20.6 C
Athens

«Ρουκέτα» Ζάεφ: Περιμένουμε πλήρως αναγνωρισμένη Μακεδονική εθνική ταυτότητα

Τι είπε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής • Ευχαρίστησε τις «Αρχές της Μακεδονίας» για τη συνεργασία τους στο μεταναστευτικό ο Τουσκ

Για Μακεδονική ταυτότητα, την οποία αναμένει να αναγνωριστεί πλήρως, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, στην κοινή δήλωσή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες με θέμα το μεταναστευτικό.

Οπως γίνεται σαφές από τις δηλώσεις Ζάεφ, αλλά και εκείνες του Τουσκ, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, στο ίδιο πνεύμα με την ομιλία του στις Πρέσπες, χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία στις επαφές του στο εξωτερικό, χωρίς καν τον γεωγραφικό προσδιορισμό «Βόρεια» (που προφανώς δεν προτίθεται να τον χρησιμοποιήσει ποτέ), πριν καν αυτό επικυρωθεί, τόσο από το δημοψήφισμα στη χώρα του, όσο και από την ελληνική Βουλή, ενώ επιμένει στο θέμα της μακεδονικής ταυτότητας. Ο δε Τουσκ θέλοντας να ευχαριστήσει τα Σκόπια για τη συνεργασία τους στο μεταναστευτικό χρησιμοποίησε επίσης το όνομα «Μακεδονία».

«Ευχαριστούμε τις Αρχές της Μακεδονίας για την εξαιρετική συνεργασία που επέδειξαν στο θέμα της μετανάστευσης», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Είναι ευρωπαϊκό το να δίνεις μια ευκαιρία σε μια προτεινόμενη λύση και χωρίς ίχνος αμφιβολίας είμαστε σίγουροι για μια πλήρη και διεθνώς αναγνωρισμένη Μακεδονική εθνική ταυτότητα, προστατευμένη και ενισχυμένη. Μια και καλή φέρνουμε τη χώρα μας σε μια οικογένεια σταθερών και αναπτυγμένων κρατών», είπε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Ο Πρόεδρος Τουσκ, από την πλευρά του, δήλωσε πως η συμφωνία με την Ελλάδα είναι ένα παράδειγμα για το πώς κράτη μπορούν να επιλύσουν τις διαφορές τους και κάλεσε τα όλα τα κράτη μέλη να υποστηρίξουν τη συμφωνία μεταξύ Ζάεφ-Τσίπρα. Στη συνέχεια, δήλωσε πως η ΠΓΔΜ υπό τον Ζάεφ θα συνεχίσει με σταθερά βήματα την πορεία της προς την ΕΕ.

Αναφερόμενος στο θέμα της Συνόδου Κορυφής, ο Πολωνός Πρόεδρος είπε πως από το 2015 οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί πολύ σημαντικά, χάρη στις συνεργασίες τις ΕΕ με τρίτες χώρες (εννοώντας την Τουρκία), συμπληρώνοντας στη συνέχεια πως η οποιαδήποτε εναλλακτική θα ήταν «χαοτική».

Ο Πρόεδρος Τουσκ ολοκληρώνοντας ευχαρίστησε τις «Αρχές της Μακεδονίας» για την εξαιρετική συνεργασία που επέδειξαν στο θέμα της μετανάστευσης.

«Εξαιρετικά νέα ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της πΓΔΜ συνεχίζεται»

Από τη πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε πως είναι εξαιρετικά νέα πως η ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ συνεχίζεται και πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατάλαβε πως η χώρα του έχει αλλάξει σελίδα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αναφερόμενος στη θητεία του προηγούμενου εθνικιστή πρωθυπουργού Γκρούεφσκι.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ συμπλήρωσε πως η χώρα του έχει κάνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις και άξιζε να της δοθεί ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων.

Ολοκληρώνοντας δήλωσε πως η ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων είναι μόνο η αρχή μιας διαδικασίας που συνήθως διαρκεί επτά χρόνια και δεσμεύτηκε για τη πλήρη ολοκλήρωση της διαδικασίας.

«Αυτή η γενιά Μακεδόνων Πολιτών αποφάσισε να λύσει τις προκλήσεις για την ίδια, τις γενιές του μέλλοντος και το ίδιο το μέλλον. Στις 17 Ιουνίου σε ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Ευρώπης, υπογράψαμε μια συμφωνία με την Ελλάδα, δίνοντας τέλος σε μια διαμάχη τριών δεκαετιών. Στη Δημοκρατία της Μακεδονίας, στο πνεύμα των ευρωπαϊκών δημοκρατικών αρχών, θα αποφασίσουμε σε δημοψήφισμα για το μέλλον της χώρας μας», τόνισε ο Ζάεφ.

Αναλυτικά η δήλωση του Ζόραν Ζάεφ:

«Σήμερα στην καρδιά της Ευρώπης επιβεβαιώθηκε η μεγάλη είδηση. Η πΓΔΜ παίρνει ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, τον Ιούνιο του 2019. Οι ηγέτες της ΕΕ είπαν: Ναι, η χώρα το αξίζει! Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει αποδεχθεί ότι η πΓΔΜ από ένα αιχμάλωτο κράτος, σε μόλις ένα έτος έχει κάνει μια ανατροπή.

Η επόμενη επέκταση, η οποία θα συμπεριληφθεί επίσης, η πΓΔΜ είναι η εδραίωση της ΕΕ. Η ΕΕ θα ολοκληρωθεί όταν δεχθεί στην οικογένειά της τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, οι οποίες θα πληρούν τους όρους.

Εχουμε ένα συγκεκριμένο σκοπό μπροστά μας. Πρέπει να τελειώσουμε την τελευταία μας μεταρρύθμιση και μετά να μπούμε περήφανα στις πύλες της ΕΕ.

Εμπειρίες από άλλες χώρες που τα τελευταία 20 χρόνια ήταν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ μιλούν για μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη και μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας. Η ένταξη στην ΕΕ συνοδεύεται από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα.

Είναι ευρωπαϊκό να μας δοθεί η ευκαιρία: με μία πλήρη και διεθνώς αναγνωρισμένη εθνική ταυτότητα της πΓΔΜ, προστατευμένη και δυνατή, μια φορά για πάντα, φέρνουμε τη χώρα μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Δεν υπάρχει γυρισμός».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς