Η Ευρωβουλή αναγνώρισε τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας

Κάλεσε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάνουν το ίδιο • Κατά της αναγνώρισης ψήφισαν οι δύο ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνα Κούνεβα και Στέλιος Κούλογλου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό ως «προσωρινό πρόεδρο» της Βενεζουέλας και κάλεσε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να κάνουν το ίδιο υιοθετώντας μία «ενιαία και αυστηρή θέση», με απόφαση που εγκρίθηκε σήμερα.

Οι ευρωβουλευτές αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουαϊδό «ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας» και εξέφρασαν «την αμέριστη υποστήριξή τους προς το πρόγραμμά του», σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης που προτάθηκε από κοινού από τις κύριες ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Νωρίτερα,  ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ είχε αποκαλέσει τύραννο τον Μαδούρο, ενθαρρύνοντας την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας να αναλάβει την εξουσία στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Ο Σάντσεθ ζητά από το πρόεδρο της Βενεζουέλας να εγκαταλείψει την εξουσία , στο πλαίσιο της συνόδου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στον Άγιο Δομίνικο ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός εξακολουθεί να είναι ο μόνος που δηλώνει έμπρακτα την υποστήριξή του στην κυβέρνηση Μαδούρο.

Καταψήφισαν την αναγνώριση Κούνεβα και Κούλογλου

Δύο ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι Κωνσταντίνα Κούνεβα και Στέλιος Κούλογλου ψήφισαν κατά της αναγνώρισης του Γκουαϊδό από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τους Έλληνες ευρωβουλευτές υπέρ της αναγνώρισης του Χουάν Γκουαϊδό ως «προσωρινού προέδρου» της Βενεζουέλας ψήφισαν ο κ. Νότης Μαριάς από την πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, ο κ. Κώστας Χρυσόγονος από  την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο κ. Γιώργος Κύρτσος, η κ. Μαρία Σπυράκη από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης, ο κ. Γιώργος Γραμματικάκης και ο κ. Μιλτιάδης Κύρκος από του Ευρωπαίους Σοσιαλιστές.

Κατά της αναγνώρισης του Χουάν Γκουαϊδό ψήφισαν οι: Στέλιος Κούλογλου, Κωνσταντίνα Κούνεβα από την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, ο κ. Κωνσταντίνος Παπαδάκης (ΚΚΕ) μη εγγεγραμμένος, ο κ. Σωτήρης Ζαριανόπουλος (ΚΚΕ) μη εγγεγραμμένος, ενώ απείχαν οι κ. Γιώργος Επιτήδειος (Χρυσή Αυγή) μη εγγεγραμμένος, Λάμπρος Φουντούλης (Χρυσή Αυγή) μη εγγεγραμμένος και ο Ελευθέριος Συναδινός (Χρυσή Αυγή) μη εγγεγραμμένος.

Η χθεσινή ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών

Μόλις μία ημέρα νωρίτερα, δηλαδή χθες, με μια ανακοίνωση γραμμένη σε διπλωματική γλώσσα -και πολύ προσεκτική- ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος είχε καταγράψει την επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στο κείμενο της ανακοίνωσης δεν υπάρχει πουθενά το όνομα του Νικολάς Μαδούρο, ούτε κάποια ιδιαίτερη έκφραση στήριξης προς τον πανταχόθεν αμφισβητούμενο Πρόεδρο της Βενεζουέλας…

Το μήνυμα που εκπέμπει η Αθήνα μέσα από την ανακοίνωση, παραπέμπει σε λογική εκτόνωσης της έντασης και επίλυσης της κρίσης μέσα από μεσολαβητικές πρωτοβουλίες. Παράλληλα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος τονίζει ότι πρέπει η ΕΕ να καταλήξει σε ενιαία θέση, να μη συρθεί «πίσω από πρωτοβουλίες άλλων μεγάλων Δυνάμεων» (εννοώντας προφανώς και τις κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ) και να μην επιτραπεί ανάμιξη του στρατού.

Είναι αξιοσημείωτο, ότι πριν από πέντε ημέρες ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης είχε επισκεφθεί τον επιτετραμμένο της Βενεζουέλας στην Αθήνα Φρέντι Φερνάντεζ, ακριβώς για να εκφράσει δημόσια την στήριξη του κόμματος στον Μαδούρο:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την αμέριστη στήριξη και την αλληλεγγύη του στον νόμιμο Πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ύστερα από τη χθεσινή ενέργεια του ηγέτη της αντιπολίτευσης και προέδρου της Εθνικής Συνέλευσης της χώρας Χουάν Γκουαϊδό, να ανακηρύξει τον εαυτό του προσωρινό Πρόεδρο της χώρας, αμφισβητώντας με αυτό τον τρόπο, η αντιπολίτευση, το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του περασμένου Μαΐου», είχε δηλώσει τότε ο Πάνος Σκουρλέτης.

BEST OF SPORTS VIDEOS

ΑΘΛΟΣ HEADLINES

ΑΕΚ – Βόλος 2-0: Με πρωταγωνιστή Πιερό και πολλά παράπονα των Θεσσαλών για τη διαιτησία (vid)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Βόλο με σκόρερ τον Πιερό στο ντεμπούτο του αλλά και πρωταγωνιστή σε δυο κομβικές φάσεις που έφεραν πολλά και δικαιολογημένα παράπονα των Βολιωτών για τη διαιτησία του Φωτιά

ΑΕΚ – Βόλος: Διπλή ανακοίνωση για… «γκιορίλα – επαναστάτη» με αφορμή το 1-0 αλλά και τη μη αποβολή του Πιερό

Με δυο άκρως... ύποπτες φάσεις ολοκληρώθηκε το πρώτο ημίχρονο...

Παναθηναϊκός – Μακάμπι 75-88: Ισραηλινός περίπατος κόντρα στους Πράσινους

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ είχε δείξει από την περυσινή...

Βόμβα από τις ΗΠΑ: Κυρώσεις στο μέλος της ΚΑΕ ΠΑΟ, Φέλιξ Μπίτζιο από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών για την υπόθεση του Predator (vid)

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ γνωστοποίησε την επιβολή κυρώσεων στο μέλος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Φέλιξ Μπίτζιο και σε άλλα τρία πρόσωπα αναφορικά με την περιβόητη υπόθεση υποκλοπών του Predator

Έντονα παράπονα Μεντιλίμπαρ στους παίκτες: «Άλλα σχεδιάσαμε κι άλλα κάναμε»

Ο Ισπανός προπονητής έβαλε άγριο χέρι στους ποδοσφαιριστές του για την εικόνα απέναντι στον Παναιτωλικό και τόνισε πως έκαναν διαφορετικά πράγματα από αυτά που είχαν σχεδιάσει

Λιόλιος: Έγιναν προεκλογικά έκνομες ενέργειες, θέλουμε καθαρό μπάσκετ κι όσοι το μολύνουν πρέπει να φύγουν

Μετά τον χθεσινό του θρίαμβο ο πρόεδρος της ΕΟΚ ανέλυσε το πλάνο του για την επόμενη τετραετία ενώ αποκάλυψε πως προεκλογικά έγιναν έκνομες ενέργειες που θα πάρουν τον δρόμο της δικαιοσύνης

ΑΕΚ – Βόλος 2-0: Με πρωταγωνιστή Πιερό και πολλά παράπονα των Θεσσαλών για τη διαιτησία (vid)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Βόλο με σκόρερ τον Πιερό στο ντεμπούτο του αλλά και πρωταγωνιστή σε δυο κομβικές φάσεις που έφεραν πολλά και δικαιολογημένα παράπονα των Βολιωτών για τη διαιτησία του Φωτιά

ΑΕΚ – Βόλος: Διπλή ανακοίνωση για… «γκιορίλα – επαναστάτη» με αφορμή το 1-0 αλλά και τη μη αποβολή του Πιερό

Με δυο άκρως... ύποπτες φάσεις ολοκληρώθηκε το πρώτο ημίχρονο...

Παναθηναϊκός: Το πανό των Κύπριων οπαδών του για την τούρκικη εισβολή με το μήνυμα «κανείς δεν ξεχνά» (vid)

Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε την παρουσία του στο τουρνουά «Νεόφυτος...

Παναθηναϊκός – Μακάμπι 75-88: Ισραηλινός περίπατος κόντρα στους Πράσινους

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ είχε δείξει από την περυσινή...