Στο περιθώριο ή παράλληλα με τις εξελίξεις στο θέμα Πρίγιοβιτς στον ΠΑΟΚ έχουν ξεκινήσει (σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ) να αναζητούν φερέγγυο (όσο γίνεται ποδοσφαιρικά) αντικαταστάτη του Σέρβου με το όνομα του Μάρκους Μπεργκ να έχει αποκτήσει τον χαρακτήρα της αυτοεπιβεβαιούμενης προφητείας.
Ο Σουηδός θεωρείται (και ίσως είναι) η άμεση λύση «δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν», ένας ποδοσφαιριστής που μπορεί γρήγορα και αποτελεσματικά να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις του Δικεφάλου.
Στην εξίσωση της απόκτησης του Μπεργκ από την Αλ Αΐν (ομάδα που δεν καίγεται να τον παραχωρήσει και διαθέτει στα υπέρ της τη δυνατότητας της ανανέωσης για ένα χρόνο του συμβολαίου του από τον Μάρτιο του 2019 και μετά) και στα ποσά που θα χρειαστεί να καταβληθούν (οι Άραβες μόνο λιγούρηδες δεν είναι) προστίθεται, αντικειμενικά, η ρήτρα ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ που είχε συμφωνήσει για την μετακίνηση του ο Παναθηναϊκός φοβούμενος τότε (και καλά έκανε) τον Μαρινάκη και όχι τον Σαββίδη.
Για τον Μάρκους, τη συμβατική του σχέση με τον Παναθηναϊκό και τις πρακτικές δυνατότητες να μετακινηθεί στον Ολυμπιακό, ως ελεύθερος ποδοσφαιριστής, ο ιδιοκτήτης των ερυθρόλευκων είχε ενδιαφερθεί σε ανύποπτο χρόνο, χωρίς όμως συνέχεια στην υπόθεση για άλλους λόγους. Ότι ο (ποδοσφαιρικός) έρωτας με τον Σουηδό παρέμεινε δεν λέει κάτι, επειδή πλέον ο Ολυμπιακός είναι σε άλλη κατεύθυνση και στην υπόθεση Μπεργκ εισήλθε θεαματικά ο Ιβάν Σαββίδης.
Η ρήτρα του Παναθηναϊκού παραμένει, όμως, ισχυρή και (σύμφωνα με όσα διαδίδονται) άμεσα απαιτητή από τον Παναθηναϊκό, δηλαδή από τον κ. Αλαφούζο, ο οποίος θα μπορούσε να συζητήσει (όπως όλα δείχνουν) το ποσό να καταβληθεί μικτό, δηλαδή ένα τμήμα του να αντικατασταθεί από την αξία ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ που δεν υπολογίζονται από τον Δικέφαλο, αλλά ενδιαφέρουν τους πράσινους.
Είναι ισχυρή, όντως, η ρήτρα υπέρ του Παναθηναϊκού, όπως αυτή περιλαμβάνεται, τύποις και ουσία, στην τριμερή συμφωνία ΠΑΟ-Μπεργκ-Αλ Αΐν και έχει αρμοδίως κατατεθεί; Σύμφωνα με απαντήσεις που δόθηκαν σε ελληνική ομάδα που έψαξε την ιστορία, ζητώντας και αυτή άμεση απάντηση, η ρήτρα είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να παρακαμφθεί νομικά, άρα δεν είναι αντικειμενικά μαχητή. Όπερ σημαίνει εμπλοκή σε μια διαδικασία δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης που συνοδεύεται από μεγάλη απώλεια χρόνου, κατανάλωση σοβαρού επικοινωνιακού κεφαλαίου και άδηλο αποτέλεσμα.
Στους ίδιους ανθρώπους που ρώτησαν τότε για τον Μπεργκ και έψαξαν σε βάθος την περίπτωση του αναφέρθηκε, ως μόνη κανονιστικά ισχυρή και θεμιτή διαδικασία απόκτησης του Σουηδού η εξής:
Σε κοινή συμφωνία με την Αλ Αΐν και τον ποδοσφαιριστή, η ομάδα να καταβάλλει (με κάποιο τρόπο και εφάπαξ) στους Άραβες το χρηματικό ποσό που απαιτούν για την μετακίνηση του, η Αλ Αΐν να δεχθεί, αφού διασφαλίσει τα χρήματα της, να συμφωνήσει με τον Μπεργκ να μείνει ο ποδοσφαιριστής ελεύθερος με κοινή συναίνεση ακόμη και την τελευταία μέρα των μετεγγραφών του Ιανουαρίου 2019 (έως τότε λέγεται ότι ισχύει χρονική η ρήτρα υπέρ του Παναθηναϊκού) και στη συνέχεια, την πρώτη Φεβρουαρίου 2019, ο παίκτης να υπογράψει στη νέα ομάδα του ως «άνεργος», με βάση τη σχετική διάταξη του Κανονισμού Ιδιότητας και Mετεγγραφών της FIFA « για του άνεργους ποδοσφαιριστές», την οποία σε κάθε μετεγγραφική περίοδο ενεργοποιεί (για ένα δεκαήμερο περίπου μετά το τέλος της επίσημης μετεγγραφικής περιόδου) η ΕΠΟ.
Η διαδικασία αυτή είναι κανονιστικά νόμιμη και ισχυρή και κανείς δεν μπορεί να την προσβάλλει ενώπιον κανενός δικαστικού ή διαιτητικού οργάνου.
Αντιλαμβάνεστε, όμως, πως απαιτεί (για την περίπτωση του Σουηδού) πάρα πολλά λεφτά (όσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη), με εφάπαξ καταβολή από την ομάδα στους Άραβες, περίπλοκες νομικές διαδικασίες και συμφωνίες και απώλεια ενός κρίσιμου χρονικού διαστήματος (ολόκληρος ο Ιανουάριος), που μπορεί ( οι αγωνιστικές εξελίξεις του δηλαδή) να ακυρώσουν τη σημασία μιας τέτοιας μετακίνησης.
Για όποιον ψάχνεται πάντως η διαδικασία αυτή είναι μια νομικά ισχυρή διέξοδος αν θέλει να την ακολουθήσει και να ακυρώσει τη ρήτρα των πέντε εκατομμυρίων ευρώ υπέρ του Παναθηναϊκού.
Υπάρχει κανείς τολμηρός;