30.2 C
Athens

Ταινία-πρόκληση από τα Σκόπια με εσταυρωμένο άνδρα πάνω στο χάρτη της Ελλάδας (video)

Εχει αποδοκιμαστεί από τον Ζόραν Ζάεφ, έχει τη στήριξη του προέδρου Ιβανόφ, έχει αλυτρωτικό περιεχόμενο και μιλά για ένα δρόμο που «χωρίζει τη Μακεδονία στα δυο»

Mια ταινία που και μόνο η αφίσα της αρκεί για να προκαλέσει αντιδράσεις στην Ελλάδα, δεδομένου ότι απεικονίζει έναν άνθρωπο εσταυρωμένο σαν τον Ιησού, πάνω στο χάρτη της χώρας μας, βγαίνει τους κινηματογράφους των Σκοπίων, με το νόημά της να κρίνεται αλυτρωτικό.

Η ταινία με τίτλο «Μοcking of Christ» («Ο χλευασμός του Ιησού»), που έχει λογοκριθεί ήδη στα Σκόπια και για την οποία ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ έχει δείξει ξεκάθαρα την απέχθειά του, έχει την υποστήριξη του προέδρου της ΠΓΔΜ, Γκεόργκι Ιβανόφ.

Το παράδοξο είναι ότι η ταινία έχει και την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων (!), ενώ πρωταγωνιστούν και Ελληνες ηθοποιοί, μεταξύ αυτών και η Ιωάννα Πηλιχού.

Η υπόθεση της ταινίας, «Mocking of Christ», «Ο χλευασμός του Χριστού», έχει ως εξής: Ο Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος, ένας διάσημος δημοσιογράφος ενός γαλλικού πολιτικού περιοδικού επιστρέφει στη γενέτειρά του στη Βόρεια Ελλάδα, αναζητώντας την αλήθεια για τον πατέρα του, Λάζαρο, ο οποίος έζησε σαν πολιτικός πρόσφυγας στα Σκόπια. Ο κεντρικός ήρωας δολοφονείται, με «σταύρωση», σε μία πινακίδα υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομου στην Βόρεια Ελλάδα, που σύμφωνα με το έργο «χωρίζει την Μακεδονία στα δύο». Σκηνή με άκρως αλυτρωτικό νόημα και περιεχόμενο.

Η ταινία «Mocking of Christ», σε σκηνοθεσία του Γιάνι Μποζάτζι, διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ του Μόντρεαλ πρόσφατα και μάλιστα κέρδισε και μνεία πρωτοπορίας. Στο δε Φεστιβάλ και στον κατάλογό του εμφανίζεται ως «Μακεδονική». Σκηνές του έργου γυρίστηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Φλώρινα.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς