Την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των δύο τρίτων για την αναθεώρηση του συντάγματος της ΠΓΔΜ φέρεται να εξασφάλισε ο Ζόραν Ζάεφ.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει το πρώτο δίκτυο της Σερβικής τηλεόρασης, επικαλούμενο πληροφορίες του αλβανόφωνου σκοπιανού καναλιού AlSAT-M, ότι 11 βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO-DMPNE είναι έτοιμοι να στηρίξουν την τροποποίηση του Συντάγματος για την αλλαγή του ονόματος της γειτονικής χώρας, όπως προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών.
Τα τελευταία 24ωρα ένα άλλο κανάλι, το φιλοκυβερνητικό Telma είχε αναφέρει ότι έξι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρονται έτοιμοι να ψηφίσουν υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης.
Τις πληροφορίες του αλβανόφωνου δικτύου έσπευσε, πάντως, να διαψεύσει το VMRO, κάνοντας λόγο για ανακρίβειες.
«Δεν υπάρχει περίπτωση οποιοσδήποτε βουλευτής μας να ψηφίσει αντίθετα στη λαϊκή βούληση, όπως αυτή εκφράστηκε στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του VMRO. Και πρόσθεσε: «Η θέση του VMRO απέναντι στη συμφωνία με την Ελλάδα δεν άλλαξε, και είναι καθαρή. Οι βουλευτές ξεκάθαρα δήλωσαν πως θα σεβαστούν την λαϊκή βούληση».
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ μιλώντας χθες στην κοινοβουλευτική επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση προέτρεψε και πάλι τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να λάβουν υπόψη τους τη βούληση των 600.000 ψηφοφόρων που τάχθηκαν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών στο πρόσφατο δημοψήφισμα. «Πρέπει να λάβουμε αποφάσεις καθώς πρόκειται για μοναδική ευκαιρία. Τόσο ο ηγέτης του VMRO-DPMNE, Κρίστιαν Μίτσκοσκι, όσο και ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ γνωρίζουν ότι τους ενημέρωνα για κάθε τηλεφωνική συνομιλία στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης της συμφωνίας. Κάποιος έπρεπε να λάβει αποφάσεις και εγώ το έκανα. Τώρα εσείς (η αντιπολίτευση) πρέπει να αναλάβετε τις δικές σας ευθύνες για τη χώρα μας», είπε ο Ζόραν Ζάεφ.
Διερευνώνται καταγγελίες για απειλές κατά «προθύμων» βουλευτών της αντιπολίτευσης
Την ίδια ώρα το υπουργείο Εσωτερικών στα Σκόπια διεμήνυε ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα για να προστατέψει βουλευτές της αντιπολίτευσης, που σύμφωνα με καταγγελίες δέχονται ακόμη και απειλές θανάτου για να μη στηρίξουν στη Βουλή τη συμφωνία των Πρεσπών.
«Κανείς στη χώρα δεν έχει το δικαίωμα να εκτοξεύει απειλές κατά πολιτών και βουλευτών. Οι βουλευτές πρέπει να μπορούν να ασκούν τα συνταγματικά τους καθήκοντα, να εκπροσωπούν τους πολίτες και να αποφασίζουν αυτόνομα και ελεύθερα», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Όλιβερ Σπασόφσκι.
Κι υποστήριξε ότι οι πιέσεις αυτές ασκούνται, είτε με δηλώσεις προς τρίτους, είτε μέσω των κοινωνικών δικτύων ή κατ’ ιδίαν προς τους βουλευτές.
Δημοσίως, βέβαια, ουδείς από τους 48 βουλευτές του VMRO-DPMNE κατήγγειλε ότι δέχθηκε τέτοιες πιέσεις, αλλά πηγή του κόμματος είπε ότι κάποιοι εκ των βουλευτών τού έδειξαν κάποια απειλητικά μηνύματα.
«Μηνύματα SMS δεν απειλούν μόνον τις ζωές βουλευτές, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις αναφέρουν και τις οικογένειές τους… Εστάλησαν από άγνωστους τηλεφωνικούς αριθμούς, έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να γνωρίζει ποιοι κρύβονται από πίσω», είπε στο Βalkan Insight.
Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε την περασμένη εβδομάδα «ανοησίες» τα περί πιέσεων σε βουλευτές της να μην προδώσουν την επίσημη κομματική γραμμή. Και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να δωροδοκήσει βουλευτές της με χρήματα ή ανταλλάγματα, πράγμα που διέψευσε την Τρίτη ο Ζάεφ.
Τα περί πιέσεων έφθασαν μέχρι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, μέλος του οποίου είναι το κόμμα του Μίτσκοσκι. Σύμφωνα με το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων MIA, ανώνυμη πηγή από το ΕΛΚ είπε ότι η συμπεριφορά του VMRO-DPMNE έχει εξοργίσει αξιωματούχους του και μάλιστα ο πρόεδρός του, Τζόζεφ Ντολ φέρεται να τηλεφώνησε στον ηγέτη του VMRO-DPMNE προειδοποιώντας τον ότι αν το κόμμα του εμποδίσει την κοινοβουλευτική διαδικασία για την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών, τότε θα φέρει «την πλήρη ευθύνη για τις συνέπειες».