Την Κυριακή 18 Μαΐου μια εκ των Χάλκμπανκ, Περούτζια, Ζαβιέρτσιε, Γιαστρέμπσκι θα στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης στο Λοτζ και θα διαδεχθεί την Τρεντίνο στον θρόνο του ευρωπαϊκού βόλεϊ, ωστόσο καμία εξ αυτών δεν θα συνδυάσει την κατάκτηση μαζί με τον τίτλο της πρωταθλήτριας στη χώρα της.
Το CEV Champions League της σεζόν 2024/25 αποδείχθηκε διαφορετικό από τα προηγούμενα, με τις φωνές των ομάδων για το πρόγραμμα – σε συνδυασμό με τις εγχώριες υποχρεώσεις – να επιβεβαιώνονται με τον πιο σκληρό τρόπο.
Οι τέσσερις ομάδες που θα συμμετάσχουν στο Final Four δεν κατέκτησαν το πρωτάθλημα στη χώρα τους ενώ τρεις εξ αυτών (Χάλκμπανκ, Περούτζια, Γιαστρέμπσκι) δεν βρέθηκαν καν στους τελικούς!
Αν σε αυτές τις τέσσερις προστεθούν και οι υπόλοιπες τέσσερις που έφτασαν ως τα προημιτελικά, μεταξύ των οποίων και ο Ολυμπιακός, θα διαπιστώσει πως οι οχτώ καλύτερες ομάδες της Ευρώπης δεν κατέκτησαν τον εγχώριο τίτλο.
Ο Ολυμπιακός έχασε το πρωτάθλημα από τον Παναθηναϊκό στους τελικούς, η Λίνεμπουργκ από την Μπερλίν με τον ίδιο τρόπο, η Βαρσάβα αποκλείστηκε στα ημιτελικά ενώ η Μόντσα τερμάτισε προτελευταία και έσωσε στο παρά πέντε την κατηγορία.
Όσον αφορά στις ομάδες που έφτασαν στο Final Four, η Χάλκμπανκ κατέλαβε την 5η θέση στην κανονική διάρκεια του τούρκικου πρωταθλήματος και στους αγώνες κατάταξης τερμάτισε 8η (άρα εκτός Ευρώπης την επόμενη σεζόν), ενώ η Περούτζια αποκλείστηκε στους ημιτελικούς από τη Λούμπε αλλά κατόρθωσε να βγει 3η και να εξασφαλίσει το εισιτήριο για το επόμενο CEV Champions League.
Η Γιαστρέμπσκι έπεσε δύο φορές θύμα έκπληξης: η πρώτη από τη Λούμπλιν στους ημιτελικούς και η δεύτερη από τη Βαρσάβα στους αγώνες για τις θέσεις 3-4 όπου με τρεις ήττες κατέληξε 4η και έτσι θα συμμετάσχει στο CEV Cup.
Η Ζαβιέρτσιε, από την άλλη, έπαιξε για δεύτερη σερί σεζόν στους τελικούς του πολωνικού πρωταθλήματος αλλά δεν κατόρθωσε να πάρει το τρόπαιο.
Σύμπτωση ή κάτι περισσότερο;
Οι φωνές των ομάδων έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια για το βαρύ πρόγραμμα και η αλήθεια είναι πως το CEV Champions League περιλαμβάνει πολλούς αγώνες, άρα και περισσότερα ταξίδια.
Για παράδειγμα, η Λούμπλιν που κατέκτησε το Challenge Cup και το πολωνικό πρωτάθλημα, έδωσε 10 μόλις παιχνίδια και έκανε τέσσερα ταξίδια (τα δύο ματς με τη Μακάμπι τα έδωσε στην Πολωνία) στην τρίτη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση, ενώ η πρωταθλήτρια Τουρκίας Ζιράτ σήκωσε το CEV Cup δίνοντας 12 ματς.
Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε από τα προκριματικά του CEV Champions League και έφτασε τα 16 παιχνίδια (έξι στα προκριματικά, έξι στους ομίλους και τέσσερα στα νοκ άουτ) ενώ η Γιαστρέμπσκι που ήταν φαβορί στην Πολωνία έδωσε μόλις οχτώ (θα φτάσει τα δέκα) αφού δεν είχε προκριματικά, ούτε ενδιάμεση νοκ άουτ φάση για την πρόκριση στους «8».
Όσο ποιοτικά κι αν είναι τα ρόστερ, όσες επιλογές πρώτης γραμμής κι αν έχουν, η φθορά του CEV Champions League είναι μεγάλη και οι ομάδες καλούνται να τη διαχειριστούν. Φέτος, αποδείχθηκε πως η συγκεκριμένη πίστα είναι το ίδιο δύσκολη για όλους, με ή χωρίς το ίδιο βάθος στο ρόστερ.
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΩΝ ΤΟΥ CEV CHAMPIONS LEAGUE
Γιαστρέμπσκι: 4η στο πολωνικό πρωτάθλημα (Final Four CEV CL)
Ζαβιέρτσιε: 2η στο πολωνικό πρωτάθλημα (Final Four CEV CL)
Χάλκμπανκ: 8η στο πολωνικό πρωτάθλημα (Final Four CEV CL)
Περούτζια: 3η στο ιταλικό πρωτάθλημα (Final Four CEV CL)
Ολυμπιακός: 2ος στο ελληνικό πρωτάθλημα (προημιτελικά CEV CL)
Βαρσάβα: 3η στο πολωνικό πρωτάθλημα (προημιτελικά CEV CL)
Μόντσα: 11η (προτελευταία) στο ιταλικό πρωτάθλημα (προημιτελικά CEV CL)
Λίνεμπουργκ: 2η στο γερμανικό πρωτάθλημα (προημιτελικά CEV CL)