Ο Ολυμπιακός έγινε το απόλυτο αφεντικό για την πρόκριση με επίδειξη έξυπνου παιχνιδιού στο Μπράσοφ

Ορθολογικό στήσιμο, οξυδερκές παιχνίδι και υψηλού επιπέδου απόδοση: ο Ανδρέας Καταχανάς σχολιάζει το άνετο πέρασμα του Ολυμπιακού από την πόλη του Κόμη Δράκουλα και ανυπομονεί για τις σπουδαίες ευρωπαϊκές βραδιές στην κορυφαία διοργάνωση

Παιχνίδι με παιχνίδι, ο Ολυμπιακός ONEX όχι μόνο παίρνει τα αποτελέσματα στα οποία είχε στοχεύσει ώστε να βρεθεί για δεύτερη σερί χρονιά στα αστέρια, αλλά αποδίδει και πολύ όμορφο βόλεϊ.

Από τη στιγμή που οι Ερυθρόλευκοι πέρασαν τη Λας Πάλμας (και το έκαναν με αυτό το εμφατικό 5-25 στο δεύτερο σετ στα Κανάρια Νησιά), ήταν δεδομένο πως παρά την όποια κούραση και τα μικροπροβλήματα, θα έκαναν το καθήκον τους και στο Μπράσοφ, σε αυτή την πόλη με τα έντονα μεσαιωνικά στοιχεία που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον θρύλο του Κόμη Δράκουλα.

Οι Ρουμάνοι δεν έχουν την εμπειρία για τέτοια παιχνίδια κι αυτό φάνηκε από τον προηγούμενο γύρο και το πώς διαχειρίστηκαν τις αναμετρήσεις με τη Σένενβερντ. Η σοβαρή απουσία του πασαδόρου Μουρίλο Ράντκε που γύρισε στη Βραζιλία για να υποβληθεί σε επέμβαση, ψαλίδισε ακόμα περισσότερο τις όποιες ελπίδες τους για έκπληξη απέναντι σε έναν Ολυμπιακό που τους κράτησε στο φτωχό 31% στην επίθεση και έκανε τον προπονητή τους να δοκιμάσει 12 διαφορετικά πρόσωπα σε τρία σετ.

Αυτό από μόνο του λέει πολλά αναφορικά με το πόσο μεγάλη ήταν η αποδιοργάνωση, πόσο προβληματική η ανάπτυξη και πόσο σωστά στήθηκε ο Ολυμπιακός για να περιορίσει αυτά τα λιγοστά ατού των γηπεδούχων. Είναι ενδεικτικό πως ο MVP στην πρόκριση επί της Σένενβερντ, Έβουντ Γκόμανς, έμεινε μόλις στους 5 πόντους στην επίθεση σε σύνολο 18 προσπαθειών.

Πέρα από προσωπικότητα, ο Ολυμπιακός είχε και ένα πολύ καλό πλάνο. Όλη η εξάδα του είναι οξυδερκής κι αυτό αποτυπώθηκε στον τρόπο που τελείωσαν αρκετές μπάλες. Ο Ατανασίεβιτς, που έχει ξεκινήσει την ερυθρόλευκη θητεία του με αδιανόητες επιδόσεις (πλησιάζει τους 6π./σετ), πήρε πόντους με υπέροχα πλασέ και όποτε πήγε στο σερβίς έχτισε φανταστικά σερί. Δεν πιστώθηκε άσο, όμως σε 17 που έκανε έχασε μόλις το ένα και με εκείνον στα εννέα μέτρα, οι Ερυθρόλευκοι έστηναν με μεγάλη άνεση το μπλοκ τους. Έτσι εξηγούνται τα 10 σε τρία σετ (τα έξι στο πρώτο).

Όλα φέτος μοιάζουν πολύ καλύτερα για την ομάδα του Αντρέα Γκαρντίνι. Αν θέλετε μια γνώμη, η παρουσία του Τζον Πέριν στην πίσω ζώνη (και στην μπροστά ακόμα όταν εκεί βρίσκεται με τον Τζούριτς) είναι επιβλητική: ο Καναδός προσφέρει απίστευτη ηρεμία ακόμα και σε μια θεωρητικά μέτρια – σε επίπεδο άριστης υποδοχής – βραδιά του, δίνοντας συστημένη την μπάλα στον Τράβιτσα για να μοιράσει εκείνος αποτελεσματικά χωρίς να τρέχει διαρκώς δεξιά κι αριστερά όπως συνέβαινε κατά κόρον με τον Ιντάλγκο.

Εκεί που έκλεψε την παράσταση στη Ρουμανία ο Πέριν ήταν στις επιθέσεις από το «6» (πάιπ) – όπου έκανε μόλις ένα λάθος και δεν τις τελείωσε όλες με καρφί αλλά και με πλασέ – αλλά και από τη γραμμή των εννέα μέτρων που δεν… μπουμπούνισε μόνο αλλά αιφνιδίαζε με διαφορετικό σερβίς κάθε φορά. Ναι, δεν έχει τη δυναμική που είχε πέρυσι ο Ιντάλγκο σε αυτό το κομμάτι, αλλά δεν παύει να είναι (ως τώρα) πολύ επικίνδυνος. Ίσως και περισσότερο από ό,τι περιμέναμε.

Και με δεδομένο πως αναβαθμίζει την πίσω ζώνη – με τον καιρό θα έχει όλο και καλύτερη χημεία με Τζιάβρα και Κουμεντάκη – αξίζει να δούμε το εξής: στην καλή υποδοχή του, ο Ολυμπιακός απέναντι στην Μπράσοφ είχε 44% στην επίθεση (!) με μόλις ένα λάθος ενώ σε περιπτώσεις όπου βγήκαν άμυνες (οι Ερυθρόλευκοι έβγαλαν 39, δηλαδή 13 παραπάνω από τους Ρουμάνους) η κόντρα μπάλα ήταν παραπάνω από ικανοποιητική για τα δεδομένα της εποχής.

Σε μερικές μέρες (22/10, 19:00) οι νταμπλούχοι θα χρειαστούν δύο σετ για να προκριθούν στον δεύτερο όμιλο του CEV Champions League και να περάσουν έναν υπέροχο χειμώνα με κοντινά ταξίδια σε Ιταλία (Μόντσα), Τουρκία (Φενέρμπαχτσε) και Γερμανία (Γκίζεν).

Κι όταν πια μπουν στον συγκεκριμένο όμιλο, θα εξηγήσουμε γιατί έχουν αρκετές πιθανότητες για κάτι καλό και ίσως καλύτερο από πέρυσι που είχαν πέσει στον λάκκο με τα λιοντάρια (Ζάκσα, Ζιράτ, Ροζελάρε). Κι εδώ που τα λέμε, από την εικόνα των φετινών προκριματικών και όχι μόνο λόγω αυτού, θα ήταν κρίμα ο Ολυμπιακός να απουσιάζει από μια τέτοια διοργάνωση. Για το τυπικό της υπόθεσης, όμως, θα πρέπει να πάρει τα δύο σετ στο Ρέντη.

ΥΓ.1: Το ημερολόγιο δείχνει 18/10 και το επόμενο Σαββατοκύριακο ξεκινάει το πρωτάθλημα. Η ΕΣΑΠ δεν έχει ανεβάσει προκήρυξη (ούτε πέρυσι και αυτό αποτελεί κηλίδα στον τρόπο λειτουργίας της) αλλά δόξα τω θεώ μας παρέχει ενημερώσεις για τουρνουά στο Σήμαντρον. Πολύ σημαντικό θέμα.

ΥΓ.2: Πρώτη φορά βλέπω πρόεδρο ομοσπονδίας να μη δίνει μια συνέντευξη Τύπου μετά από τόσα χρόνια θητείας, να μην απαντάει ξεκάθαρα σε ερωτήσεις που αφορούν τα οικονομικά και να έχει επικριτικό ύφος σε όποιον απλά παρουσιάζει δεδομένα. Βέβαια, για την εκλογή στην ομοσπονδία δεν έχουμε να πούμε πολλά μιας και η προεκλογική περίοδος ήταν ο ορισμός της… βουβαμάρας.

ΥΓ.3: Καλή για την εποχή η προσθήκη του Γιόνας Κβάλεν στον Παναθηναϊκό μέχρι να επιστρέψει ο Φαν Χάρντερεν. Μαθαίνω ότι ο Ολλανδός ταλαιπωρήθηκε πολύ στο γόνατο για αυτό και έχασε όλη την προετοιμασία. Ο Νορβηγός δεν είναι το ίδιο συνεπής στην υποδοχή αλλά στην επίθεση θα βοηθήσει τους Πράσινους αν είναι σε καλή κατάσταση. Όλο το προηγούμενο διάστημα βρισκόταν στη Φόλντα στην πατρίδα του όπου έκανε προπονήσεις και έδινε μερικούς αγώνες περιμένοντας ένα συμβόλαιο.

ΥΓ.4: Ενδιαφέρουσα ομάδα η Ίνσμπρουκ. Χωρίς το φανταχτερό μπάτζετ και τα αστραφτερά ονόματα.

BEST OF SPORTS VIDEOS

ΑΘΛΟΣ HEADLINES

Τιμωρία πέντε αγωνιστικών στον Β. Μαρινάκη για «ανάρμοστη συμπεριφορά», η Νότιγχαμ άσκησε έφεση

Ποινή πέντε αγωνιστικών επιβλήθηκε στον Βαγγέλη Μαρινάκη από την...

Το βίντεο της EuroLeague για το ντοκιμαντέρ με τα ντέρμπι Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού

Η EuroLeague ξεκίνησε το ντοκιμαντέρ «Rivalries», το οποίο θα...

Ο Ολυμπιακός φουλάρει για την απόκτηση του Αθανασίου από τον Ατρόμητο

Για την απόκτηση του Νίκου Αθανασίου ενόψει της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου κινείται ο Ολυμπιακός

Άρης: Τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη ο μάνατζερ του Μορόν για τις υπογραφές του νέου συμβολαίου

Τη Δευτέρα (21/10) αναμένεται στη Θεσσαλονίκη ο μάνατζερ του...

Τιμωρία πέντε αγωνιστικών στον Β. Μαρινάκη για «ανάρμοστη συμπεριφορά», η Νότιγχαμ άσκησε έφεση

Ποινή πέντε αγωνιστικών επιβλήθηκε στον Βαγγέλη Μαρινάκη από την...

Μπάμπιτς: Είμαστε καλά προετοιμασμένοι σωματικά και τακτικά για το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι

Ο Ζέλικο Μπάμπιτς χαρακτήρισε τη Φάιβερς δυνατή ομάδα και...

Νότιγχαμ: Βαριά καμπάνα τριών αγωνιστικών της FA στον Νούνο Εσπίριτο Σάντο

Ακριβά θα πληρώσει (κυριολεκτικά και μεταφορικά) το ξέσπασμά του...

Αρμάνι: Διάστρεμμα ο Ντιοπ, εκτός για 3-4 εβδομάδες

Ένα σοβαρό πρόβλημα έχει να αντιμετωπίσει ο Έτορε Μεσίνα...

Μοτοσικλέτα έπεσε σε γκρεμό στα Χανιά – Τραυματίστηκε στο κεφάλι ο αναβάτης

Ένα ακόμα σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε στους δρόμους της Κρήτης...