Συμπληρώθηκαν σήμερα, 11 Νοεμβρίου 2018, εκατό χρόνια από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και παρόλο που γνωρίζουμε πολλά για την ιστορία και τους αριθμούς του, οι περισσότερο απορούμε για το λόγο που συναντάμε την παπαρούνα κάθε φορά που γίνεται αναφορά σ’ αυτόν τον πόλεμο.
Ο κύριος λόγος σύμφωνα με το BBC, είναι πως οι κόκκινες παπαρούνες φυτρώνουν σε συνθήκες κατεστραμμένης γης σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη. Την εποχή των Ναπολεόντειων Πολέμων του 19ου αιώνα, τα πεδία των μαχών γέμισαν με κόκκινες παπαρούνες δίπλα από τους πεσόντες στρατιώτες.
Επιπλέον, στα τέλη του 1914, εκτάσεις της βόρειας Γαλλίας και της Φλάνδρας καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Οι παπαρούνες ήταν και πάλι το μόνο φυτό που αναπτύχθηκε στα άγονα πεδία των μαχών.
Κάπως έτσι η παπαρούνα έγινε συνώνυμο της θυσίας από τον Καναδό χειρουργό John McCrae, που συμμετείχε και ο ίδιος στις μάχες και έκανε αναφορά σ’ αυτήν στο ποίημά του «Flanders Fields».
Στη συνέχεια, η Βρετανική Βασιλική Λεγεώνα την υιοθέτησε και επίσημα ως το σύμβολο της Ημέρας Μνήμης για τους πεσόντες του πολέμου.
Η έριδα για τη χρήση της λευκής παπαρούνας
Η λευκή παπαρούνα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Συνεταιριστικό Σύνδεσμο Γυναικών το 1933 ως σύμβολο ενάντια σε όλους τους πολέμους και υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης.
Υπήρξαν αρκετοί που θεώρησαν ότι η υιοθέτηση του συμβολισμού αυτού στόχευε στην «προσβολή» της μνήμης όσων έπεσαν στον Μεγάλο Πόλεμο, αν και ποτέ δεν υπήρξε τέτοια πρόθεση από την πλευρά του Συνεταιριστικού Συνδέσμου Γυναικών. Αυτός ήταν και ο λόγος που πολλές γυναίκες έχασαν τη δουλειά τους εκείνη την περίοδο, επειδή φορούσαν στο πέτο τους λευκές παπαρούνες.
Η διαχείριση της λευκής παπαρούνας ως αντιπολεμικού συμβόλου γίνεται σήμερα από την Ένωση για την Ειρήνη.