«Αμυγδαλέζες» σε εθελοντική βάση και πλωτές πλατφόρμες υποδοχής-διάσωσης μεταναστών

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία στην οποία κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό • Τι θα γίνει σε Ελλάδα-Τουρκία

Δημιουργία ελεγχόμενων κέντρων υποδοχής μεταναστών στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε εθελοντική βάση, περιλαμβάνει η συμφωνία στην οποία οι ηγέτες των 28 ευρωπαϊκών χωρών μετά από μαραθώνια συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε στις 5:30 το πρωί της Παρασκευής.

Στα κέντρα αυτά, όπως προβλέπεται στο σημείο 6 του Κειμένου Συμπερασμάτων «θα γίνεται ο διαχωρισμός ανάμεσα στους παράνομους μετανάστες, που θα επιστρέφονται, και σε όσους χρήζουν διεθνούς προστασίας. Ολα τα μέτρα αφορούν σε εθελοντική βάση».

Τι αναφέρει το Κείμενο Συμπερασμάτων

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει ότι η προϋπόθεση για μια λειτουργική πολιτική της ΕΕ στηρίζεται σε μια συνολική προσέγγιση στο μεταναστευτικό, που συνδυάζει πιο αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αυξημένη εξωτερική δράση και τις εσωτερικές πτυχές σε συνάρτηση με τις αρχές και τις αξίες μας. Δεν είναι μια πρόκληση μόνο για ένα κράτος-μέλος, αλλά για την Ευρώπη στο σύνολό της», αναφέρεται στο άρθρο 1 του κειμένου συμπερασμάτων.

Διαβάστε το Κείμενο Συμπερασμάτων

Πακτωλός χρημάτων στην Τουρκία

Οι «28» αποφάσισαν να δώσουν πακτωλό χρημάτων στην Τουρκία, τη β’ δόση βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Την ίδια ώρα, υποστηρίζουν ότι η Τουρκία θα πρέπει να τηρήσει τις διμερείς συμφωνίες για τις επιστροφές προσφύγων (σ.σ.: η Τουρκία είχε πει ότι σταματά την εφαρμογή της συμφωνίας με την Ελλάδα για τις επιστροφές). «Η συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας και οι διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως, χωρίς διακρίσεις, προς όλα τα κράτη-μέλη», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Νέα κλειστά κέντρα μεταναστών σε κράτη-μέλη, μόνο εάν το επιθυμούν

Συμφώνησαν επίσης στη δημιουργία κοινών κέντρων υποδοχής αιτούντων άσυλο και επεξεργασίας των αιτήσεών τους, αλλά και να περιορίσουν την ελευθερία κίνησης των μεταναστών από τη μια χώρα στην άλλη, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις και να καθησυχαστούν οι ανησυχίες που προέβαλαν η Ιταλία και η Γερμανία.

Τα κέντρα αυτά θα είναι κλειστά, επανέρχονται δηλαδή οι «Αμυγδαλέζες». Η διαφορά είναι πως αυτά τα κέντρα θα είναι υπό το γενικότερο έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όχι της εκάστοτε χώρας.

Αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο 6: «Στα εδάφη της ΕΕ, όσοι διασώζονται, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, θα πρέπει να φροντίζονται στη βάση κοινής προσπάθειας μέσω της μεταφοράς σε ελεγχόμενα κέντρα που θα στηθούν σε κράτη-μέλη σε εθελοντική μόνο βάση, όπου η ταχεία και ασφαλής διαδικασία επεξεργασίας θα επιτρέπει με την πλήρη στήριξη της ΕΕ τον διαχωρισμό μεταξύ παράτυπων μεταναστών -που θα επιστρέφονται- και εκείνων που χρήζουν διεθνούς προστασίας, και για τους οποίους θα εφαρμόζεται η αρχή της αλληλεγγύης. Ολα τα μέτρα στο πλαίσιο αυτών των ελεγχόμενων κέντρων, περιλαμβανομένης της μετεγκατάστασης και της επανεγκατάστασης, θα γίνονται σε εθελοντική βάση, χωρίς να προκαταλαμβάνεται η μεταρρύθμιση του (Κανονισμού του) Δουβλίνου».

Εντατικότεροι έλεγχοι στα σύνορα με Τουρκία

Στο κείμενο συμπερασμάτων αναφέρεται ότι όσον αφορά στην οδό της ανατολικής Μεσογείου χρειάζονται πρόσθετες προσπάθειες για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, να εμποδιστούν νέες διελεύσεις από την Τουρκία και να σταματήσουν οι ροές.

Περιφερειακές πλατφόρμες αποβίβασης

Οσον αφορά αυτό για το οποίο είχε γίνει πολύς λόγος το προηγούμενο διάστημα, τα κέντρα μεταναστών εκτός ΕΕ, οι «28» φαίνεται ότι κατέληξαν τελικά στη δημιουργία «περιφερειακών πλατφορμών» για την αποβίβαση μεταναστών που προφανώς επιχειρούν μέσω της Μεσογείου να φθάσουν στην ΕΕ: «Για να αντιμετωπιστεί οριστικά το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών και να αποτραπεί έτσι η τραγική απώλεια ζωών, είναι αναγκαίο να εξαλειφθεί το κίνητρο να ξεκινούν (οι πρόσφυγες και οι μετανάστες) επικίνδυνα ταξίδια. Αυτό απαιτεί μια νέα προσέγγιση βάσει κοινών ή συμπληρωματικών δράσεων μεταξύ των κρατών-μελών για την αποβίβαση όσων διασώζονται σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Σε αυτό το πλαίσιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο και την Επιτροπή να διερευνήσουν γρήγορα την ιδέα περιφερειακών πλατφορμών αποβίβασης (disembarkation platforms) σε στενή συνεργασία με σχετικές τρίτες χώρες καθώς και την Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Τέτοια κέντρα πρέπει να λειτουργούν διαχωρίζοντας τις καταστάσεις κατ’ άτομο, με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου».

Να εμποδιστούν οι νέες διαδρομές

Ακόμη, αφού σημειώνεται ότι πρέπει να τηρηθούν οι συμφωνίες επανεισδοχής και ότι «απαιτούνται επειγόντως περισσότερες προσπάθειες για να διασφαλιστούν οι ταχείες επιστροφές», τονίζεται ότι την ίδια ώρα απαιτούνται και περισσότερες προσπάθειες «για να εμποδιστεί η ανάπτυξη νέων θαλάσσιων ή χερσαίων διαδρομών. Η συνεργασία και η στήριξη προς τους εταίρους στα δυτικά Βαλκάνια παραμένει κλειδί για την ανταλλαγή πληροφοριών για μεταναστευτικές ροές, την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης, την αύξηση των δυνατοτήτων για προστασία των συνόρων και τη βελτίωση των διαδικασιών επιστροφής και επανεισδοχής».

Αυστηρότεροι εξωτερικοί έλεγχοι

Οι «28» συμφώνησαν, επίσης, να κάνουν αυστηρότερους τους ελέγχους των εξωτερικών συνόρων, χωρίς να διευκρινίζουν πώς ακριβώς θα γίνει αυτό για να καταστούν περισσότερο αποτελεσματικοί από ό,τι είναι σήμερα.

Οι μετακινήσεις προσφύγων εντός ΕΕ

Στο κείμενο συμπερασμάτων σημειώνεται: «Αναφορικά με την κατάσταση εσωτερικά στην ΕΕ, δευτερογενείς μετακινήσεις των αιτούντων άσυλο μεταξύ κρατών-μελών απειλούν να θέσουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου και το κεκτημένο του Σένγκεν. Τα κράτη-μέλη πρέπει να λάβουν όλα τα αναγκαία εσωτερικά νομοθετικά και διοικητικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν τέτοιες κινήσεις και να συνεργαστούν στενά μεταξύ τους προς τον σκοπό αυτό».

Χρήματα στην Αφρική

Η Σύνοδος Κορυφής, πέρα από την αύξηση  της χρηματοδότησης στην Τουρκία, αποφάσισε να αυξήσει τη χρηματοδότηση και στο Μαρόκο και σε άλλες χώρες στη βόρεια Αφρική για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Σε άλλο σημείο των συμπερασμάτων αναφέρεται ότι «ενόψει της πρόσφατης αύξησης ροών στη δυτική Μεσόγειο η ΕΕ θα στηρίξει οικονομικά και με άλλους τρόπους όλες τις προσπάθειές των κρατών-μελών (ειδικά της Ισπανίας) και των χωρών προέλευσης και διέλευσης (ειδικά του Μαρόκου), για να αποτραπεί η παράνομη μετανάστευση».

Τα πλοία στη Μεσόγειο

«Οσον αφορά την κεντρική οδό της Μεσογείου, θα πρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες για να σταματήσει η δράση των διακινητών από τη Λιβύη ή αλλού. Η ΕΕ θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ιταλίας και άλλων κρατών-μελών. Θα εντείνει την υποστήριξή της προς την περιοχή Σαχέλ, τη λιβυκή Ακτοφυλακή και τις νότιες κοινότητες, για ανθρώπινες συνθήκες υποδοχής, εθελοντικές επιστροφές, συνεργασία με άλλες χώρες προέλευσης και ενδιάμεσες, καθώς και την οικειοθελή επανεγκατάσταση. Ολα τα πλοία που δρουν στη Μεσόγειο πρέπει να σέβονται τους νόμους και να μην εμποδίζουν επιχειρήσεις της λιβυκής Ακτοφυλακής», αναφέρεται στα πρώτα άρθρα του κειμένου συμπερασμάτων.

BEST OF SPORTS VIDEOS

ΑΘΛΟΣ HEADLINES

ΠΑΟΚ: Ζεστό ενδιαφέρον της Κοπεγχάγης για Κοτάρσκι

Δυνατά για την απόκτηση του Κοτάρσκι κινείται η Κοπεγχάγη, με τους Κροάτες να αναφέρουν πως η συμφωνία με τον ΠΑΟΚ αναμένεται να κλείσει στα 5 εκατ. ευρώ

Η πρώτη μέρα του Κωστούλα στην προετοιμασία της Μπράιτον (vid)

Την πόρτα του προπονητικού κέντρου της Μπράιτον πέρασε το...

Άρνολντ: Ο Ζότα φώτιζε τον χώρο όταν βρισκόταν μέσα σε αυτόν

Η Ρεάλ Μαδρίτης λύγισε με 3-2 την Ντόρτμουντ και...

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (6/7)

Το Grand Prix του Sillverstone και το φιλικό της...

Σιπιόνι: Προσπάθησα πολύ για να έρθω, ο Έσε μου είπε ότι ο Ολυμπιακός είναι από τους μεγαλύτερους συλλόγους στην Ευρώπη

Οι πρώτες δηλώσεις του Λορέντζο Σιπιόνι λίγο μετά την άφιξή του στην Αθήνα για λογαριασμό του Ολυμπιακού

Στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό ο Σιπιόνι

Ο Λορέντζο Σιπιόνι έφτασε στην Ελλάδα τα ξημερώματα της Κυριακής (6/7) προκειμένου να ολοκληρώσει τη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό

Στάιν: Αυτά ισχύουν για Βαλαντσιούνας και η διαφορά της περίπτωσης Βεζένκοφ

Ο έγκυρος Μαρκ Στάιν επιμένει πως αφού γίνει η ανταλλαγή, το Ντένβερ θα τα δώσει όλα για να κρατήσει τον Γιόνας Βαλαντσιούνας - Τι αναφέρει για τον Σάσα Βεζένκοφ

Επιστρέφει στην Κίνα ο Αγραβάνης

Επιστροφή στην κινεζική λίγκα για τον Δημήτρη Αγραβάνη, που...

ΠΑΟΚ: Ζεστό ενδιαφέρον της Κοπεγχάγης για Κοτάρσκι

Δυνατά για την απόκτηση του Κοτάρσκι κινείται η Κοπεγχάγη, με τους Κροάτες να αναφέρουν πως η συμφωνία με τον ΠΑΟΚ αναμένεται να κλείσει στα 5 εκατ. ευρώ

Φέλιξ: Βλέπω με καλό μάτι την επιστροφή μου στην Μπενφίκα

Τον επόμενο σταθμό στην καριέρα του ψάχνει ο Ζοάο...

Προμηθέας: Ανακοίνωσε τον 22χρονο Αμερικανό Κένταλ Κόουλμαν

Την απόκτηση του 22χρονου Αμερικανού Κένταλ Κόουλμαν ανακοίνωσε ο...

Επίσημο του Ελάιζα Μπράιαντ στη Χάποελ Τελ Αβίβ

Μια σπουδαία κίνηση ολοκλήρωσε και τυπικά η Χάποελ Τελ...

Ξεκινάει την προετοιμασία της η Κηφισιά, αύριο (7/7) η πρώτη προπόνηση

Την προετοιμασία της ενόψει της νέας σεζόν που θα...