Η ανάγκη των ελληνικών ομάδων κάθε χρόνο για μια καλή παρουσία στα ευρωπαϊκά κύπελλα βόλεϊ αποτελεί πια απαίτηση όλων.
Στις βαθμολογίες της CEV (άνδρες) η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Μπορεί να μην προσφέρονται τα χρήματα που δίνονται από τις τούρκικες ομάδες, μπορεί να μην υπάρχει η αίγλη των συλλόγων από Πολωνία και Ιταλία, ωστόσο η απουσία των ρώσικων μεγαθηρίων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, έχει ανοίξει κάπως την όρεξη σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια.
Πια, βρισκόμαστε πολύ κοντά στο επίπεδο της διεκδίκησης απευθείας εισιτηρίου για τους ομίλους του Champions League και έχουμε εξασφαλίσει μια επιπλέον θέση στο CEV Cup. Οι πορείες του Ολυμπιακού την προηγούμενη διετία, η αξιόλογη πρώτη παρουσία του Μίλωνα, ακόμα και η παρουσία του ΠΑΟΚ στα προημιτελικά του περυσινού Challenge Cup, δεν ήταν κάτι δεδομένο προ κορωνοϊού. Εχθρός του καλού, βέβαια, είναι πάντα το καλύτερο και σε αυτό θα πρέπει να στοχεύουμε αν θέλουμε σταδιακά οι αστέρες του εξωτερικού να μη μας αντιμετωπίζουν σαν… ιθαγενείς.
Κάπως έτσι, (και) η φετινή κλήρωση άνοιξε διάπλατα τον δρόμο για μια καλή ευρωπαϊκή πορεία από τις ελληνικές ομάδες.
Πρώτα ο Ολυμπιακός άρπαξε την ευκαιρία για να δηλώσει συμμετοχή στο Champions League ώστε να συνεχίσει να γεμίζει τα μεσοβδόμαδα βράδια στο Ρέντη και να παραμείνει σε ελίτ ευρωπαϊκό επίπεδο. Φέτος, τα προκριματικά ξεκινούν μετά τα μέσα Οκτωβρίου, άρα θα υπάρξει χρόνος για κανονική προετοιμασία ενώ μόλις ένας παίκτης θα ενσωματωθεί αργότερα από τους άλλους (ο Νεντέλκοβιτς θα είναι με την εθνική Σερβίας στο Παγκόσμιο).
Η Όζντακ από τη Βοσνία είναι ιδανική πρώτη αντίπαλος και μετά ακολουθεί πιθανότατα η Λας Πάλμας, όπως και πέρυσι. Οι πρωταθλητές Ισπανίας πήραν το ρίσκο με την απόκτηση του Χουαντορένα, ο οποίος παλεύει να τα βγάλει πέρα στα 40 του με τους πολλούς τραυματισμούς, άλλαξαν πασαδόρο αποκτώντας τον γρήγορο – αλλά όχι κάτι σπουδαίο – Αρτούρο Ιγκλέσιας που έπαιζε στη Μακάμπι τη χρονιά που ο Ολυμπιακός σήκωσε το Challenge Cup και έκαναν την κορυφαία τους κίνηση στο κέντρο με την απόκτηση του Έλντερ Σπένσερ.
Ο εκρηκτικός αριστερόχειρας κεντρικός ήταν φωτιά πέρυσι με τη Σεν Ναζέρ, έχει εκπληκτική άμεση εκτέλεση και καλό σερβίς – όπως έδειξε κόντρα στον Ολυμπιακό την περασμένη σεζόν – και είναι μια πολύ καλή προσθήκη. Παραμένει ιδιαίτερος και σκληρός αντίπαλος η Λας Πάλμας, αλλά οι Ερυθρόλευκοι είναι το φαβορί του ζευγαριού.
Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν τη Λέφσκι Σόφιας ένα βήμα πριν τους ομίλους. Οι Βούλγαροι ειδικά εκτός έδρας είναι πολύ ανταγωνιστικοί, αλλά δύσκολα θα καταφέρουν να μπουν στο κυρίως ταμπλό. Ο Νίκι Ζελιάσκοφ έχασε σημαντικούς παίκτες για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι και θα ποντάρει κυρίως σε εξελίξιμους αθλητικούς γηγενείς και τον Ελβετό διαγώνιο Βάισιγκ που είναι 1.96μ. και 24 χρόνων. Αρκεί αυτό για να μπει σε ομίλους; Όχι, εκτός αν οι Πειραιώτες δώσουν δικαιώματα.
Για τους αντιπάλους που ακολουθούν, εφόσον ο Ολυμπιακός περάσει τους τρεις γύρους, θα υπάρξει χρόνος να αναλυθούν ενδελεχώς. Σίγουρα, όμως θα είναι ένας όμιλος με αναμενόμενο μεγαθήριο την Περούτζια, την μπαρουτοκαπνισμένη στη διοργάνωση Μπερλίν και την όχι τόσο ενισχυμένη Πράγα.
Ο Παναθηναϊκός από την πλευρά του έχει υποχρέωση να περάσει την Πουατιέ και όχι γιατί επέλεξε να αγωνιστεί στο CEV Cup. Οι Γάλλοι έχουν ομάδα στα μέτρα των Πρασίνων, χωρίς τα φοβερά άκρα και το ρόστερ με τη μεγάλη εμπειρία.
Ο Σέρβος διεθνής διαγώνιος Ντούσαν Νίκολιτς (24, 2.07μ.), οι κεντρικοί Λούκας Μάασε (27, 2.14μ.) και Πίρσον Εσένκο (28, 2.05μ.) μαζί με το λίμπερο-σκούπα Φράνκο Μασιμίνο και τον ιδιαίτερο Γάλλο πασαδόρο (έπαιξε και στο VNL) Ανατόλ Σαμπουασάν είναι οι επικίνδυνοι παίκτες της Πουατιέ, που αν πιεστεί στην υποδοχή θα έχει πρόβλημα στην ανάπτυξη και ειδικά στην επίθεση από το 4.
Ο προπονητής της Πουατιέ Ντάνιελ Λιούις (κόουτς και στην εθνική Καναδά) αντικατέστησε τον καλύτερο κεντρικό του Ρενάν (υπέγραψε στον Φοίνικα) και τον πρώην πασαδόρο του ΠΑΟΚ, Μπρετ Γουόλς, αλλά τα άκρα του παραμένουν στοίχημα. Για αυτό και ο Παναθηναϊκός θα μπει με το «πρέπει» σε αυτές τις μονομαχίες και όχι όπως στις περυσινές με την Τουρκουά στο Challenge Cup. Άλλωστε, από τη διοίκηση των Πρασίνων είχαν ακουστεί δηλώσεις περί κατάκτησης ευρωπαϊκού τροπαίου. Ο Παναθηναϊκός είναι σε καλή πλευρά του ταμπλό του CEV Cup, οπότε φέτος είναι αναγκασμένος να κυνηγήσει την ευρωπαϊκή του παρουσία και μετά τον Δεκέμβρη.
Η Καρλοβάρσκο, με την οποία κληρώθηκε ο Μίλωνας, δεν είναι το φόβητρο προηγούμενων ετών που κατακτούσε διαδοχικά πρωταθλήματα και έκανε κηδείες στην Ευρώπη. Ο λίμπερο Σεμπαστιάν Κλόστερ, ο ταλαντούχος 20χρονος (2.08μ.) βασικός με την εθνική Τσεχίας στο Golden League Αντονίν Κλίμες και ο Κροάτης ακραίος Φιλίπ Σέσταν είναι οι κύριες περιπτώσεις που χρήζουν προσοχής.
Ο Φοίνικας επιστρέφει μετά από σημαντική απουσία ετών και είναι πολύ καλό νέο ότι η Σύρος θα φιλοξενήσει τουλάχιστον ένα (για να μην πούμε δύο) ευρωπαϊκά παιχνίδια. Η Νορντένσκοφ από τη Δανία δεν είναι κάτι ιδιαίτερο και η πρόκριση θα έρθει στη φάση των 32 του Challenge Cup.
Μετά οι Συριανοί θα πέσουν πάνω στη Σομόν, που είναι πολύ δυνατή, δύσκολα αντιμετωπίσιμη, αλλά για ομάδες όπως ο Φοίνικας που θέλουν να εξελίσσονται και να κερδίζουν τον κόσμο τους, τέτοιες διασταυρώσεις μόνο κέρδη μπορεί να έχουν.
Ο ΠΑΟΚ είναι ακόμα στην αναμονή και πιθανότατα θα παίξει με τον Παφιακό στη φάση των 32. Για την ιστορία, οι Κύπριοι έφτασαν μακριά στο CEV Cup αλλά φέτος η ομάδα τους θα έχει αλλαγές και πιθανότατα ο ΠΑΟΚ δεν θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα.
Το ζήτημα για όλους είναι να φτάσουν όσο πιο μακριά γίνεται, μα πρωτίστως να φανούν ανταγωνιστικοί απέναντι στους αντιπάλους τους, στα μέτρα του εφικτού.