Κραυγή αγωνίας από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων για τον κίνδυνο να μεταβιβαστούν οριστικά στο Υπερταμείο σημαντικά ιστορικά μνημεία της χώρας βάσει της υπουργικής απόφασης Τσακαλώτου.
Τα μέλη του Συλλόγου κατέθεσαν λίστα 587 Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου, από 37 νομούς της χώρας, επί συνόλου 2.329 ακινήτων πολιτιστικού ενδιαφέροντος που έχουν ταυτοποιηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι ότι στη λίστα αυτή υπάρχουν κωδικοί που αντιστοιχούν σε Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Ροτόντα και το Επταπύργιο στη Θεσσαλονίκη, ο αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων και πολλά μνημεία της Κέρκυρας.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν έχει εξαιρέσει ακόμη τα μνημεία από τη μεταβίβαση, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις και διαψεύσεις από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Στη λίστα η Κνωσός, η Σπιναλόγκα, οι βασιλικοί τάφοι της Βεργίνας
Την ίδια ώρα, μια απλή ανάγνωση της λίστας των 587 μνημείων προκαλεί έκπληξη και οργή.
Στη λίστα βρίσκεται η Κνωσός, τα ενετικά τείχη του Ηρακλείου, η Σπιναλόγκα, σχεδόν όλοι οι χώροι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στα Χανιά, ο προϊστορικός οικισμός στο Ακρωτήρι Θήρας, οι βασιλικοί τάφοι της Βεργίνας.
Παράλληλα, στη λίστα του Υπερταμείου βρίσκονται μνημεία της Θεσσαλονίκης, ακόμη και αυτά που έχουν ανακηρυχθεί από την UNESCO. Πρόκειται για τη Ροτόντα, το Επταπύργιο, το Γαλεριανό ανάκτορο, την Παναγία Αχειροποίητος, τους βασιλικούς τάφους των Αιγών και ολόκληρο το Δάσος του Σέιχ Σου.
Στη λίστα, που δεν έχει τέλος, βρίσκεται η Ακρόπολη της Σπάρτης, ο Τάφος του Λεωνίδα, το Ρωμαϊκό Στάδιο Αμφιθεάτρου των Πατρών, το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας, ο Λευκός Πύργος, το Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας.
Το υπουργείο Πολιτισμού δεν δίνει τον κατάλογο
Κι αν η λίστα σοκάρει, παρά τα αιτήματα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, το υπουργείο Πολιτισμού αρνείται να δημοσιοποιήσει τον πλήρη κατάλογο, με τα μνημεία που εκτιμά ότι πρέπει να εξαιρεθούν από τη μεταβίβαση στο Υπερταμείο.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση περιορίζεται σε διαβεβαιώσεις περί μη μεταβίβασής τους, χωρίς ωστόσο να έχει προβεί στις εξαιρέσεις, ενώ δεν έχει εκδώσει σχετική απόφαση τροποποίησης.
Δείτε ΕΔΩ τη λίστα με τα 587 ακίνητα που δημοσιοποίησε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Αρχαιολόγοι: «Tα μνημεία δεν έχουν φωνή, εμείς έχουμε»
Η ανακοίνωση των αρχαιολόγων αναλυτικά:
Μετά από τέσσερις μήνες εξαπάτησης, θεσμικής απραξίας, προφορικών διαβεβαιώσεων και αβάσιμων κατηγοριών για υπερβολική αντίδραση από πλευράς των Ελλήνων αρχαιολόγων και διασπορά «fake news»,δυστυχώς οι χειρότεροι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν. Η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ (ΕΕΣΥΠ-Υπερταμείο) προχωράει σε παρέμβαση στο ΣΤΕ κατά του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και των Δημάρχων Πατρέων και Σπάρτης και υπέρ της Υπουργικής Απόφασης Τσακαλώτου, δηλαδή της μεταβίβασης μνημείων!
Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, που καλλιέργησε δυστυχώς και η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού με δηλώσεις και υποσχέσεις που υποτιμούν τη νοημοσύνη μας, εντύπωση προκαλεί η παντελής απουσία και αδράνεια των τοπικών παραγόντων της Κρήτης που, αντί να στηρίξουν και να συμμετέχουν έμπρακτα στην προσφυγή για την διαφύλαξη των μνημείων του τόπου, αρκέστηκαν σε χλιαρές δηλώσεις, επερωτήσεις και ψηφίσματα των τριών σειρών.
Για όσους δεν το έχουν αντιληφθεί έχουν ήδη μεταβιβασθεί στο Υπερταμείο και δεν έχει προωθηθεί καμία θεσμική ρύθμιση για την εξαίρεσή τους σημαντικά μνημεία όπως:
- Η Κνωσός (όλος ο επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος του Ανακτόρου κ.α. σημαντικών μνημείων της Κνωσού.
- Ολόκληρη η έκταση της βίλας Αριάδνης, συμπεριλαμβανομένου του Μικρού Ανακτόρου, της Βασιλικής Έπαυλης, της Βίλα Διονύσου καθώς και της ιστορικής οικίας του Έβανς).
- Τα Ενετικά Τείχη του Ηρακλείου.
- Τα Νεώρια σε Ηράκλειο και Χανιά.
- Το Υστερομινωικό Νεκροταφείο των Αρμένων στο νομό Ρεθύμνου.
- Η Σπιναλόγκα.
- Τα Αρχαιολογικά Μουσεία Ηρακλείου Χανίων και Αγίου Νικολάου.
- Τα κτίρια των Εφορειών Αρχαιοτήτων Κρήτης συμπεριλαμβανομένων γραφείων, εργαστηρίων και αποθηκών με αρχαία και πολλά άλλα ιστορικά μνημεία, κτίρια, και αρχαιολογικοί χώροι σε όλο το νησί.
Τα παραπάνω αντιπροσωπεύουν την πανάρχαια ιστορία της Κρήτης, την εθνική μνήμη και πολιτιστική μας ταυτότητα και αποτελούν μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Διατηρήθηκαν, προστατεύθηκαν και αναδείχθηκαν με μεγάλο αγώνα από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και την τοπική κοινωνία με το υστέρημα του ελληνικού λαού. Δεν ανήκουν στην εκάστοτε κυβέρνηση να τα ξεπουλάει και να τα εκχωρεί κατά βούληση.
Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις τόσο του Υπερταμείου, όσο και του Υφυπουργού Πολιτισμού που επιμένουν ότι κανένα μνημείο δεν έχει μεταβιβασθεί, ότι η ΕΕΣΥΠ δεν διεκδικεί την κυριότητα, και ότι ο νόμος εξαιρεί αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, μουσεία και κοινόχρηστους χώρους, υπενθυμίζουμε ότι στο νόμο 4389/2016 δεν υπάρχει πουθενά ο όρος «μνημείο» «μουσείο» ή «κοινόχρηστος χώρος».
Υπάρχει, όμως, ο όρος «Διαχείριση» που αφορά τα περιουσιακά στοιχεία που εξαιρούνται από τη μεταβίβαση δηλ. τους αρχαιολογικούς χώρους (παρ. 4, 5 του άρθρου 196 του ν. 4389/2016). Φυσικά σε καμία δήλωση ή διαβεβαίωση των ΥΠΟΙΚ και ΥΠΠΟΑ δεν αναφέρεται ότι η ΕΕΣΥΠ δεν πρόκειται να διεκδικήσει στο μέλλον τη διαχείριση των μνημείων και των μουσείων.
Το Τοπικό Παράρτημα Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων δηλώνει την αντίθεσή του στην λεηλασία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και απαιτούμε:
- Την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης Τσακαλώτου (Φ.Ε.Κ. 2320/Β/19-6-2018)και την ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης εξαίρεσης της μεταβίβασης κάθε δικαιώματος (κυριότητας και διαχείρισης) όλων ανεξαιρέτως των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, αλλά και όσων αποκαλύπτονται στο μέλλον συμπληρώνοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά.
- Την δημοσιοποίηση του πλήρους καταλόγου αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, μουσείων και ακινήτων αρμοδιότητας ΥΠΠΟΑ που περιλαμβάνονται στην απόφαση του ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. Φ.Ε.Κ. 2317/Β/19-6-2018και μεταβιβάσθηκαν στο Υπερταμείο.
- Την άμεση κινητοποίηση και έμπρακτη εμπλοκή Δήμων, Περιφέρειας και βουλευτών όλων των κομμάτων και όλων ανεξαιρέτως των τοπικών παραγόντων αλλά και απλών πολιτών για την εξαίρεση με νομοθετική ρύθμιση από το Υπερταμείο και από τα νύχια των θεσμών, όλων των μνημείων, αρχαιολογικών χώρων, μουσείων, απαλλοτριωμένων ακινήτων και άλλων κτιρίων που χρησιμοποιούνται για αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς σκοπούς».