Για σκληρή σύγκρουση ετοιμάζονται σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί -με βάση τουλάχιστον τα δείγματα γραφής των προηγούμενων ημερών- στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, μετά από σχετικό αίτημα που κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις νέες οικονομικές δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση στο Εurogroup της 21ης Ιουνίου.
Η έναρξη της συζήτησης έχει προγραμματιστεί για τις 12 και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η αστάθεια που προκαλεί στον κυβερνητικό συνασπισμό η συμφωνία των Πρεσπών και η εικόνα που δημιουργούν οι αντιφατικές τοποθετήσεις των μελών των ΑΝ.ΕΛ. αλλά και του ίδιου του αρχηγού του κόμματος, Πάνου Καμμένου -που λέει άλλα το πρωί και άλλα το βράδυ- φαίνεται πως φέρνουν πιο κοντά το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
Η διαδικασία θα ανοίξει με την πρωτολογία του πρωθυπουργού, που αναμένεται να επαναλάβει τις πανηγυρικές δηλώσεις περί οριστικής εξόδου από τα μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο και την επιστροφή της χώρας στην «κανονικότητα» των διεθνών αγορών. Στην βασική επιχειρηματολογία Τσίπρα θα προστεθούν και οι πρόσφατες υποστηρικτικές δηλώσεις του επιτρόπου οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί.
Ο Πρωθυπουργός πιθανότατα θα εκμεταλλευτεί τις δηλώσεις του επιτρόπου περί πιθανότητας μη ενεργοποίησης του μέτρου περικοπής των συντάξεων, αν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, αλλά δεν θα αναφερθεί στις αντίστοιχες του προέδρου του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, που σε αντίθεση με τον Πιερ Μοσκοβισί έσπευσε να χαμηλώσει τις προσδοκίες και να μιλήσει για τήρηση των δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις.
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, τόσο για την οικονομία, όσο και για τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επισημάνει πως το μέτρο της περικοπής των συντάξεων και της περαιτέρω μείωσης του αφορολόγητου έχει την προσωπική υπογραφή των Τσίπρα-Καμμένου, θα υπογραμμίσει την κυβερνητική διγλωσσία λόγω Σκοπιανού, ενώ θα επαναφέρει το αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες.
Στο σύνολο των θεμάτων της πολιτικής ατζέντας θα αναφερθεί η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, που αναμένεται να εξαπολύσει επίθεση κατά της κυβέρνησης, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη, καθώς μετά την αποχώρησή του από το ΚΙΝΑΛ έχουν φουντώσει τα σενάρια για συνεργασία με την κυβέρνηση.