Σε μια υπόθεση που έχει προκαλέσει έντονους κραδασμούς στον δημοσιογραφικό και πολιτικό κόσμο της Μαγνησίας, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου έκρινε ένοχο τον δημοσιογράφο και εκδότη Δημήτρη Μαρέδη για απόπειρα εκβίασης εις βάρος της βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας, Ζέττας Μακρή. Η απόφαση ήταν ομόφωνη, έπειτα από πολύωρη ακροαματική διαδικασία και την εισήγηση της εισαγγελέως, η οποία χαρακτήρισε την πράξη «καθαρή και πλήρως τεκμηριωμένη απόπειρα εκβίασης με σαφή στόχο οικονομικό όφελος».
Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο κατηγορούμενος απαίτησε το ποσό των 15.000 ευρώ από τη Ζέττα Μακρή, με το πρόσχημα της διαφημιστικής προβολής της μέσω των ΜΜΕ που διαχειρίζεται. Ωστόσο, η ίδια κατήγγειλε ότι επρόκειτο για συγκαλυμμένη εκβιαστική πίεση, προκειμένου να σταματήσει μια σειρά αρνητικών δημοσιευμάτων που φιλοξενούνταν σε ιστοσελίδα και έντυπα υπό τον έλεγχο του Μαρέδη.
Μετά την καταγγελία της βουλευτού, η Ασφάλεια Βόλου και οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές οργάνωσαν επιχείρηση με προσημειωμένα χαρτονομίσματα. Σε προγραμματισμένη συνάντηση ανάμεσα στους δύο, στις αρχές του 2023, η Ζέττα Μακρή παρέδωσε 5.000 ευρώ στον κατηγορούμενο. Η αστυνομία επενέβη άμεσα και συνέλαβε τον Δημήτρη Μαρέδη, ενώ τα χρήματα βρέθηκαν στην κατοχή του.
Στο δικαστήριο, η εισαγγελέας υπογράμμισε ότι η ενέργεια του Μαρέδη ήταν προσχεδιασμένη και ότι, παρότι η τελική συμφωνία για ολόκληρο το ποσό δεν ολοκληρώθηκε, η πράξη πληροί απολύτως τα χαρακτηριστικά της απόπειρας εκβίασης. Αν και δεν τελέστηκε το αδίκημα πλήρως – καθώς μεσολάβησε η επέμβαση των αρχών – το δικαστήριο υιοθέτησε την άποψη της Εισαγγελίας και προχώρησε στην καταδίκη του.
Η απόφαση περιλάμβανε ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή, καθώς και χρηματική ποινή ύψους 5.000 ευρώ. Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε ελαφρυντικά για τον κατηγορούμενο, παρά την αναφορά της υπεράσπισης στην οικογενειακή του κατάσταση και στο γεγονός πως είναι πατέρας βρέφους. Ο ίδιος ο Μαρέδης διατήρησε μέχρι τέλους την αθωότητά του, ενώ στις δηλώσεις του μετά την απόφαση τόνισε: «Αποδέχομαι την πρωτόδικη ετυμηγορία, αλλά όχι την ενοχή. Δεν υπήρξε ποτέ εκβίαση – πρόκειται για παρεξήγηση, που θα διορθωθεί στο Εφετείο».
Από την πλευρά της, η Ζέττα Μακρή εμφανίστηκε ικανοποιημένη από την απόφαση του δικαστηρίου, λέγοντας πως «η Δικαιοσύνη έδωσε ένα σαφές μήνυμα: κανείς δεν μπορεί να παίζει με την τιμή και την υπόληψη του άλλου για να αποκομίσει χρήματα». Η υπόθεση έχει λάβει ευρεία δημοσιότητα, καθώς θέτει εκ νέου στο επίκεντρο τη σχέση μεταξύ δημοσιογραφικής πρακτικής και πολιτικού συστήματος, αλλά και τα ηθικά όρια του επαγγέλματος του δημοσιογράφου.
Η υπόθεση πλέον οδηγείται στο Εφετείο, καθώς ο Δημήτρης Μαρέδης έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα ασκήσει έφεση. Η εξέλιξή της θα είναι κρίσιμη όχι μόνο για τον ίδιο τον κατηγορούμενο, αλλά και για το πώς ερμηνεύεται συνολικά η έννοια του Τύπου ως θεσμικού πυλώνα και των πρακτικών που μπορούν να εκληφθούν ως παραβίαση του νόμου.