Μετά από μπαράζ αναβολών της ψηφοφορίας στη Βουλή της ΠΓΔΜ εγκρίθηκε η συνταγματική αναθεώρηση στο πλαίσιο κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ο Ζόραν Ζάεφ βρήκε τους 80 βουλευτές που είναι απαραίτητοι για την πλειοψηφία και τώρα μπορεί να προχωρήσει και στις επόμενες κινήσεις, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την αλλαγή ονομασίας της γειτονικής χώρας. Ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία μετά από αίτημα του VMRO στην οποία και πάλι ψήφισαν θετικά80 βουλευτές.
Στις επόμενες 15 ημέρες αναμένεται να ακολουθήσουν ακόμη δύο συνεδριάσεις, άρθρο-άρθρο, οι οποίες απαιτούν και πάλι πλειοψηφία δύο τρίτων, ώστε η συμφωνία των Πρεσπών να κυρωθεί οριστικά από την πλευρά της ΠΓΔΜ.
Με την αλλαγή του ονόματος θα ανοίξει ο δρόμος όχι μόνο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για την επικύρωση της Συμφωνίας και από την ελληνική Βουλή.
Eντονο παρασκήνιο και κατηγορίες για δωροδοκίες
Προηγουμένως παίχθηκε ένα απίστευτο θρίλερ, μια πραγματική μάχη κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Οι πολιτικές ζυμώσεις έφτασαν στο απόγειο, με τον Ζόραν Ζάεφ να μάχεται απεγνωσμένα να εξασφαλίσει τους βουλευτές που απαιτούνται για να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα 2/3, ενώ την ίδια ώρα οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης για προσπάθεια εξαγοράς βουλευτών δίνουν και παίρνουν.
Σα να μη φτάνουν όλα αυτά υπήρχαν και οι ασφυκτικές πιέσεις ή μάλλον ωμές παρεμβάσεις σε διπλωματικό επίπεδο που φτάνουν ακόμα και σε επισκέψεις Αμερικανών παραγόντων στην ηγεσία της σκοπιανής αντιπολίτευσης σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν ότι δεν θα υποστούν κυρώσεις τυχόν βουλευτές του κόμματος που θα ψηφίσουν θετικά.
Το αποκορύφωμα αυτού του θεάτρου του παραλόγου ήταν η καταγγελία του γραμματέα του VMRO, Ιγκόρ Γιάνουσεφ ότι επιχειρήθηκε η εξαγορά δύο βουλευτών στους οποίους προσφέρθηκε από 1 εκατομμύριο ευρώ στον καθένα, προκειμένου να ψηφίσει θετικά. Λίγο αργότερα είπε ότι σε κάποιον βουλευτή του κόμματος προσφέρθηκαν ακόμα και 2 εκατομμύρια ευρώ, αλλά εκείνος αρνήθηκε.
Στην προσπάθεια του Ζόραν Ζάεφ να εξασφαλίσει τις οκτώ ψήφους που του έλειπαν η συνεδρίαση της βουλής των Σκοπίων αναβάλετο συνεχώς μέσα στην ημέρα.
Από τη μία το μεσημέρι, η συνεδρίαση αναβλήθηκε για τις τέσσερις το απόγευμα και περίπου στις οκτώ το βράδυ έγινε γνωστό ότι θα ξεκινούσε στις δέκα, ενώ ανοιχτό ήταν το ενδεχόμενο να αναβληθεί για τη Δευτέρα ή οπωσδήποτε για τις αρχές της εβδομάδας. Εως τις 22.45 μέσα στο κοινοβούλιο βρίσκονταν μόνο δέκα βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.
Ηταν λοιπόν φανερό ότι ο Ζάεφ δεν θα πήγαινε σε ψηφοφορία αν δεν είχε εξασφαλίσει τους βουλευτές. Αφού την ξεκίνησε ήταν βέβαιος ότι θα είχε θετική έκβαση, όπως και έγινε.
Ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ, εξερχόμενος νωρίτερα του κοινοβουλίου είπε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να βρεθούν οι βουλευτές «σε συνθήκες ομαλότητας». Νωρίτερα, σκοπιανά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι οι απαραίτητοι ψήφοι είχαν εξασφαλισθεί. Ωστόσο, άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι δύο από τους βουλευτές που περιλαμβάνονταν σε εκείνους που είχαν πεισθεί προέβαλαν προσκόμματα και η ψήφος τους δεν θεωρείτο δεδομένη.
Το VMRO από την πλευρά του υποστήριζε ότι δεν μπορεί σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής να γίνει συνεδρίαση, αφού δεν είχε ενημερωθεί επισήμως έως τις 6.30 το απόγευμα τοπική ώρα. Παράλληλα, μετά τις καταγγελίες για απόπειρα εξαγοράς δύο βουλευτών του με 250.000 ευρώ τον καθένα, πλέον τα στελέχη του κόμματος χαρακτηρίζουν τη Βουλή των Σκοπίων «παζάρι» όπου δίνονται κάθε είδους υποσχέσεις για εξαγορά της ψήφου και ταυτόχρονα «αρένα», στην οποία βουλευτές εκβιάζονται ανηλεώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ιγκόρ Γιάνουσεφ δήλωσε πως έγινε απόπειρα δωροδοκίας βουλευτών, στους οποίους προσφέρθηκε 1 εκατομμύριο ευρώ προκειμένου να ψηφίσουν θετικά.
«Απασφάλισε» ο Γιάνουσεφ: Το Κοινοβούλιο έγινε αγορά και αρένα για εκβιασμό
Σε δηλώσεις ενώπιον δημοσιογράφων προχώρησε ο γενικός γραμματέας του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού VMRO-DPMNE, Ιγκόρ Γιάνουσεφ και ήταν… καταπέλτης!
«Πάρτε τα χέρια σας από τη λαϊκή βούληση και επιτρέψτε στους νομοθέτες να αποφασίζουν ελεύθερα», δήλωσε χαρακτηριστικά μετά τις καθυστερήσεις στην διαδικασία.
«Αυτή δεν είναι η ευρωπαϊκή πΓΔΜ για την οποία αγωνιστήκατε», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον Ζόραν Ζάεφ!
Μάλιστα, τον κατηγόρησε για «βία κατά του μακεδονικού λαού» και προειδοποίησε ότι τέτοιες τακτικές θα «γυρίσουν μπούμερανγκ».
Και τότε… απασφάλισε. Έδωσε παραδείγματα βουλευτών στους οποίους προσφέρθηκαν 2.00.000 ευρώ, 1.000.000. ευρώ ή και 250.000 ευρώ ώστε να επηρεαστεί η ψήφος τους! Ξεκαθάρισε πως όλοι αρνήθηκαν και ευχαρίστησε τους νομοθέτες, γιατί είναι «στο πλευρό του λαού».
«Το Κοινοβούλιο έγινε αγορά και αρένα για εκβιασμό. Το Κοινοβούλιο περιβάλλεται από στοιχεία με ξυρισμένα κεφάλια, τα οποία είναι γνωστά στον υπόκοσμο», συμπλήρωσε κάνοντας λόγο για εκφοβισμό μέχρι και στις οικογένειες των βουλευτών!
«Είστε το τελευταίο φράγμα πριν από αυτή την τρελή κυβέρνηση. Θα επιβιώσουμε και θα κερδίσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ευχαριστώντας τους βουλευτές που σύμφωνα με όσα δήλωσε, δεν υπέκυψαν στους εκβιασμούς και τις απόπειρες δωροδοκίας.