Ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με τις χθεσινές δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος άφησε ανοιχτό «παράθυρο» σχετικά με τις ευελιξίες που μπορεί να έχει η Ελλάδα μετά τις 11 Οκτωβρίου, οπότε και μπορεί να συζητήσει το θέμα των συντάξεων, ο πρόεδρος του Eurogroup, έσπευσε σήμερα να χαμηλώσει τις προσδοκίες.
Αναφερόμενος στα ψηφισμένα μέτρα και τη συμφωνία της 21ης Ιουνίου για την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα και την είσοδο σε ενισχυμένη εποπτεία, είπε χαρακτηριστικά: «Αναμένω ότι η χώρα δεν θα παρεκκλίνει από τις δεσμεύσεις της».
Ερωτηθείς για την πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει το ύψος των περικοπών στις συντάξεις, να επαναφέρει τους ευνοϊκούς όρους στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης σε συνέντευξή του που παραχώρησε στην «Ναυτεμπορική», ανέφερε πως αναμένει από την Ελλάδα ότι δεν θα παρεκκλίνει από τις δεσμεύσεις της. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι βλέπει «περισσότερο χώρο για ευελιξία» στις πολιτικές που θα χαραχθούν μετά τον Αύγουστο.
Υπερπλεονάσματα
Ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας αρνείται το επιχείρημα ότι τα υπερπλεονάσματα δυσχεραίνουν την ανάπτυξη και αντικρούει την επισήμανση ότι το ελληνικό 10ετές διατηρεί με μεγάλη διαφορά την υψηλότερη απόδοση στην Ευρωζώνη. Παρά το γεγονός ότι το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε χώρα-μέλος της Ευρωζώνης, προβλέποντας τριμηνιαίους ελέγχους από το σύνολο των θεσμών, ο πρόεδρος του Eurogroup παρομοιάζει την ελληνική έξοδο από το πρόγραμμα με τις αντίστοιχες των υπόλοιπων χωρών.
Ο ίδιος προσεγγίζει ως «μη ζήτημα» το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν ενεργοποίησε το χρηματοδοτικό του πρόγραμμα στην Ελλάδα. Εξάλλου, «θα συνεχίσει να εμπλέκεται και αυτό είναι το πιο σημαντικό». Ειδικότερα, ως προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι οι αγορές την αξιολογούν θετικά για το «προσεχές μέλλον».
Μακροπρόθεσμα; «Υπάρχει δέσμευση των Ευρωπαίων να εξετάσουν περαιτέρω ελάφρυνση χρέους, εάν χρειαστεί», όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Για τη μείωση της φορολόγησης στην Ελλάδα, ο κ. Σεντένο χαρακτηρίζει κλειδί την απόδοση των μεταρρυθμίσεων, με την πάροδο του χρόνου.