Την πιο κοντινή φωτογραφία του Ήλιου κατάφερε να τραβήξει η NASA με το διαστημικό σκάφος Parker Solar Probe.
Το διαστημικό σκάφος βρέθηκε σε απόσταση 27,1 εκατομμύρια χιλιόμετρα από την επιφάνεια του Ήλιου όταν και τράβηξε την αυτή την εικόνα που προκαλεί δέος.
Η αποστολή του Parker θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν τις διαδικασίες που ακολουθούνται στην ατμόσφαιρα του Ήλιου και να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τον πολύτιμο για τη Γη, «καυτό» πλανήτη.
«Το Parker Solar Probe βρέθηκε σε μια περιοχή του διαστήματος την οποία δεν είχαμε πλησιάσει ποτέ ξανά», δήλωσε μεταξύ άλλων ο ο Τέρι Κουρέκα, φυσικός στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων της NASA.
Το ειδικό αυτό διαστημικό σκάφος εκτοξεύθηκε από τη Γη τον Αύγουστο και άρχισε να στέλνει πολύ γρήγορα δεδομένα από την ατμόσφαιρα του Ήλιου, με τους επιστήμονες να περιμένουν με ανυπομονησία της επόμενες φωτογραφίες!
Στις 12 Δεκεμβρίου, στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της αποστολής του Parker Solar Probe, η Νικολά Φοξ, διευθύντρια του τμήματος Ηλιακής Φυσικής της NASA, δήλωσε πώς «περιμέναμε για πάνω από 60 χρόνια μία τέτοια αποστολή να είναι δυνατή».
Weeks after #ParkerSolarProbe made the closest-ever approach to a star, the science data from the first solar encounter is just making its way into the hands of the mission’s scientists. Read about what scientists hope to learn from the data: https://t.co/kec0t4mey5 pic.twitter.com/OBAAHyXTdI
— NASA Sun & Space (@NASASun) December 12, 2018
Η «ηλιακή φυσική» (heliophysics) μελετά την επίδραση του Ήλιου στη Γη και στους υπόλοιπους πλανήτες του ηλιακού συστήματος. «Τα μυστικά του ηλιακού συστήματος βρίσκονται στο ηλιακό στέμμα», πρόσθεσε η Φοξ.
Το Parker Solar Probe ολοκλήρωσε την πρώτη φάση της αποστολής του, πετώντας στην τροχιά του Ήλιου, το λεγόμενο «ηλιακό στέμμα», συλλέγοντας πληροφορίες και βγάζοντας φωτογραφίες.
#ParkerSolarProbe made its first close pass by the Sun this fall. Measurements from other Sun-studying satellites — like STEREO, whose data is shown here — will help scientists fit Parker’s observations into the big picture. https://t.co/kec0t4mey5 pic.twitter.com/D16INghQK9
— NASA Sun & Space (@NASASun) December 14, 2018
Tο διαστημόπλοιο πήρε το όνομά του από τον Γιουτζίν Πάρκερ, τον φυσικό που απέδειξε το 1958, την ύπαρξη του φαινομένου του «ηλιακού ανέμου», δηλαδή των συνεχών «εκρήξεων» του Ηλίου.
Η NASA είχε «αιχμαλωτίσει» και την στιγμή της εκτόξευσης του Parker Solar Probe πριν απο μερικούς μήνες σε βίντεο.