Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό ως «προσωρινό πρόεδρο» της Βενεζουέλας και κάλεσε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να κάνουν το ίδιο υιοθετώντας μία «ενιαία και αυστηρή θέση», με απόφαση που εγκρίθηκε σήμερα.
Οι ευρωβουλευτές αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουαϊδό «ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας» και εξέφρασαν «την αμέριστη υποστήριξή τους προς το πρόγραμμά του», σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης που προτάθηκε από κοινού από τις κύριες ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ είχε αποκαλέσει τύραννο τον Μαδούρο, ενθαρρύνοντας την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας να αναλάβει την εξουσία στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Ο Σάντσεθ ζητά από το πρόεδρο της Βενεζουέλας να εγκαταλείψει την εξουσία , στο πλαίσιο της συνόδου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στον Άγιο Δομίνικο ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός εξακολουθεί να είναι ο μόνος που δηλώνει έμπρακτα την υποστήριξή του στην κυβέρνηση Μαδούρο.
Καταψήφισαν την αναγνώριση Κούνεβα και Κούλογλου
Δύο ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι Κωνσταντίνα Κούνεβα και Στέλιος Κούλογλου ψήφισαν κατά της αναγνώρισης του Γκουαϊδό από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τους Έλληνες ευρωβουλευτές υπέρ της αναγνώρισης του Χουάν Γκουαϊδό ως «προσωρινού προέδρου» της Βενεζουέλας ψήφισαν ο κ. Νότης Μαριάς από την πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, ο κ. Κώστας Χρυσόγονος από την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο κ. Γιώργος Κύρτσος, η κ. Μαρία Σπυράκη από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης, ο κ. Γιώργος Γραμματικάκης και ο κ. Μιλτιάδης Κύρκος από του Ευρωπαίους Σοσιαλιστές.
Κατά της αναγνώρισης του Χουάν Γκουαϊδό ψήφισαν οι: Στέλιος Κούλογλου, Κωνσταντίνα Κούνεβα από την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, ο κ. Κωνσταντίνος Παπαδάκης (ΚΚΕ) μη εγγεγραμμένος, ο κ. Σωτήρης Ζαριανόπουλος (ΚΚΕ) μη εγγεγραμμένος, ενώ απείχαν οι κ. Γιώργος Επιτήδειος (Χρυσή Αυγή) μη εγγεγραμμένος, Λάμπρος Φουντούλης (Χρυσή Αυγή) μη εγγεγραμμένος και ο Ελευθέριος Συναδινός (Χρυσή Αυγή) μη εγγεγραμμένος.
Η χθεσινή ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών
Μόλις μία ημέρα νωρίτερα, δηλαδή χθες, με μια ανακοίνωση γραμμένη σε διπλωματική γλώσσα -και πολύ προσεκτική- ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος είχε καταγράψει την επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι στο κείμενο της ανακοίνωσης δεν υπάρχει πουθενά το όνομα του Νικολάς Μαδούρο, ούτε κάποια ιδιαίτερη έκφραση στήριξης προς τον πανταχόθεν αμφισβητούμενο Πρόεδρο της Βενεζουέλας…
Το μήνυμα που εκπέμπει η Αθήνα μέσα από την ανακοίνωση, παραπέμπει σε λογική εκτόνωσης της έντασης και επίλυσης της κρίσης μέσα από μεσολαβητικές πρωτοβουλίες. Παράλληλα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος τονίζει ότι πρέπει η ΕΕ να καταλήξει σε ενιαία θέση, να μη συρθεί «πίσω από πρωτοβουλίες άλλων μεγάλων Δυνάμεων» (εννοώντας προφανώς και τις κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ) και να μην επιτραπεί ανάμιξη του στρατού.
Είναι αξιοσημείωτο, ότι πριν από πέντε ημέρες ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης είχε επισκεφθεί τον επιτετραμμένο της Βενεζουέλας στην Αθήνα Φρέντι Φερνάντεζ, ακριβώς για να εκφράσει δημόσια την στήριξη του κόμματος στον Μαδούρο:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την αμέριστη στήριξη και την αλληλεγγύη του στον νόμιμο Πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ύστερα από τη χθεσινή ενέργεια του ηγέτη της αντιπολίτευσης και προέδρου της Εθνικής Συνέλευσης της χώρας Χουάν Γκουαϊδό, να ανακηρύξει τον εαυτό του προσωρινό Πρόεδρο της χώρας, αμφισβητώντας με αυτό τον τρόπο, η αντιπολίτευση, το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του περασμένου Μαΐου», είχε δηλώσει τότε ο Πάνος Σκουρλέτης.