Ράγισαν καρδιές στο Δημοτικό Κοιμητήριο Παπάγου το πρωί της Τρίτης (10/12) όπου σύσσωμος ο ποδοσφαιρικός κόσμος αποχαιρέτησε με βαθιά συγκίνηση τον θρυλικό Νίκο Σαργκάνη.
Με παρατεταμένο χειροκρότημα την ώρα που έβγαινε το φέρετρο – ντυμένο με τη σημαία του Ηλυσιακού – από την εκκλησία, όσοι βρέθηκαν στο τελευταίο «αντίο», αποχαιρέτησαν τον θρυλικό τερματοφύλακα που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στο ελληνικό ποδόσφαιρο και κατ’ επέκταση στον ελληνικό αθλητισμό.
Θυμίζουμε ότι σε ηλικία 70 ετών ο Νίκος Σαργκάνης άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Κυριακής (8/10) βυθίζοντας σε θλίψη την οικογένειά του αλλά και ολόκληρη την ποδοσφαιρική κοινότητα.
Από νωρίς ξεκίνησαν να φτάνουν συγγενείς, φίλοι και θαυμαστές του σπουδαίου τερματοφύλακα. Ο πολύ καλός του φίλος, Νίκος Βαμβακούλας ήταν επίσης από πολύ νωρίς στο Κοιμητήριο Παπάγου. Το «παρών» δίνουν επίσης μεταξύ άλλων οι Νίκος Ανδρουλάκης, Νίκος Χαρδαλιάς, Στέλιος Μανωλάς, Νίκος Καρούλιας, Βαγγέλης Βλάχος, Κριστόφ Βαζέχα, Χρήστος Αρβανίτης, Γιόζεφ Βάντσικ, Κώστας Φραντζέσκος, Κώστας Πρέκας, Τάκης Λεμονής, Μίμης Δομάζος αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης.
Ο Νίκος Σαργκάνης γεννήθηκε στις 13 ιανουαρίου 1954 και διέπρεψε κατά τη δεκαετία του ’80 αγωνιζόμενος κυρίως στον Ολυμπιακό και στον Παναθηναϊκό, ενώ είχε 58 συμμετοχές στην εθνική Ελλάδας. Στεφάνια κατέθεσαν όλες οι ομάδες
Το «phantom» αναδείχθηκε από τον Ηλυσιακό, στον οποίο εντάχθηκε το 1966 στην ηλικία των 12 ετών και το 1969 στην ηλικία των 15 ετών έκανε το ντεμπούτο του στην ανδρική ομάδα, όπου αγωνίστηκε χωρίς να έχει αναπληρωματικό τερματοφύλακα. Αρχικά αγωνιζόταν στη θέση του επιθετικού και άρχισε να αγωνίζεται ως τερματοφύλακας έπειτα από υπόδειξη και επιμονή του παλιού διεθνή τερματοφύλακα Χρήστου Ρίμπα, όταν ο βασικός τερματοφύλακας της ομάδας κρίθηκε ανεπαρκής. Στον Ηλυσιακό είχε μια εξαιρετική πορεία στο πρωτάθλημα Β΄ Εθνικής, όταν σημείωσε ένα μεγάλο σερί αγώνων χωρίς να δεχτεί γκολ.
Το 1977 πήγε στην Καστοριά, με την οποία έκανε ντεμπούτο στην Α΄ Εθνική στις 11/9/1977. Πραγματοποίησε καταπληκτικές εμφανίσεις, με αποκορύφωμα την εκπληκτική πορεία της ομάδας στο κύπελλο Ελλάδας της περιόδου 1979-80, το οποίο κατέκτησε νικώντας με 5-2 τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης. Επόμενος σταθμός στην καριέρα του ήταν ο Ολυμπιακός, ενώ παράλληλα κλήθηκε στην εθνική ομάδα. Με τον Ολυμπιακό κατέκτησε τρία πρωταθλήματα (1980-81, 1981-82, 1982-83) και ένα κύπελλο Ελλάδας (1980-81).
Το 1985 πήρε μεταγραφή στον μεγάλο αντίπαλο της ομάδας του Πειραιά, τον Παναθηναϊκό, όπου αγωνίστηκε για πέντε περιόδους, κατακτώντας δύο ακόμη πρωταθλήματα (1985-86, 1989-90) και τρία κύπελλα Ελλάδας (1985-86, 1987-88, 1988-89). Στον τελικό του 1988, ο οποίος κρίθηκε στα πέναλτι, ο Νίκος Σαργκάνης υπήρξε ο μεγάλος πρωταγωνιστής καθώς εκτέλεσε εύστοχα ένα πέναλτι και απέκρουσε δύο, οδηγώντας τον Παναθηναϊκό στην κατάκτησή του.
Το 1990 μεταγράφηκε στον Αθηναϊκό, στον οποίο είχε άλλη μια επιτυχημένη παρουσία, καθώς τερμάτισε στην 6η θέση στο πρωτάθλημα και έφτασε ως τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας (1990-91), για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου. Είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί σε τελικό του κυπέλλου Ελλάδας με τέσσερις διαφορετικούς συλλόγους και ο πρώτος που το κατέκτησε με τρεις διαφορετικές ομάδες.
Ως φιναλίστ ο Αθηναϊκός κέρδισε την έξοδο στο κύπελλο Κυπελλούχων της επόμενης περιόδου (1991-92), όπου κληρώθηκε με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στους δύο αγώνες ο Νίκος Σαργκάνης ήταν πρωταγωνιστής και με τις καταπληκτικές του αποκρούσεις, ειδικά στον επαναληπτικό του Ολντ Τράφορντ, κράτησε την εστία του ανέπαφη. Οι δύο αγώνες έληξαν με 0-0 και ο δεύτερος αγώνας οδηγήθηκε στην παράταση, όπου τελικά «λύγισε» με 0-2.