Από τα προκριματικά ως τους ομίλους κι από τους ομίλους ως τα πλέι οφ, η απόσταση είναι τεράστια και οι αντίπαλοι δυνατοί. Έχουν συμπληρωθεί πέντε μήνες από το πρώτο παιχνίδι του Ολυμπιακού στην Ευρώπη και οι Ερυθρόλευκοι βρίσκονται δύο σετ μακριά από έναν στόχο που ούτε είχαν φανταστεί το καλοκαίρι.
Άλλο μια ομάδα να στοχεύει στους ομίλους – όπως το έκανε πέρυσι και φέτος – άλλο να κοιτάζει την όσο το δυνατόν καλύτερη πορεία σε αυτούς κι άλλο να προκρίνεται στα πλέι οφ και να φτάνει δύο σετ μακριά από τις οχτώ κορυφαίες της Ευρώπης. Οι στόχοι, όμως, μπορούν να είναι δυναμικοί όσο προχωράει η σεζόν και βλέπεις τι μπορείς να καταφέρεις και τι δρόμος σου ανοίγεται.
Τον δρόμο τον άνοιξαν οι ίδιοι οι Ερυθρόλευκοι στο Soucoupe. Η Σεν Ναζέρ δεν παύει να είναι πρωταθλήτρια Γαλλίας αλλά όσες δυνατότητες κι αν έχει το πολύ αθλητικό της σύνολο, άλλες τόσες τρανταχτές αδυναμίες έχει που διογκώνονται με την απουσία του Λεόν.
Ο Ολυμπιακός πέρασε πελαγωμένος το πρώτο σετ: χωρίς αρχή, μέση και τέλος, με τον Κουμεντάκη να είναι απελπιστικά μόνος, την υποδοχή υπό κατάρρευση και τις αντιδράσεις σε άμυνα και επίθεση να είναι κάκιστες: Ο Σπένσερ έκανε πάρτι στο ξεκίνημα, οι Γάλλοι είχαν 53% efficiency στην επίθεση και έπαιρναν πράγματα από όλους.
Το χαρτί το γυρίζει ο Κουμεντάκης στο δεύτερο σετ μετατρέποντας το 13-13 σε 13-16. Ο Έλληνας ακραίος κρατούσε τον Ολυμπιακό στην ψηλή μπάλα και στο κόλπο στους κρίσιμους πόντους μπήκε και ο Πέριν, με τον Καναδό να είναι πολύ αποτελεσματικός όταν η μπάλα έκαιγε. Και το έργο του δεν ήταν καθόλου απλό από τη στιγμή που ο Τράβιτσα βρέθηκε σε μια από τις πιο κακές βραδιές του φορώντας τα ερυθρόλευκα.
Πόντο με πόντο, σετ με σετ, οι Ερυθρόλευκοι έβγαζαν με διαφορετικό τρόπο το φίδι από την τρύπα και χωρίς να επιστρατευτεί κάποιος από τον πάγκο (ενδεχομένως ο Χασμπάλα να ήταν αναγκαίος σε μερικές φάσεις ίσα για να καθαρίσει το μυαλό του Τράβιτσα). Πόσες και πόσες φορές το έχουν κάνει φέτος; Πόσες φορές μοιάζουν να είναι σε δύσκολη θέση και επιστρέφουν; Λες και είναι ρυθμισμένοι αυτή τη σεζόν με ένα δικό τους εγχειρίδιο: θα το γυρίσουμε κι ας μην παίζουμε καλά.
Περιόρισαν τον Αλέ που έκανε ζημιά στο πρώτο σετ, έβγαλαν off τον κορυφαίο κεντρικό της Ναζέρ και αντιμετώπισαν με ψυχραιμία κάποιες πολύ δύσκολες καταστάσεις σε 3ο και 4ο σετ όπως προκλήθηκε από τα ιδιαίτερα σερβίς του Φαν Ντερ Εντ.
«Ανυπομονούμε για τον επαναληπτικό, δεν πρόκειται να παραδοθούμε. Ο Ολυμπιακός είναι μαθημένος σε τέτοια παιχνίδια. Μπορεί για μοναδική φορά στην καριέρα μας να ζήσουμε μια τέτοια ατμόσφαιρα (σ.σ. στο Ρέντη) αλλά ξέρουμε ότι μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα», δήλωσαν με ένα στόμα – μια φωνή οι Λουρέντσο Μαρτίνς και Ρομάν Ντεβέζ μετά το τέλος του αγώνα.
Αναμενόμενο να πιστεύουν οι Γάλλοι. Όταν όμως ο Ολυμπιακός κάνει μια τέτοια ανατροπή σε αυτό το επίπεδο με μια μέτρια εμφάνιση, πόσο εύκολο είναι – ειδικά φέτος – να αφήσει την ευκαιρία να του ξεγλιστρήσει και να χάσει τέσσερα σετ (μαζί με το χρυσό) για να χάσει την πρόκριση στους «8»;
Κακά τα ψέματα, οι Ερυθρόλευκοι άνοιξαν στον Ατλαντικό πανιά για την οχτάδα. Η εμφάνιση περνάει πραγματικά σε πολύ δεύτερη μοίρα μπροστά σε αυτή την τεράστια επιτυχία για ολόκληρο το ελληνικό βόλεϊ μετά από πολλά χρόνια.
Ο Ολυμπιακός σε δύο εβδομάδες απλώς πρέπει να τελειώσει τη δουλειά και να εισπράξει το χειροκρότημα για όσα πέτυχε στην κορυφαία διοργάνωση, κερδίζοντας πολλά περισσότερα από οικονομικά οφέλη και εμπειρίες: κυρίως την αναγνώριση μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων, παραγόντων, Τύπου, ανθρώπων που ασχολούνται με το βόλεϊ εκτός συνόρων.
Δεν το καταφέρνεις μόνο με ονόματα στο ρόστερ αλλά κυρίως με επένδυση, πλάνο και συνέπεια στο κορυφαίο επίπεδο.
Και μιας και είπαμε και για ρόστερ…
-MVP με τη Σεν Ναζέρ (θα έπρεπε να είναι) ο Κουμεντάκης: έβγαλε κάποιες δύσκολες υποδοχές, ήταν καταπληκτικός στην ψηλή μπάλα και στο σερβίς. 9/16 επιθέσεις με 56% επ. και 50% αποτελεσματικότητα και 1 μπλοκ.
–Ο Τζούριτς μοιάζει να είναι παντού στο τάραφλεξ. Θα κυνηγήσει κάθε μπάλα στην άμυνα κι όταν δεν μπλοκάρει χαλάει την αντίπαλη υποδοχή όπως σε 1ο και 2ο σετ.
–Οι πόντοι του Πέριν στα τελειώματα 3ου και 4ου σετ (και χωρίς καλές πάσες) τα λένε όλα για την κλάση του. Και έτσι όπως πήγε το ματς, έτσι όπως κράτησε υποδοχή η Σεν Ναζέρ στα περισσότερα σετ με σούπερ side out, ο Ολυμπιακός χρειαζόταν τον Καναδό να καθαρίσει στις δύσκολες στιγμές.
Ενόψει επαναληπτικού με τους Γάλλους – και γενικότερα ενόψει Μαρτίου – οι Ερυθρόλευκοι πρέπει να δουν παραπάνω το κομμάτι της υποδοχής και της διάρκειας. Είναι πολλά τα ματς, τρομακτική η καταπόνηση αλλά έχουν ακόμα αρκετά να διεκδικήσουν.