Ενας 73χρονος επιχειρηματίας, συγκατηγορούμενος και φίλος του Γιάννου Παπαντωνίου, που απολογήθηκε την περασμένη Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου και αφέθηκε ελεύθερος με καταβολή εγγύησης 500.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα ήταν αυτός που «έκαψε» τον πρώην υπουργό.
Μέχρι τότε ο Γιάννος Παπαντωνίου ήταν σχεδόν πεπεισμένος ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να μπει φυλακή και μάλιστα όπως είχε εκμυστηρευτεί στο περιβάλλον του ήταν να μην του επιβληθεί κάποια πολύ υψηλή εγγύηση, την οποία δεν θα μπορούσε να πληρώσει.
Ο συγκατηγορούμενος του πρώην υπουργού προχώρησε σύμφωνα με πληροφορίες στην παραδοχή ενώπιον των ανακριτών διαφθοράς ότι έβγαζε χρήματα στο εξωτερικό κατόπιν εντολών που του έδινε ο ίδιος ο κ. Παπαντωνίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιχειρηματίας υποστήριξε ενώπιον των ανακριτών διαφθοράς πως πίστευε ότι τα χρήματα, τα οποία μετέφερε στο εξωτερικό ήταν από νόμιμα έσοδα του πρώην υπουργού, καθώς εκείνη την περίοδο που τον γνώρισε, ο Γιάννος Παπαντωνίου ήταν ένας επιτυχημένος πολιτικός και πίστευε ότι ήταν ένας έντιμος και σωστός άνθρωπος.
Παράλληλα, φέρεται να ανέφερε ότι δεν έλαβε καμία αμοιβή, καθώς έκανε μία εξυπηρέτηση σε ένα πρόσωπο που εκτιμούσε με αποτέλεσμα να βρεθεί μπλεγμένος μετά από χρόνια χωρίς να ευθύνεται.
Η «διαδρομή του χρήματος»
Σε δύο χρόνια, από το 2002 έως το 2003, ο συγκατηγορούμενος του Γ. Παπαντωνίου και της Σταυρούλας Κουράκου φέρεται να υποστήριξε ότι έλαβε τμηματικά από τον Παπαντωνίου 2,5 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά. Τα χρήματα αυτά φέρεται να τα παραλάμβανε σε δεσμίδες μέσα σε κίτρινους φακέλους από το σπίτι του πρώην υπουργού στην Κηφισιά.
Το επόμενο βήμα ήταν τα χρήματα αυτά σε μικρά ποσά να κατατίθενται σε τράπεζα των Βορείων Προαστίων και εν συνεχεία να φεύγουν με προορισμό την Ελβετία και να καταλήγουν σε τραπεζικό λογαριασμό με δικαιούχο τον πρώην υπουργό και συνδικαιούχο τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου.
Οι δικαστικές αρχές θεώρησαν πως με βάση τα ευρήματα της δικογραφίας, αλλά και όσα ανέφερε ο επιχειρηματίας στην απολογία του, «ενώθηκε» επί της ουσίας η ροή του χρήματος, ώστε να συνδέσουν τον αποθανόντα αντιπρόσωπο όπλων Χρ. Μπεκατώρο (της Thales που ήταν υποκατασκευάστρια του εκσυγχρονισμού των φρεγατών) με τον τότε υπουργό Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου.