Η δουλειά ενός προπονητή έχει πάντοτε πίεση. Ειδικά στο μπάσκετ, ένα άθλημα στο οποίο γίνονται πολλά πράγματα ταυτόχρονα και η δράση δεν σταματά ούτε για ένα αγωνιστικό δευτερόλεπτο, η ένταση είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι σε άλλα σπορ. Οι διαμαρτυρίες και οι εκρήξεις είναι μέσα στο πρόγραμμα, αν και σε κάποιες περιπτώσεις οι εκρήξεις είναι… ελεγχόμενες, για να μην πούμε και «προγραμματισμένες».
Η κανονική περίοδος της Euroleague ολοκληρώθηκε με τον Ολυμπιακό πρώτο και καλύτερο μετά από έναν μαραθώνιο 34 αγωνιστικών. Ο Σάσα Βεζένκοφ έγραψε ιστορία ως ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της διοργάνωσης με διψήφιο αριθμό πόντων και PIR σε όλα ανεξαιρέτως τα ματς στα οποία αγωνίστηκε, όμως ιστορία γράφει και ο Εργκίν Αταμάν.
Ο Τούρκος προπονητής του Παναθηναϊκού ήταν μακράν πρώτος στη λίστα με τις τεχνικές ποινές που δέχτηκαν οι προπονητές της φετινής Ευρωλίγκας, μετρώντας συνολικά 12. Δεν υπάρχουν στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία ώστε να μπορούμε με βεβαιότητα να μιλήσουμε για ρεκόρ, όμως το σίγουρο είναι πως περίπου οι μισές τεχνικές ποινές που δέχτηκε ήταν επειδή μπήκε στο παρκέ για να ανακόψει αντίπαλο αιφνιδιασμό.
Το περιβόητο Ataman Rule εξελίσσεται σε «μαύρη τρύπα» για τους κανονισμούς, δείχνοντας σε όλους ότι το μπάσκετ έχει ακόμη δρόμο να διανύσει μέχρι να θεωρηθεί «δίκαιο άθλημα». Το λέμε αυτό διότι οι υπάρχοντες κανονισμοί (τουλάχιστον έτσι όπως τηρούνται σε επίπεδο Euroleague) δίνουν ουσιαστικά κίνητρο σε οποιονδήποτε προπονητή δεν έχει την παραμικρή αίσθηση του fair play προκειμένου να ανακόψει ένα σίγουρο καλάθι σε βάρος της ομάδας του.
Διότι ακόμα κι αν μπει η μια βολή της τεχνικής ποινής, υπάρχει η δεύτερη ευκαιρία να παίξει άμυνα και να γλιτώσει έναν πόντο που ενδεχομένως να αποβεί καθοριστικός στην εξέλιξη ενός αγώνα. Και αυτό θα συμβαίνει μέχρι οι αρμόδιοι να αποφασίσουν ότι πρέπει να τιμωρείται παραδειγματικά μια τόσο ακραία αντιαθλητική πρακτική.
Ο Αταμάν έχει συστηματικά αποδείξει ότι δεν δίνει δεκάρα για το fair play και το ακόμα πιο απογοητευτικό είναι πως αρχίζει να δημιουργεί… σχολή, αφού κάτι αντίστοιχο έκανε πρόσφατα και ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Ο οποίος βρίσκεται στη 2η θέση της σχετικής λίστας με 9 τεχνικές ποινές, όσες ο Αντρέα Τρινκέρι της Ζαλγκίρις αλλά και ο Όντεντ Κάτας της Μακάμπι.
Στην τρίτη θέση ισοβαθμούν επίσης τρεις προπονητές: ο Τιάγκο Σπλίτερ της Παρί, ο Τσους Ματέο της Ρεάλ και ο Έτορε Μεσίνα της Αρμάνι χρεώθηκαν από 5 τεχνικές ποινές έκαστος, βάζοντας κι αυτοί το όνομά τους στη λίστα των… άτακτων παιδιών της Euroleague. Μια λίστα από την οποία απουσιάζει και πάλι το όνομα του Γιώργου Μπαρτζώκα, ο οποίος σπανιότατα βλέπει το «Τ» των διαιτητών. Πέρυσι χρεώθηκε μόλις τρεις τεχνικές ποινές, ενώ σε αντίστοιχο νούμερο κινήθηκε και φέτος