Ο Παναθηναϊκός γνώρισε ήττα-σοκ από την Εφές στο OAKA, η οποία ισοφάρισε σε 1-1 τη σειρά των πλέι οφ. Με τη λήξη του αγώνα, κάποια ελληνικά σάιτ αλλά και οι σχολιαστές της Nova έσπευσαν να μιλήσουν για φάσεις στις οποίες «αδικήθηκε ο Παναθηναϊκός», εστιάζοντας σε δυο συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Η μια έχει να κάνει με την τεχνική ποινή που χρεώθηκε ο Τζέριαν Γκραντ όταν αρκετοί πίστεψαν ότι κέρδισε και φάουλ την ώρα που σκόραρε για το 73-68. Και η δεύτερη σχετίζεται με το λεγόμενο «high five» του Πουαριέ στον Κέντρικ Ναν, στο πρώτο από τα δυο σουτ τριών πόντων που πήρε ο Αμερικανός στο τέλος του ματς.
Παρά τη… σιγουριά των εν λόγω ΜΜΕ, οι κανονισμοί δικαιώνουν τους διαιτητές για τις αποφάσεις τους και στις δυο περιπτώσεις. Στη μια βλέπουμε τον Γκραντ να απλώνει το δεξί πόδι του την ώρα του σουτ, βάζοντας ουσιαστικά εναέρια τρικλοποδιά στον Ντάριους Τόμπσον την ώρα που τελευταίος επιχειρεί να τον μαρκάρει με το σώμα του στην κατακόρυφο.
Η επαφή προκαλείται σαφέστατα από το απλωμένο πόδι του Γκραντ, οπότε ας δούμε τι αναφέρει το διάσημο Video Rulebook του NBA, η μόνη – δυστυχώς για το ευρωπαϊκό μπάσκετ – πηγή με ακριβείς αναλύσεις πάνω σε επίμαχες διαιτητικές αποφάσεις. Για να μην υπάρχουν παρερμηνείες, οι κανονισμοί είναι ίδιοι και για τη Euroleague, απλώς η ευρωπαϊκή λίγκα δεν έχει σε καμία περίπτωση την οργάνωση αλλά και τις αντίστοιχες υπηρεσίες του μεγαλύτερου πρωταθλήματος του κόσμου…
Ο σουτέρ εκτείνει το πόδι του με αφύσικο τρόπο προς τον αμυντικό, προκαλώντας επαφή. Ο αμυντικός δεν έκανε τίποτα λάθος, οπότε η παράβαση είναι στην πλευρά του επιτιθέμενου
«Πρόκειται για επιθετικό φάουλ λόγω επαφής με τον αμυντικό με αφύσικο τρόπο. Ο επιθετικός σουτέρ, Ντρέιμοντ Γκριν, εκτείνει το πόδι του αφύσικα προς τον αμυντικό, Ντάνιελ Τάις. Αν και είναι ο αμυντικός που κάνει επαφή με το πόδι του επιτιθέμενου, το φάουλ είναι στην πλευρά του επιθετικού. Οι επιθετικοί παίκτες δεν επιτρέπεται να επεκτείνουν μέρος του σώματός τους αφύσικα προς τον αντίπαλο. Επίσης, αν η επαφή είναι σκόπιμη ή/και υπερβολική, μπορεί να καταλογιστεί αντιαθλητικό φάουλ»
Η δεύτερη περίπτωση είναι πιο περίπλοκη. Ο Κέντρικ Ναν σουτάρει για τρεις, η μπάλα φεύγει από το χέρι του και αυτό συναντιέται στον αέρα με την παλάμη του Βενσάν Πουαριέ. Αυτό το «παλάμη με παλάμη» μετά το σουτ αποκαλείται «high five» στην μπασκετική διάλεκτο λόγω της προφανούς ομοιότητάς του με τον γνωστό χαιρετισμό.

Υπάρχει φάουλ όπως «φωνάζουν» κάποια ελληνικά ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Nova; Τη λύση έρχεται να δώσει και πάλι το Video Rulebook, με ένα πανομοιότυπο παράδειγμα από αγώνα του NBA. Το πόρισμα των αναλυτών διαιτησίας της μεγαλύτερης λίγκας του κόσμου είναι πως δεν υπάρχει φάουλ αφού η επαφή είναι τυχαία και δεν επηρεάζει το σουτ εφόσον η μπάλα έχει ήδη φύγει. (EDIT: Στην πορεία αποδείχθηκε ότι ο Γάλλος έχει βρει την μπάλα πριν την επαφή με την παλάμη του Ναν, οπότε δεν έχει έτσι κι αλλιώς σημασία η παράθεση του κανονισμού)
Νόμιμη φάση, ο αμυντικός κάνει ένα… ‘high five’ στο άδειο χέρι του σουτέρ μετά την απελευθέρωση της μπάλας. Δεν υπάρχει φάουλ, η επαφή είναι καθαρά τυχαία και δεν επηρεάζει το σουτ
«Αυτό είναι ένα παράδειγμα τυχαίας επαφής που συμβαίνει αφού έχει απελευθερωθεί το σουτ, και αυτή η επαφή δεν θεωρείται αμυντικό φάουλ. Ο αμυντικός παίκτης, Ρόμπερτ Κόβινγκτον, κάνει τυχαία επαφή με το χέρι του σουτέρ, Ντόνοβαν Μίτσελ, και αυτή η επαφή συμβαίνει μετά την απελευθέρωση της μπάλας στην προσπάθεια για καλάθι. Επειδή η επαφή είναι τυχαία και έγινε μετά την απελευθέρωση του σουτ, δεν θα καταλογιστεί φάουλ σε αυτή τη φάση»