Αν και από μία λανθασμένη ανάρτηση της ιστοσελίδας της Galanis Sports Data η επέτειος του ιστορικού πενταρέ του Δημήτρη Σαραβάκου γιορτάζεται εσφαλμένα… πέντε ημέρες νωρίτερα. Ήταν όμως σαν σήμερα, 10 Οκτωβρίου του 1990, όταν ο «μικρός» έγραψε Ιστορία με τα πέντε γκολ που πέτυχε κόντρα στην αφρικανική ομάδα, στο υπεράνω υποψίας φιλικό που διεξήχθη στο σχεδόν άδειο Ολυμπιακό Στάδιο.
Μόλις 1.866 εισιτήρια κόπηκαν εκείνο το βράδυ στο στάδιο του Αμαρουσίου, μια και επρόκειτο για την εποχή που η Εθνική Ελλάδας δεν είχε επιτυχίες και συγκινούσε ελάχιστο κόσμο (το τονίζουμε, μια και πολλοί νέοι βλέπουν πολλούς ρετρολάγνους τελευταία χρόνια στα social media, για να ξέρουν τι πραγματικά συνέβαινε). Ούτε η μουντιαλική (και τότε) Αίγυπτος, στην οποία αγωνίζονταν οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ, Χοσάμ και Ιμπραήμ Χασάν, αλλά και του Μαγκντί Τολμπά, συγκίνησε τους Αθηναίους φιλάθλους.
Αυτοί έχασαν ένα πραγματικά ιστορικό ρεκόρ από τον Σαραβάκο, ο οποίος μάλιστα πέτυχε και τα πέντε γκολ στο δεύτερο ημίχρονο (και τα τέσσερα τελευταία στα τελευταία 11 λεπτά!), κάνοντας ακόμα πιο εντυπωσιακό το επίτευγμά του. Πρώτα διαμόρφωσε το 2-0 στο 47’ με σουτ (το σκορ είχε ανοίξει στο 45’ ο Γιώτης Τσαλουχίδης), στη συνέχεια ευστόχησε σε τρία πέναλτι στο 79’, στο 80’ και στο 88’ και στο 90’ «έκλεισε» το σκορ ξανά με σουτ. Η Αίγυπτος που εξ αρχής φαινόταν να κάνει αγγαρεία, είχε καταρρεύσει πλήρως στο τέλος, έχοντας χάσει με κόκκινη κάρτα από το 68’ και τον Ιμπραήμ Χασάν. Αλλά δεν έχει να κάνει…
Με το πενταρέ, ο Σαραβάκος κατέρριψε το ρεκόρ του Αντώνη Τσολίνα, ο οποίος τον Δεκέμβριο του 1930 είχε σκοράρει τέσσερις φορές στο 6-1 επί της Βουλγαρίας για το Βαλκανικό Κύπελλο. Παίκτης του Παναθηναϊκού κι αυτός, έπαιζε τότε για πρώτη φορά με το εθνόσημο και συνδύαζε το ντεμπούτο του με ένα ρεκόρ που έμελλε να αντέξει εξήντα ολόκληρα χρόνια!
Κατά σύμπτωση, το ημερολόγιο έδειχνε και πάλι 10 Οκτωβρίου, αλλά του 2009, όταν το ρεκόρ του Σαραβάκου απειλήθηκε, έστω και θεωρητικά. Διότι εκείνη τη μέρα, η Εθνική μας συνέτριψε 5-2 τη Λετονία για τα προκριματικά του Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής με τον Φάνη Γκέκα να σημειώνει τέσσερα γκολ! Ο Λαρισαίος άσος της Λεβερκούζεν (τότε) είχε ανοίξει το σκορ στο 4’, οι Λετονοί «γύρισαν» το σκορ με δύο γκολ του γνωστού μας, Μάρις Βερπακόφσκις (12’, 40’), αλλά ο Γκέκας είχε την απάντηση πετυχαίνοντας άλλα τρία γκολ στο δεύτερο μέρος (47’ πέν., 57’, 90’+). Πρακτικά, δηλαδή, είχε μόλις ελάχιστα δευτερόλεπτα στη διάθεσή του για να κυνηγήσει την ισοφάριση του ρεκόρ του Σαραβάκου.
Βέβαια, τα τέσσερα γκολ του Γκέκα είναι ρεκόρ επίτευξης γκολ με την Εθνική σε επίσημο ματς, ρεκόρ που, όσο ‘ναι, έχει μεγαλύτερη αξία.