Όλα ανοιχτά είναι στα Σκόπια στο θέμα της ψηφοφορίας για τη συνταγματική αναθεώρηση, καθώς οι παρασκηνιακές ζυμώσεις βρίσκονται στο απόγειό τους.
Η πρώτη συζήτηση που θα οδηγούσε στην πρώτη ψηφοφορία, επρόκειτο να ξεκινήσει στις 16:00 όμως έχει καθυστερήσει, λόγω των διεργασιών.
Οι πληροφορίες από τα Σκόπια φέρουν τον Ζόραν Ζάεφ να έχει εξασφαλίσει τους 80 ψήφους που χρειάζεται, αλλά προς το παρόν όλα είναι εικασίες, υποθέσεις και εκτιμήσεις. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συζήτηση δεν ξεκινά αφενός γιατί δύο από τους βουλευτές που θα ψηφίσουν θετικά θέτουν ακόμη προσκόμματα, αφετέρου επειδή ο Ζάεφ προσανατολίζεται να μεταθέσει συζήτηση και ψηφοφορία για την προσεχή Δευτέρα, οπότε και θα βρίσκεται στα Σκόπια ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ.
Την ίδια ώρα εντείνονται οι πιέσεις και από την αμερικανική πλευρά. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες νωρίτερα σήμερα το πρωί ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Σκόπια πήγε στα γραφεία του VMRO και ζήτησε από τον ηγέτη του κόμματος να δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξουν κυρώσεις και κανενός είδους «αντίποινα» για τους βουλευτές που τυχόν θα ψηφίσουν θετικά.
Τις πληροφορίες ότι ο Ζάεφ είχε εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία 2/3 των βουλευτών μετέδωσαν νωρίτερα ΜΜΕ των Σκοπίων, που επικαλούνταν ανεπίσημες κοινοβουλευτικές πηγές.
Καταγγελία για απόπειρα δωροδοκίας τουλάχιστον δύο βουλευτών
Από την άλλη πλευρά το VMRO δια του Αντόνιο Μιλοσόσκι είχε ζητήσει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση να γίνει η ψηφοφορία, ώστε να διαπιστώσει η κυβέρνηση ότι δεν έχει πλειοψηφία και ότι δεν υπάρχει εντολή να υπάρξουν συνταγματικές αλλαγές.
Όταν ο εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE ρωτήθηκε για τις φήμες ότι επτά βουλευτές του θα ψηφίσουν «ναι» στις συνταγματικές αλλαγές, ο Μιλοσόσκι υποστήριξε ότι μετά την ψηφοφορία, η κυβέρνηση θα διαπιστώσει ότι η βούληση των πολιτών είναι ισχυρότερη από τις πιέσεις στους βουλευτές να ψηφίσουν ενάντια στη βούληση του λαού.
Νωρίτερα, ο Μιλοσόσκι, που είχε διατελέσει στο παρελθόν υπουργός Εξωτερικών, μέσω της FAZ κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να δωροδοκήσει τουλάχιστον δύο βουλευτές του VMRO-DPMNE για να ψηφίσουν «ναι» στη συνταγματική αναθεώρηση, ενώ υπήρξαν έμμεσες απειλές από τη Δικαιοσύνη, με τον ίδιο σκοπό.
Σύμφωνα με τον Μιλοσόσκι, δύο συνάδελφοί του «προσεγγίστηκαν ξεχωριστά από «φιλικούς απεσταλμένους», που εστάλησαν από έναν υψηλά ιστάμενο κυβερνητικό αξιωματούχο και τους προσφέρθηκαν 250.000 ευρώ στον καθένα, αν αλλάξουν τη θέση τους και ψηφίσουν για τις συνταγματικές αλλαγές». Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, ανέφερε, αρνήθηκαν την πρόταση και θα καταγγείλουν το περιστατικό στο Γενικό Εισαγγελέα, όταν ο θεσμός απαγκιστρωθεί από τον έλεγχο της κυβέρνησης.
Τι ακολουθεί μετά την πρώτη ψηφοφορία
Εάν οι πληροφορίες των ΜΜΕ των Σκοπίων επιβεβαιωθούν και ο Ζάεφ καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 2/3, ακολουθούν άλλες δύο ψηφοφορίες εντός των επόμενων 20 ημερών. Σε αντίθετη περίπτωση, αναμένεται η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.