21.1 C
Athens

Το «τριπλό δεδικασμένο» και οι «θεμιτές επιδιώξεις» σε βάρος του Ολυμπιακού

Ο Χρήστος Υφαντής ξεγυμνώνει με ακλόνητα επιχειρήματα την προπαγάνδα που επιδιώκει να υπαγορεύσει πού και πώς θα πρέπει να τιμωρηθεί ο Ολυμπιακός

Γηράσκω αεί διδασκόμενος! Και εκπληττόμενος σε μεγάλο βαθμό, αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία.
Τελευταία διδαχή, της οποίας έγινα κοινωνός, «το τριπλό δεδικασμένο του ΠΑΟΚ (που) οδηγεί στη γκιλοτίνα τον Ολυμπιακό». Σεβαστό πόνημα, έγκυρης (περί την δικαστική πραγματικότητα του ποδοσφαίρου) ιστοσελίδας, με το οποίο επιχειρείται (εθνικό σπορ γαρ) να μπουν στην ίδια ζυγαριά τα πορτοκάλια με τις μπανάνες.

Κι εξηγούμαι: Τρεις (δηλαδή δύο) περιπτώσεις «επεισοδίων» σε αγώνες Κυπέλλου (με πρωταγωνιστή τον ΠΑΟΚ) και οι ποινές (ορθές) που τις ακολούθησαν παρατίθενται, ως δεδικασμένα, για να στοιχειοθετηθεί η άποψη πως ο Ολυμπιακός πρέπει να τιμωρηθεί με αφαίρεση βαθμών από το πρωτάθλημα και όχι από το Κύπελλο.

Θεμιτή και η επιδίωξη. Το παιχνίδι, άλλωστε, έτσι παίζεται. Δυστυχώς, όμως, για τους αναλυτές η υπόθεση που επέλεξαν ανήκει στις «εν ου παικτοίς» και είναι απολύτως διάφορη από την παραδοσιακή και δεδικασμένη (λόγω ΠΑΟΚ) δική τους πραγματικότητα.
Υπόθεση εργασίας: Ο Ολυμπιακός (δηλαδή οι οπαδοί του) έκανε στο Παμπελοποννησιακό στάδιο (ο Θεός να το κάνει) όσα του καταλογίζονται και ίσως ακόμη περισσότερα που διέλαθαν της προσοχής των ιντερνετικών Πουαρό.

Τι ποινές επισύρουν όλες αυτές «οι φοβερές και τρομερές παραβάσεις», στις οποίες υπέπεσαν γυναίκες και παιδιά εναντίον πάνοπλων και εφοδιασμένων με «κάτι χημικούλια» αστυνομικών; Σύμφωνα με τον Πειθαρχικό Κώδικα και ειδικά το άρθρο 15 « Ποινές σε βάρος των ομάδων για επεισόδια κατά του αγώνες», την παράγραφο 4 «Είσοδος οπαδών στον αγωνιστικό χώρο. Επεισόδια στον εν γένει χώρο του γηπέδου» και το εδάφιο β «……….. επιβάλλεται επιπρόσθετα ποινή αφαίρεσης τριών βαθμών».

Η ποινή της αφαίρεσης των βαθμών σε ποια διοργάνωση θα εφαρμοστεί; Σύμφωνα με τον ίδιο Κώδικα και ειδικά το άρθρο 13 «Ποινές σε ομάδες» και την παράγραφο 3 « Αφαίρεση βαθμών από μια Π.Α.Ε. ή ένα σωματείο από τον βαθμολογικό πίνακα του διεξαγόμενου, διεξαχθέντος ή μελλοντικού πρωταθλήματος». (Αφήνω στην άκρη αυτό το «μελλοντικού πρωταθλήματος», ως κραυγαλέα ελληνικούρα που δεν αφορά την υπόθεση εργασίας).

Υπάρχει διεξαγόμενο πρωτάθλημα; Σύμφωνα με τον Κανονισμό Αγώνων Ποδοσφαίρου (Κ.Α.Π.) Επαγγελματικών και Ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων και ειδικά το άρθρο 3 «Κατηγορίες διοργανώσεων – Εποπτεία» και την παράγραφο 1α «Τα επαγγελματικά πρωταθλήματα που διεξάγονται υποχρεωτικά κάθε ποδοσφαιρική περίοδο είναι τα ακόλουθα: α) Το Κύπελλο Ελλάδος β) Το πρωτάθλημα επαγγελματικών ομάδων της Α΄ Εθνικής Κατηγορίας (Super League) γ) Το πρωτάθλημα …..». Το Κύπελλο Ελλάδος, ως επαγγελματικό πρωτάθλημα, είναι ιεραρχικά ανώτερο από τα πρωταθλήματα της Super League και της Football League. Λογικό, καθώς η ιεραρχία υπακούει στο άρθρο 72 του καταστατικού της Ε.ΠΟ. και ειδικά στην παράγραφο 3, η οποία στο τελευταίο της εδάφιο, ρητώς αναφέρει « Οι διοργανώσεις της Ε.Π.Ο. θα έχουν προτεραιότητα».
.
Για την ίδια την Ε.Π.Ο., δηλαδή, στο επισημότερο των κειμένων της, σε αυτό που εδράζεται η οργάνωση και διαχείριση των διοργανώσεων « Το Κύπελλο Ελλάδος» είναι πρωτάθλημα και «έχει προτεραιότητα έναντι των άλλων πρωταθλημάτων που διοργανώνουν οι επαγγελματικές ενώσεις».

Τι είδους πρωτάθλημα; Κανονικό, με αρχή, μέση και τέλος και πρωταθλητή, που απλώς αποκαλείται «Κυπελλούχος».
Η διοργάνωση του είναι που μπερδεύει. Είναι μικτή. Ένα μέρος του διεξάγεται σε μορφή ομίλων με αγώνες και βαθμολογία και ένα άλλο ( το μεγαλύτερο) σε μορφή διπλών αγώνων (εντός και εκτός έδρας) αποκλεισμού.

Όποια παράβαση προκύπτει στη διάρκεια διεξαγωγής της πρώτης μορφής παράγει τις ποινές που επιβάλλονται σε ένα πρωτάθλημα. Με την ίδια, ακριβώς, λογική στο «πρωτάθλημα των ομίλων» του πρωταθλήματος του Κυπέλλου σε περίπτωση ισοβαθμίας των ομάδων το θέμα λύνεται με βάση τις οικείες προβλέψεις του άρθρου 20 του Κ.Α.Π. για την ισοβαθμία στο πρωτάθλημα.

Κι επειδή η ανάγνωση των Κανονισμών είναι κάτι σαν τη σωτηρία της ψυχής, αυτός ο ρημάδης ο Κ.Α.Π. αναφέρει ρητά στην παράγραφο 4 του άρθρου 41: «Σε κάθε περίπτωση μη έναρξης ή μη λήξης (διακοπής) του αγώνα με υπαιτιότητα της μιας ή των δυο ομάδων επιβάλλονται οι ποινές του παρόντος κανονισμού, με εξαίρεση τα προβλεπόμενα στο άρθρο 43 του παρόντος και με τη διευκρίνιση ότι αν το περιστατικό συμβεί σε μονό ή διπλό αγώνα, η υπαίτια ομάδα αποκλείεται από την συνέχεια του θεσμού, ενώ αν το περιστατικό συμβεί σε αγώνα που γίνεται στα πλαίσια φάσης των ομίλων τότε της αφαιρούνται βαθμοί σύμφωνα με το άρθρο 21.»

Τι προβλέπει, σε απλά ελληνικά, ο Κ.Α.Π.; Αυτό που ισχυρίζονται όσοι υποστηρίζουν ότι η αφαίρεση βαθμών θα γίνει από τη βαθμολογία του Κυπέλλου. Πως προκύπτει αυτή η εξέλιξη; Από το γεγονός πως πολύ βαρύτερο περιστατικό, όπως είναι η μη έναρξη ή η μη λήξη (διακοπή) του αγώνα τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 41,4. Αντιλαμβάνεστε που θα εφαρμοστεί η όποια πιθανή ποινή αφαίρεσης βαθμών για πολύ μικρότερης βαρύτητας περιστατικά, όπως είναι αυτά που δήθεν συνέβησαν χθες στην Πάτρα.

Γιατί, τότε, ο ΠΑΟΚ τιμωρήθηκε στον ημιτελικό του 2016 με τον Ολυμπιακό και στον «ομορφότερο τελικό του παγκοσμίου ποδοσφαίρου» με την ΑΕΚ στο «Μπερναμπέου» του Βόλου με αφαίρεση βαθμών από το πρωτάθλημα;

Επειδή, στη φάση που βρίσκονταν η διεξαγωγή του πρωταθλήματος του Κυπέλλου ( διπλοί αγώνες αποκλεισμού εντός και εκτός έδρας )ήταν αδύνατη πρακτικώς η αφαίρεση βαθμών από το διεξαγόμενο πρωτάθλημα, καθώς δεν υπάρχει βαθμολογία. Η μεταφορά, δηλαδή, της ποινής στο αμέσως επόμενο πρωτάθλημα των επαγγελματικών ομάδων ήταν μονόδρομος. Δεν μπορούσε να συμβεί διαφορετικά.

Το ίδιο θα συνέβαινε αν ο Ολυμπιακός έπρεπε να τιμωρηθεί στην επόμενη φάση της φετινής διοργάνωσης, δηλαδή στη φάση των «δεκαέξι» του Κυπέλλου. Η απουσία βαθμολογίας θα τον οδηγούσε, τότε όντως, σε αφαίρεση βαθμών από το πρωτάθλημα της Super League.

Γιατί, τότε, η Ε.Π.Ο. δεν ξεκαθαρίζει την υπόθεση στον Κανονισμό της, ώστε να μην προκύπτουν παρεξηγήσεις και σαλταδόρικες αναλύσεις; Για λόγους αβλεψίας ίσως ή επειδή εκτιμά πως ο συνδυασμός των διατάξεων που παρατέθηκαν καλύπτει απολύτως το θέμα.

Υ.Γ. Ο Ολυμπιακός στήθηκε κυβερνητικά στον συγκεκριμένο αγώνα. Όσα συνέβησαν ήταν με την αμέριστη συνδρομή των ιδεοληπτικών υπουργίσκων, κολλητών λαθρεμπόρων και συνεργαζόμενων με φαντάσματα. Απλώς, οι αστείοι αγνοούσαν τους κανονισμούς και τις διατάξεις τους και πλέον τα έχουν χαμένα. Τα φερόμενα ως επεισόδια είναι τόσο αστεία και ηλίθια οργανωμένα που δεν αντέχουν ούτε στον φωτογραφικό φακό.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς