Πριν το τζάμπολ του Παναθηναϊκού με τη Φενέρμπαχτσε στην Ulker Sports Arena το κλίμα που επικρατούσε ήταν εορταστικό, με τους Τούρκους οπαδούς του συλλόγου να σηκώνουν σημαιάκια στο πλαίσιο της εθνικής γιορτής τους για την ανακήρυξη της Δημοκρατίας της χώρας τους την 29η Οκτωβρίου.
Αναμενόμενα, σε κάποια σημεία του γηπέδου, όπως φάνηκε και στη μετάδοση, υπήρξαν σημαίες του ψευδοκράτους που πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα δεν φάνηκαν να ενοχλούν την πράσινη αποστολή που θα μπορούσε να αντιδράσει τουλάχιστον εκείνη την ώρα, ενώ το πρωί του Σαββάτου γνωστοποιήθηκε πως οι Πράσινοι έκαναν καταγγελία στη EuroLeague και τις αρμόδιες ελληνικές αρχές θέλοντας να δείξουν πως είναι ευαισθητοποιημένοι σε εθνικά ζητήματα.
Εκείνος που αυτή τη φορά δεν μίλησε καθόλου ήταν ο Εργκίν Αταμάν. Ο Τούρκος προπονητής που κατά δήλωσή του εκφράζει την αντίδρασή του σε διάφορα θέματα που δεν αφορούν μόνο στον αθλητισμό, επέλεξε αυτή τη φορά να σιωπήσει.
Δεν προκάλεσε κάποιο επεισόδιο για να αποβληθεί και να δείξει την ενόχλησή του, όπως έπραξε στο φιλικό τουρνουά της Κύπρου όταν είδε το πανό που σηκώθηκε από Κύπριους φίλους του Παναθηναϊκού για την τούρκικη κατοχή. Αντίθετα, στην πατρίδα του σεβάστηκε απολύτως την πολιτική χροιά που έδωσε την ώρα του αγώνα μερίδα οπαδών της Φενέρμπαχτσε παρότι ο ίδιος – σε παρόμοιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και ο Παναθηναϊκός – δεν έμεινε αμέτοχος στην Κύπρο: «Εξέφρασα την αντίδρασή μου σε αυτήν την κατάσταση με τον πιο έντονο τρόπο για να επιστήσω την προσοχή σε αυτό. Τα αθλητικά γήπεδα είναι μέρη φιλίας και ειρήνης, όχι πολιτική».
Η ενόχλησή του ήταν από την πρώτη στιγμή μεγάλη και εκφράστηκε απευθείας και σε έντονο τόνο ζητώντας να αποβληθεί. Ουδείς στην αρχή μπορούσε να πιστέψει πως επέλεξε να αποβληθεί για αυτόν τον λόγο και όχι για μια διαιτητική απόφαση που ενδεχομένως να του προκαλούσε θυμό. Για αυτό και είχε φροντίσει στο instagram να ξεκαθαρίσει τη δική του θέση, θέλοντας να κρατήσει μακριά τα πανό πολιτικού περιεχομένου.
Βέβαια, ο προπονητής του Παναθηναϊκού είχε τοποθετηθεί και στη Fanatik δηλώνοντας ότι: «Αν αυτό το περιστατικό είχε συμβεί σε άλλη χώρα, θα είχα αντιδράσει με τον ίδιο τρόπο. Αν μια μέρα συμβεί ένα τέτοιο περιστατικό στη χώρα μου, θα αντιδράσω με τον ίδιο τρόπο. Δε διστάζω να εκφράσω την αντίδρασή μου σε πολλά θέματα. Δεν έχω τίποτα εναντίον καμίας χώρας, δε με αφορά. Είμαι υπέρ της συζήτησης για τον αθλητισμό σε αθλητικούς χώρους».
Να, που ένα περιστατικό συνέβη σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών από το περιστατικό της Κύπρου. Κι αυτή η αντίδραση δεν ήρθε ποτέ από εκείνον, όπως θα περίμενε κανείς από κάποιον που τηρεί τα λεγόμενά του.