Κάλεσμα στους βουλευτές στα Σκόπια, να ψηφίσουν κατά συνείδηση για τη συμφωνία των Πρεσπών, απηύθυνε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στο κοινοβούλιο για τις συνταγματικές αλλαγές.
«Κοιτάξτε το μέλλον, το μέλλον των παιδιών σας. Η απόφαση των πολιτών είναι η χώρα να προχωρήσει μπροστά», ανέφερε ο Ζάεφ και τόνισε ότι η αντίθετη επιλογή απομονώνει τη χώρα, επαναφέροντας το πολιτικό «τραύμα» των τελευταίων 27 ετών.
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜIA, ο Ζάεφ τόνισε ότι η θετική ψήφος στη συμφωνία των Πρεσπών θα καταστήσει τη χώρα του πλήρες μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ενώ απευθυνόμενος στους βουλευτές τους ζήτησε να αποφασίσουν «αν θα το κερδίσουμε ή θα το χάσουμε αυτό».
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων επισήμανε πως η κυβέρνησή του είναι πρόθυμη να αποδεχτεί τροποποιήσεις, υπό τον όρο ότι αυτές θα υπόκεινται στο πνεύμα της συμφωνίας των Πρεσπών.
Αναφερόμενος στα επεισόδια της 27ης Απριλίου, είπε ότι η σημερινή συνεδρίαση παρουσιάζει μια ευκαιρία για αλληλοσυγχώρεση: «Ας δώσουμε τα χέρια. Ο λαός δεν θα συμφιλιωθεί, αν δεν συμφιλιωθούν οι πολιτικοί του».
Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην Ολομέλεια, σε αυτήν την πρώτη φάση της διαδικασίας, θα διαρκέσει μέχρι 10 ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, η οποία θα αφορά αποκλειστικά το αν θα προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος με βάση τις κατευθύνσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση της κυβέρνησης.
Για τη λήψη της σχετικής απόφασης απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.
Από αυτήν την άποψη, η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια είναι αυτή που θα κρίνει αν η κυβέρνηση μπορέσει να εξασφαλίσει τη στήριξη κάποιων βουλευτών της αντιπολίτευσης, προκειμένου να διαμορφωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων για την τροποποίηση του Συντάγματος. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε θα ακολουθήσει η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών, πιθανότατα στις 2 ή στις 9 Δεκεμβρίου.
Η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για αλλαγή του Συντάγματος φέρεται να υποστηρίζεται από 72 βουλευτές και για να εξασφαλιστεί πλειοψηφία δύο τρίτων χρειάζεται η συγκατάθεση οχτώ βουλευτών του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού, του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE, το οποίο διαθέτει 48 έδρες στη Βουλή.
Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι έχει αναφέρει επανειλημμένως τις τελευταίες ημέρες ότι κανείς βουλευτής του κόμματός του δεν θα υποστηρίξει τροποποίηση του Συντάγματος, που οδηγεί σε αλλαγή της ονομασίας της χώρας.