Ζωντανά μέσα σε σπηλιές βρέθηκαν τα 12 παιδιά και ο προπονητής τους που αγνοούνταν εδώ και εννέα ημέρες στην Ταϊλάνδη. Και τα 13 άτομα ήταν σώα και ασφαλή, όπως επιβεβαίωσε τοπικός κυβερνητικός αξιωματούχος, μιλώντας μετά από μία τεράστια επιχείρηση διάσωσης.
Το πρόβλημα είναι πως και τα 13 άτομα είναι εξαιρετικά αδύναμα από την πολυήμερη ταλαιπωρία, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να μετακινηθούν καθόλου και θα πρέπει όλες οι ενέργειες να γίνουν από τα σωστικά συνεργεία, που θα πρέπει κατ’ αρχήν να βρουν τρόπο να τους πάνε τροφή, νερό και ό,τι χρειάζονται για πρώτες βοήθειες.
Τα 12 αγόρια, μέλη μιας ομάδας ποδοσφαίρου με ηλικίες από 11 έως 16 ετών, μπήκαν στη σπηλιά Ταμ Λουάνγκ, που βρίσκεται στη μεθόριο με τη Μιανμάρ και το Λάος, μετά την προπόνησή τους πριν από 9 ημέρες, αγνοώντας την προειδοποίηση των αρχών και τις σχετικές ταμπέλες να μην εισέρχονται σε αυτή την περίοδο των βροχών, από τον Ιούλιο ως τον Νοέμβριο.
Η μητέρα ενός από τα αγόρια ήταν αυτή που ενημέρωσε τις αρχές για την εξαφάνισή τους, όταν ο γιος της δεν επέστρεψε σπίτι του το Σάββατο το βράδυ μετά την προπόνηση.
Τα πράγματα των παιδιών -ποδήλατα και παπούτσια- βρέθηκαν λίγες ώρες αργότερα στην είσοδο της σπηλιάς, που βρίσκεται σε ένα μεγάλο πάρκο. Εκτός από τις προσπάθειες που είχαν διεξαχθεί από την κεντρική είσοδο της σπηλιάς, οι διασώστες προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές εισόδους στο υπόγειο δίκτυο από την κορυφή της σπηλιάς.
Συνοριοφύλακες και αστυνομικοί με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά χτένιζαν επί μέρες το βουνό για να εντοπίσουν φυσικά πηγάδια που ίσως οδηγούσαν στη σπηλιά.
Οι γονείς είχαν φέρει ρούχα των αγνοούμενων παιδιών για να βοηθήσουν τα σκυλιά να τα εντοπίσουν από τη μυρωδιά, ενώ έχουν αναπτυχθεί και μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα οποία θα σταλούν μέσα στο σπήλαιο μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.
Τις πρώτες ημέρες της επιχείρησης οι διασώστες δεν βρήκαν κανένα ίχνος της ομάδας μέσα στη βασική κοιλότητα και οι αρχές πιστεύουν ότι τα παιδιά και ο προπονητής τους ίσως αναζήτησαν καταφύγιο λίγο πιο μέσα στη σπηλιά, για να γλιτώσουν από την άνοδο των υδάτων.
Στις έρευνες συνέδραμαν Αμερικανοί και Βρετανοί ειδικοί, αλλά καθώς οι βροχοπτώσεις δεν σταματούσαν στην επαρχία Τσιάνγκ Ράι, το επίπεδο του νερού δεν σταματούσε να ανεβαίνει, αναγκάζοντας τους Βρετανούς δύτες να σταματούν τις έρευνές τους, στη διάρκεια της νύκτας.