Ο Ντέιβιντ Μπλατ, ένας κόουτς με ξεχωριστή προπονητική ευφυΐα σε άμυνα και επίθεση, είναι ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού! Η ικανότητα του συγκεκριμένου τεχνικού να «καθαρίζει» το γήπεδο, για να χτυπήσει στην επίθεση με τους παίκτες που σημαδεύει, όσο και η διαφορά που κάνει στην άμυνα, με την ζώνη προσαρμογής, είναι χαρακτηριστικά που έχουν δημιουργήσει σχολή στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Οι …άπειρες διακρίσεις του 59χρονου κόουτς των ερυθρολεύκων αποδεικνύουν πόσο αποτελεσματικές είναι οι ιδέες του.
Η διοίκηση του Ολυμπιακού μετά από πέντε χρόνια επιστρέφει στη λύση ενός ξένου επιτυχημένου προπονητή. Στη διετία 2010-12 ήταν ο Ίβκοβιτς. Το 2018 πιάνει το τιμόνι ο Μπλατ, ένας απαιτητικός κόουτς, που ξέρει να παίρνει το 100% των παικτών του, που έχει αρχές και προσωπικότητα, που είναι απρόβλεπτος για τον αντίπαλο και αναμφίβολα θα βάλει την ομάδα του να εφαρμόσει το «δικό του παιχνίδι»
Αν υπάρχει μια έκφραση που χαρακτηρίζει το μπάσκετ του Μπλατ αυτή είναι η λέξη «έξυπνο». Η επίθεση θα κάνει αυτό που δεν περιμένει ο αντίπαλος και όταν αμύνεται θα βάλει τον απέναντι πάγκο στην διαδικασία να ψάχνει το τι ακριβώς καλείται να αντιμετωπίσει.
Παράδειγμα: Όταν έχει απέναντι του ένα εξαιρετικό ψηλό που του κάνει ζημιά είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει να κάνει παγίδες στον παίκτη που προσπαθεί να πασάρει την μπάλα μέσα στην ρακέτα. Γενικά οι ιδέες του είναι ένα βήμα μπροστά από τους υπόλοιπους, σε βαθμό που κάποιες φορές να παρεξηγείται όπως όλες οι ιδιοφυΐες …
Ο Μπλατ έγινε γνωστός σαν συνεργάτης του Γκέρσον στην Μακάμπι που σάρωσε τα πάντα στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Έφερε στο Τελ Αβίβ παίκτες σαν τον Πάρκερ και τον Μπαστόν, αλλά ήταν και ο κόουτς που δίδαξε την περίφημη ζώνη προσαρμογής των πρωταθλητών Ευρώπης όπου οι παίκτες μάρκαραν τους πάντες εκτός από την …μπάλα.
Από το καλοκαίρι του 2004 που έφυγε από την Μακάμπι και το Ισραήλ όταν ανέλαβε την Ντιναμό Αγ. Πετρούπολης στην Ρωσία ξεκινάει μια απίθανη καριέρα με πρώτο δείγμα γραφής την κατάκτηση του FIBA Eurochallenge το 2005.
Η επόμενη διετία θα τον βρει στο Τρεβίζο με την Μπενετόν (2005-07) μαζί με τον Ζήση, όπου θα κατακτήσει πρωτάθλημα και κύπελλο. Θα ακολουθήσει η δουλειά στην Εφές Πίλσεν (2008) και την Ντιναμό Μόσχας (2009), ενώ παράλληλα θα δουλεύει και στην Εθνικής Ρωσίας (2006-12), θα επιστρέψει στην Μακάμπι για τέσσερα χρόνια και το 2014, αμέσως μετά την κατάκτηση της Ευρωλίγκα, θα γίνει ο προπονητής του Λεμπρόν Τζέιμς στους Κλίβελαντ Καβαλίερς. Η περιπέτεια του ΝΒΑ θα τελειώσει άδοξα και άδικα τον Ιανουάριο του 2016 καθώς ο βασιλιάς δεν ήθελε να του λένε τι να κάνει και τα τελευταία δύο χρόνια ο Μπλατ θα υπογράψει με την Νταρουσάφακα, με την οποία φέτος κέρδισε το Eurocup.
Οι τίτλοι που κέρδισε όλα αυτά τα χρόνια μπορούν να γεμίσουν ένα … μουσείο, αλλά αυτό που ξεχωρίζουμε ήταν το χρυσό μετάλλιο με την Εθνική Ρωσίας το 2007 στο Εurobasket της Ισπανίας. Ήταν ένα απίθανο φινάλε σε ένα ματς που έμεινε στην ιστορία: Το σουτ του Χόλντεν πήγε να βγει, η τελευταία προσπάθεια του Γκαζόλ πήγε να μπει και βγήκε και έτσι η Ρωσία σήκωσε την κούπα μέσα στην Μαδρίτη με προπονητή έναν Ισραηλινό – Αμερικάνο και σκόρερ του καλαθιού έναν Αμερικάνο (που μερικά χρόνια πριν τον είχαμε διώξει κακήν κακώς από την Ελλάδα). Ήταν ένας τελικός που σε μεγάλο βαθμό κρίθηκε από την άμυνα ζώνης προσαρμογής που έπαιξαν οι παίκτες του Μπλατ και δεν μπόρεσαν ποτέ να διαβάσουν οι γηπεδούχοι…
Στην Ελλάδα δεν έρχεται πρώτη φορά. Ο Γιάννης Δαμιανίδης τον είχε φέρει στον Άρη το 2010, όταν πήρε την θέση του Κατσικάρη που έφυγε για το Μπιλμπάο. Με συνεργάτη τον Πρίφτη, ο Μπλατ οδήγησε τον Άρη στα πλέι οφς όπου αποκλείστηκε από τον Ολυμπιακό και αμέσως μετά επέστρεψε στη Μακάμπι.
Η δεύτερη φορά του κόουτς στα μέρη μας σίγουρα θα είναι πολύ διαφορετική, καθώς πλέον θα έχει τα όπλα για να παίξει η ομάδα του δικό του μπάσκετ. Τι πρέπει να περιμένουμε;
- Επιθετικό μπάσκετ, γρήγορο ρυθμό και πολλές κατοχές! Η ομάδα θα συνεχίσει να δίνει έμφαση στην άμυνα, ενώ στην επίθεση θα προσπαθεί να χτυπάει όσο πιο γρήγορα γίνεται!
- Μια ομάδα που θα βγάζει ενέργεια τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση.
- Χρησιμοποίηση στην επίθεση μικρών (χρονικά) plays, των λεγόμενων quick hitters, που δημιουργούν προϋποθέσεις για φάσεις ένας εναντίον ενός με πλεονέκτημα. Βασικό στοιχείο θα είναι το spacing και η χρησιμοποίηση επιθετικών με ικανότητα να ανοίξουν το γήπεδο.
- Επίθεση με τέσσερις παίκτες έξω –σχεδόν πάντα με δύο πλέι μέϊκερ και δύο φόργουορντ που θα μπορούν να παίξουν και τρία και τέσσερα- και μόνο το πεντάρι μέσα στην ρακέτα. Λιγότερα σκριν στην μπάλα, περισσότερο post up,
- Πίεση στην μπάλα, μαχητικότητα, αθλητική ικανότητα του συνόλου του ρόστερ και επιμονή σε συνδυασμένες άμυνες που θα καταστρέφει την αυτοσυγκέντρωση των αντιπάλων.
- Η εθνικότητα στο διαβατήριο του παίκτη είναι παντελώς αδιάφορη για τον Μπλατ. Ελληνες και ξένοι θα πρέπει να κάνουν αυτό που τους ζητάει. Επίσης δεν έχει θέματα με την ηλικία. Εβαλε τον Ζίζιτς να παίξει στην Νταρουσάφακα (του 1997 γεννημένος) όταν ήταν 19 και άφησε στον πάγκο τον Σαβάς, τον Σλότερ, τον Ερντέν και τον Αλντεμίρ που ήταν και μεγάλα ονόματα και βετεράνοι.
- Δεν θα ξοδέψει ένα …σκασμό λεφτά για να φέρει σούπερ σταρ που θα τους ξέρουμε όλοι. Το πιθανότερο είναι να έρθουν – ειδικά από την αμερικανική αγορά – αθλητές άγνωστοι στο ελληνικό κοινό – όπως για παράδειγμα έκανε με τον Κλάϊμπερν.
- Μετά από κάθε τάιμ άουτ θα βλέπουμε σχεδόν πάντα ένα καινούριο πλέι και ένα διαφορετικό σχήμα.
Ας δούμε όμως τι έχει ακόμη έχει ήδη γράψει η ιστορία του μπάσκετ για τον νέο προπονητή των ερυθρολεύκων (διότι το παρελθόν δείχνει σε μεγάλο βαθμό τι θα δούμε στο μέλλον) :
- Μόνο ο Μπλατ και άλλοι επτά θρύλοι της προπονητικής έχουν κατακτήσει Ευρωμπάσκετ με εθνική ομάδα και Ευρωλίγκα με σύλλογο (τα υπόλοιπα μέλη του κλαμπ είναι οι Αλεξάντερ Γκομέλσκι, Αλεξάντερ Νίκολιτς, Μίρκο Νόβοσελ, Σάντρο Γκάμπα, Ντούσαν Ίβκοβιτς, Ζέλικο Ομπράντοβιτς και Σβέτσιλαβ Πέσιτς)
- Μόνο ο Μπλατ και ο Ιβκοβιτς έχουν καταφέρει να κατακτήσουν και την Ευρωλίγκα (με την Μακάμπι) και το Γιούροκαπ (με την Νταρουσάφακα).
- Η διοίκηση του Κλίβελαντ έστειλε το δαχτυλίδι του πρωταθλητή στον Μπλατ μετά την κατάκτηση του τίτλου το 2016. Ο κόουτς αρχικά δίστασε, αλλά τελικά πήρε αυτό που του άξιζε.
- Δεν διστάζει να πει αυτό που σκέφτεται ακόμη και όταν ξέρει πως θα δυσαρεστήσει τους ακροατές του: Ο Μπλατ ήταν ο προπονητής της Ρωσίας στον αγώνα με την Ελλάδα, για την πρώτη φάση του Μουντομπάσκετ του 2010 στην Άγκυρα. Τότε και οι δύο ομάδες ήθελαν να χάσουν για να αποφύγουν την Ισπανία στα νοκ άουτ. Η Εθνική μας …κατάφερε να χάσει με (69-73) και ο Μπλατ στη συνέντευξη Τύπου έβγαζε καπνούς: «Ντρέπομαι γι’ αυτό που έγινε. Δεν μπορεί να πετάνε την μπάλα πάνω από το στεφάνι για να χάνουν τις βολές».
- Δεν διστάζει να μιλήσει και για πολιτική. Ο Μπλατ (που έχει και ισραηλινή και αμερικάνικη υπηκοότητα) είχε πάρει θέση υπέρ της απόφασης του Ισραήλ να επιτεθεί στην Γάζα το 2014, με μια δήλωση που είχε γίνει θέμα σε ολόκληρο τον κόσμο.
- Εχει δουλέψει με δύο Ελληνες διεθνείς παίκτες. Με τον Ζήση στην Μπένετον (για τον οποίο έχει κάνει την επική δήλωση, ότι θέλει να του μοιάσει ο γιός του όταν μεγαλώσει) και τον Σχορτσιανίτη στην Μακάμπι και έχει πάρει και από τους δύο το μάξιμουμ.
- Ο Μπλατ έχει πολλές κακές αναμνήσεις από τον Παναθηναϊκό (ο τελικός του Final 4 της Σουπρολίγκα το 2000 στην Πυλαία όταν ήταν βοηθός του Γκέρσον, με τον ημιτελικό του Final 4 του 2002 στην Μπολόνια, με τον τελικό του Final 4 του 2011 στη Βαρκελώνη και με τη σειρά των πλέι οφς του 2012, στον δρόμο για το Final 4 στην Κωνσταντινούπολη)