνική εκπομπή “Hip-Hop Culture” αναβιώνει στο Κύτταρο 20/10

Σχεδόν 25 χρόνια μετά, ο Άρης Λεούσης φορτώνει κονσόλες,...