Τον αντίπαλό της στα playoffs ανόδου στη League A του Nations League έμαθε το μεσημέρι της Παρασκευής (22/11) στη Νιόν η εθνική Ελλάδας.
Η «γαλανόλευκη» θα διεκδικήσει την παρθενική της άνοδο στην πρώτη κατηγορία της διοργάνωσης της UEFA μετά τη 2η θέση που κατέκτησε στον όμιλο της League B πίσω από την Αγγλία, με αντίπαλο την Σκωτία, με το πρώτο ματς στην Αθήνα στις 20 Μαρτίου και τη ρεβάνς στη Γλασκώβη στις 23 του ίδιου μήνα μέσα στο 2025.
Η Σκωτία κατετάγη τρίτη στον πρώτο όμιλο της League A της διοργάνωσης πίσω από Πορτογαλία και Κροατία, εξασφαλίζοντας τα playoffs με «χρυσό» γκολ του Ρόμπερτσον (συμπαίκτης του Τσιμίκα στη Λίβερπουλ) στο 93′ που έφερε τη νίκη με 2-1 στην έδρα της Πολωνίας.
Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Ιβάν Γιοβάνοβιτς μίλησε στο σάιτ της ΕΠΟ για την κλήρωση της εθνικής μας ομάδας τονίζοντας πως ο στόχος της ανόδου στη League A δεν άλλαξε μετά το αποτέλεσμα της κλήρωσης ενώ πρόσθεσε πως τα τελευταία χρόνια οι Σκωτσέζοι βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο. Και δεν έχει άδικο.
Οι Σκωτσέζοι έχουν… τρυπήσει το αγωνιστικό τους ταβάνι με παρουσία σε δύο σερί μεγάλες διοργανώσεις Μουντιάλ (2022) και Euro (2024), όπου δεν κατάφεραν και πολλά από άποψης συγκομιδής βαθμών αλλά σίγουρα «μεγάλωσαν» το «εγώ» τους και κέρδισαν τον σεβασμό της ποδοσφαιρικής Ευρώπης γιατί παλεύουν κάθε παιχνίδι με τον δικό τους τρόπο, τη δική τους νοοτροπία.
Για να μείνουμε στο αγωνιστικό κομμάτι, η εθνική Σκωτίας είναι ομάδα με συγκεκριμένες δυνατότητες και μία ξεκάθαρη αγωνιστική ταυτότητα. Αρέσκεται περισσότερο στο άμεσο ποδόσφαιρο, δίνει έμφαση στο παλιό βρετανικό στυλ με αρκετό παιχνίδι από τα άκρα και λιγότερο από τον άξονα, έχει τρεχαντήρια στη μεσαία γραμμή και μερικές μεγάλες προσωπικότητες (Ρόμπερτσον, Μακτόμινεϊ) και μέχρι εκεί.
Δύσκολα θα τη δεις να προσαρμόζεται στο στυλ παιχνιδιού του αντιπάλου, ακόμα κι αν το επιτάσσουν οι συνθήκες. Δεν είναι ομάδα που «βολεύεται» με τις διπλές αναμετρήσεις καθώς αυτές απαιτούν πλάνο και υπομονή στο παιχνίδι, κάτι που δεν χαρακτηρίζει το πιο… άναρχο ποδόσφαιρο του συνόλου του Στιβ Κλαρκ, ο οποίος είναι ο κλασσικός Βρετανός προπονητής που τού αρέσει η ομάδα του να παίζει ψηλά στο γήπεδο, σκληρά και βάζει την τακτική σε δεύτερη μοίρα.
Ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή, με την ποδοσφαιρική λογική του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ο οποίος έχει προσθέσει αρκετά σύγχρονα στοιχεία στο στυλ που προπονεί κι αυτό βγαίνει ως τώρα σε καλό στην εθνική μας ομάδα.
Σκωτία και Ελλάδα είναι δύο εντελώς διαφορετικοί ποδοσφαιρικοί κόσμοι κι αυτό είναι που κάνει το ζευγάρι τόσο ενδιαφέρον και συνάμα αμφίρροπο. Τη Σκωτία δεν γίνεται και δεν μπορείς να την υποτιμήσεις. Αλλά είναι βέβαιο ότι την προτιμάς, όταν γλιτώνεις από τα… δόντια ομάδων όπως το Βέλγιο, η Ουγγαρία και η Σερβία, που σίγουρα είναι πιο κοντά στα δικά μας ποδοσφαιρικό πρότυπα κι αυτό αυτομάτως αυξάνει τον δείκτη δυσκολίας σε διπλές αναμετρήσεις.