Στην άρση του κατ’ οίκον περιορισμού για τον πάστορα Μπράνσον αποφάσισε να προχωρήσει σήμερα τουρκικό δικαστήριο. Την ίδια στιγμή, τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 3 χρόνων, τα οποία όμως έχει ήδη εκτίσει λόγω του χρόνου που έχει περάσει στη φυλακή, αλλά και σε κατ’ οίκον περιορισμό και έτσι κατά συνέπεια είναι ελεύθερος και μπορεί να επιστρέψει στις ΗΠΑ.
Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο 50χρονος Μπράνσον απέρριψε εκ νέου τις κατηγορίες και δήλωσε προς το δικαστήριο: «Είμαι αθώος. Αγαπώ τον Ιησού, αγαπώ την Τουρκία».
Η συνεδρίαση του δικαστηρίου ξεκίνησε στις 11:00 (ώρα Ελλάδας) στο δικαστήριο της πόλης Αλιάγα, βόρεια της Σμύρνης στη δυτική Τουρκία. Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ακροαματικών διαδικασιών, το δικαστήριο είχε αρνηθεί σε όλες τις περιπτώσεις να τον απελευθερώσει. Αυτή τη φορά όμως τα νέα ήταν ευχάριστα για τον Αμερικανό πάστορα.
Στον πάστορα Μπράνσον, ο οποίος ηγείτο μίας μικρής προτεσταντικής εκκλησίας στη Σμύρνη, είχε επιβληθεί στα τέλη του Ιουλίου κατ’ οίκον περιορισμός, μετά την προφυλάκισή του για ενάμιση χρόνο, καθώς διώκεται για «τρομοκρατικές δραστηριότητες» και «κατασκοπεία».
Η πρώτη αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ
Με την προσφιλή του μέθοδο, μέσω Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σχολίασε την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου.
«Ο πάστορας Μπράνσον είναι ελεύθερος. Σύντομα θα είναι στο σπίτι του», ζητωκραύγασε με μήνυμά του.
PASTOR BRUNSON JUST RELEASED. WILL BE HOME SOON!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 12, 2018
«Οι σκέψεις μου και οι ευχές μου στον πάστορα Μπράνσον και ελπίζουμε να τον έχουμε σύντομα πίσω και ασφαλή», έγραψε νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ εν αναμονή της απόφασης είχε γράψει σε άλλο μήνυμά του: «Εργαζόμαστε σκληρά για τον Μπράνσον»
My thoughts and prayers are with Pastor Brunson, and we hope to have him safely back home soon!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 12, 2018
Working very hard on Pastor Brunson!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 12, 2018
Η απελευθέρωση του προτεστάντη πάστορα αναμένεται να αποτελέσει εφαλτήριο για την αποκλιμάκωση της κρίσης των σχέσεων Άγκυρας-Ουάσινγκτον, μία κρίση που οδήγησε σε έναν «πόλεμο» οικονομικών κυρώσεων και την κατάρρευση της τουρκικής λίρας.