Νέες αφορμές για σεναριολογία έδωσε η απουσία του κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου, από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο υπουργός Αμυνας, απουσίαζε από τη συνεδρίαση, παρόλο που βρισκόταν μόλις λίγα μέτρα μακριά, στο γραφείο των ΑΝ.ΕΛ. στη Βουλή.
Πληροφορίες ήθελαν τον υπουργό Εθνικής Αμυνας να έχει επείγοντα υπηρεσιακά θέματα που έπρεπε να διεκπεραιωθούν άμεσα. Συνεργάτες του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ. εξηγούσαν ότι πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. έχει ένα έκτακτο θέμα υπηρεσιακού χαρακτήρα, με το οποίο ασχολείται και «επείγουσες τηλεφωνικές επικοινωνίες», ενώ σημείωναν πως ο Πάνος Καμμένος ενδεχομένως εισέλθει αργότερα, κάτι που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.
Κι όμως η απόσταση που χώριζε τα γραφεία των ΑΝ.ΕΛ. από την αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου ήταν μόλις 20 μέτρα καθώς βρίσκονται στον ίδιο όροφο (πρώτο) και στην ίδια ευθεία.
Εντύπωση, επίσης, προκάλεσε το γεγονός ότι ενώ το υπουργικό συμβούλιο βρισκόταν ακόμα σε εξέλιξη όταν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας τελείωσε με τα «επείγοντα υπηρεσιακά θέματα», αντί να πάει στη συνεδρίαση, αποχώρησε από το Κοινοβούλιο, προκειμένου να παραστεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τον αναπληρωτή υπ. Αμυνας, Φώτη Κουβέλη στην τελετή ορκωμοσίας των νέων Σημαιοφόρων τάξεως 2018 στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.
Από την άλλη, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους ο κ. Καμμένος απέφυγε να σχολιάσει αν με τη στάση του αυτή «καλλιεργεί» τα σενάρια περί ζητήματος αστάθειας στον κυβερνητικό συνασπισμό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι σενάρια των δημοσιογράφων και δικαιολογήθηκε, λέγοντας ότι είχε επείγουσες τηλεφωνικές επικοινωνίες και συναντήσεις.
Εκτακτη συνέντευξη Τύπου για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ αύριο το πρωί
Σε ένα τέτοιο κλίμα, ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, θα παραχωρήσει έκτακτη συνέντευξη τύπου στις 08.30 το πρωί (!) για την επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στην οποία η ΠΓΔΜ αναμένεται να λάβει πρόσκληση ένταξης.
Κατά πληροφορίες ο κ.Καμμένος είχε διαδοχικές συνεργασίες και επαφές στο γραφείο του στη Βουλή, για το ζήτημα του ονοματολογικού των Σκοπίων με αιχμή την προσεχή Σύνοδο της Βορειατλαντικής Συμμαχίας στις 11 και 12 Ιουλίου.
Κυβερνητικές πηγές: Ενήμερος ο Τσίπρας
Λόγω του θορύβου που προκλήθηκε, κυβερνητική πηγή έσπευσε να διευκρινίσει πως ο Πάνος Καμμένος είχε ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα για την απουσία του την οποία απέδωσε σε «σημαντικές τηλεφωνικές επικοινωνίες».
Η ίδια αρμόδια πηγή έσπευδε να σημειώσει πως «δεν υπάρχει θέμα».
Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος της απουσίας Καμμένου
Και μπορεί ο Πάνος Καμμένος να υποστηρίζει πως είχε να λύσει υπηρεσιακά θέματα και η κυβερνητική πηγή να τον δικαιολογεί, όμως το θέμα είναι ότι η «ηχηρή» απουσία του από το υπουργικό συμβούλιο που έγινε στη Βουλή, λίγα μέτρα από το γραφείο του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και υπουργού Αμυνας εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό να φανεί ο κ. Καμμένος διαφοροποιούμενος από τη γραμμή της κυβέρνησης και «ενοχλημένος» για το Μακεδονικό.
Μετά από τις χθεσινές εθνικοπατριωτικές κορώνες για αποχώρηση από την κυβέρνηση όταν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, ο κ. Καμμένος αποφάσισε να παίξει και το χαρτί του δυσαρεστημένου και γι’ αυτό δεν πήγε στο υπουργικό συμβούλιο.
Στους διαδρόμους της Βουλής, πάντως, αυτό που έλεγαν είναι ότι ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. είναι πανικόβλητος με τις δημοσκοπήσεις που τον εξαφανίζουν από το πολιτικό στερέωμα. Ετσι, μόνο όπλο που τού έμεινε είναι η πατριωτική σημαία που θα σηκώνει όποτε μπορεί… και ανώδυνα, αφού και την κυβέρνηση θα στηρίζει και θα διατηρεί σφιχτό εναγκαλισμό με τον Αλέξη Τσίπρα και ταυτόχρονα θα προσπαθεί να συσπειρώσει τους εναπομείναντες βουλευτές και τα στελέχη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
Κάποιοι τόνιζαν με νόημα ότι η απουσία από τη συνεδρίαση μπορεί να έγινε και με τη συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της αστείας τακτικής «στηρίζω την κυβέρνηση που έφερε την επονείδιστη συμφωνία, αλλά ρίχνω ανάθεμα στην ίδια τη συμφωνία».
Ο Πάνος Καμμένος δείχνει να ισορροπεί σε ένα τεντωμένο σκοινί, καθώς η δημοσκοπική κατάρρευση του κόμματός του τον αναγκάζει να σκεφτεί ίσως καλύτερα την «ηρωική έξοδο», όχι πάντως πριν περάσουν κάποιοι μήνες στο ιδιαίτερα προνομιούχο οφίτσιο του υπουργείου Αμυνας.
Βεβαίως, όσο η εικόνα του κόμματός του είναι άθλια και συνεχίζουν να φεύγουν στελέχη του, τόσο ο κ. Καμμένος θα υψώνει «μακεδονική» σημαία, θέλοντας να δείξει διαφοροποιημένος από τις επιλογές του κ. Τσίπρα και να πείσει ότι «Αλέξης και Πάνος δεν είναι ίδιοι».