Μαυρωτάς: Η σωστή διαχείριση των κολυμβητικών δεξαμενών είναι θέμα ασφάλειας

«Οι κολυμβητικές δεξαμενές είναι οι πιο απαιτητικές αθλητικές εγκαταστάσεις σε ότι αφορά στη διαχείριση και στη συντήρηση, γι’ αυτό πιστεύω ότι η συγκεκριμένη ημερίδα αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για να δούμε τις σύγχρονες τάσεις σε θεσμικά, τεχνικά και λειτουργικά θέματα, να ανταλλάξουμε απόψεις και να υπάρξει δικτύωση των ανθρώπων που ασχολούνται με τα κολυμβητήρια σε κάθε επίπεδο. Στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δίνουμε μεγάλη έμφαση στο θέμα της επιμόρφωσης των σχετικών στελεχών γιατί η σωστή διαχείριση των κολυμβητικών δεξαμενών είναι και θέμα ασφάλειας. Αξιοποιούμε την ευκαιρία για να προσκαλέσουμε εκτός από εκπροσώπους από τα εθνικά αθλητικά κέντρα και εκπροσώπους από δημοτικά κολυμβητήρια προκειμένου να υπάρξει διάχυση της γνώσης και ανταλλαγή απόψεων. Τέτοιου είδους ημερίδες θα επαναληφθούν προκειμένου να υπάρξει διάχυση καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας σε ότι αφορά στις αθλητικές εγκαταστάσεις».

Αυτά ανέφερε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς στο χαιρετισμό του, στην εννημερωτική ημερίδα με θέμα τη διαχείριση των κολυμβητικών δεξαμενών, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Αθλητισμού και την υποστήριξη του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών και του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγίου Κοσμά στο ΟΑΚΑ.

Ο Γιώργος Μαυρωτάς τόνισε ότι η συγκεκριμένη είναι η πρώτη σε μια σειρά ανάλογων εκδηλώσεων που στόχο έχουν τον νομοθετικό αλλά και τεχνικό εκσυγχρονισμό των αθλητικών εγκαταστάσεων ώστε στη συνέχεια να υπάρξουν ουσιαστικές νομοθετικές παρεμβάσεις.

Παρουσία εκπροσώπων της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπροσώπων των ΕΑΚ και των δημοτικών κολυμβητηρίων, μηχανικών του Υπουργείου Αθλητισμού, τεχνικών των αγωνιστικών κολυμβητικών δεξαμενών του ΟΑΚΑ κ.α., παρουσιάστηκε το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, καθώς και ζητήματα καθημερινής λειτουργίας των κολυμβητικών δεξαμενών.

Ο γενικός διευθυντής – συντονιστής του ΟΑΚΑ, Κωνσταντίνος Χαλιορής προτάσσοντας την αναβάθμιση του συγκροτήματος του υγρού στίβου του Κέντρου που περιλαμβάνει 12 πισίνες καθώς και μία για ΑμεΑ, προϋπολογισμού 23 εκατομμυρίων ευρώ . Δεν παρέλειψε δε να απονείμει τα εύσημα στους εργαζόμενους αποκαλώντας τους «ψυχή των κολυμβητικών δεξαμενών».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά, Γιάννης Παπαδημητρίου εξήρε την πρωτοβουλία του υπουργείου Αθλητισμού κάνοντας σαφές ότι θα ωφελήσει η ανταλλαγή γνώσεων εμπειριών και καλών πρακτικών και προς την κατεύθυνση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας των εγκαταστάσεων.

Χαιρετισμό απηύθυνε και η αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αττικής, Λουκία Κεφαλογιάννη υπογραμμίζοντας ότι η διασφάλιση της ποιότητας των κολυμβητικών δεξαμενών αποτελεί προτεραιότητα της Περιφέρειας και βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα όλων με στόχο τη δημιουργία μιας ισχυρής συμμαχίας ώστε οι πολίτες να απολαμβάνουν τα οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση τους.

Στη συνέχεια έγινε ανάλυση των θεμάτων που περιλήφθηκαν στην ενημερωτική Ημερίδα.
Η Προϊσταμένη του τμήματος Διεύθυνσης Τεχνικών Αθλητικών Έργων και Υποδομών του ΥΠΑΙΘΑ, Ζωή Σιδέρη ανέλυσε λεπτομερώς το νομοθετικό πλαίσιο της διαχείρισης των αγωνιστικών κολυμβητικών δεξαμενών αναφέροντας και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση λειτουργίας δεξαμενής. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα προβλήματα της αδειοδότησης αλλά και στην αναγκαιότητα κατάθεσης νομοθετικής πρωτοβουλίας με στόχο την ομαλή μετάβαση σε ένα εκσυγχρονισμένο αδειοδοτικό καθεστώς.

Η αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αττικής, Μαρία Κοτομάτα εστίασε στη νομοθεσία που διέπει τους τύπους και τις κατηγορίες δεξαμενών, ενώ ανέλυσε τη συχνότητα των απαιτούμενων ελέγχων αλλά και την αναγκαιότητα ύπαρξης προσωπικού εποπτείας και ασφάλειάς τους. Δεν παρέλειψε να αναφέρει τα προβλήματα που προκύπτουν κατά τους ελέγχους ή την έκδοση γνωμοδοτήσεων και την αντιμετώπιση κατασκευαστικών προβλημάτων.

Ο Διοικητικός Υπεύθυνος Εγκαταστάσεων Κολυμβητηρίων ΟΑΚΑ, Φάνης Θεοφάνης έκανε αναφορά στα κόστη λειτουργίας και στη σχέση τους με τις ανάγκες κάθε είδους κολυμβητικής δεξαμενής. Παράλληλα απαρίθμησε τρόπους ικανοποίησης αιτημάτων χρήσης και παραχώρησης αθλητικών δεξαμενών ενώ έδωσε έμφαση στην ύπαρξη ουσιαστικής τεχνικής υποστήριξης. Στο πλαίσιο των παραπάνω, ο κ. Θεοφάνης υπογράμμισε την αναγκαιότητα αλλαγών και βελτιώσεων του σχετικού υφιστάμενου νόμου του 1973.

Ο τεχνικός αγωνιστικών κολυμβητικών δεξαμενών ΟΑΚΑ, Γιώργος Αμπατζής προχώρησε σε ενδελεχή αναφορά των μέτρων πρόληψης και ασφάλειας σε ό,τι αφορά τα χημικά και προστατευτικά μέσα με την παράθεση τεχνικών στοιχείων αλλά και της νέες μεθόδους απολύμανσης καταλήγοντας ότι «η ασφάλεια είναι πολιτισμός». Παράλληλα εστίασε και στους τρόπους τεχνικής αντιμετώπισης προβλημάτων αλλά και στην αναγκαιότητα λήψης των απαιτούμενων μέτρων προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Αθλητικών Έργων και Υποδομών του ΥΠΑΙΘΑ, Δημήτρης Γιάκας αναφέρθηκε στον φυσικό και χημικό καθαρισμό των αγωνιστικών κολυμβητικών δεξαμενών αλλά και στα μέσα για τον καθαρισμό αυτό δίνοντας έμφαση, μεταξύ άλλων, στη διύλιση του νερού και στο σύστημα χλωρίωσης και οζόνωσής του με τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά τους.

BEST OF SPORTS VIDEOS

ΑΘΛΟΣ HEADLINES

«Υπάρχουν παίκτες που εργάζονται για όλους»: Ο Γιοβάνοβιτς αποθέωσε τον Σιώπη και είχε λόγους

«Υπάρχουν παίκτες που είναι αυτοί που φαίνονται και που ομορφαίνουν το παιχνίδι και αυτοί που εργάζονται για όλους»: Μία πρόταση από τα χείλη του Ιβάν Γιοβάνοβιτς που φανερώνει με τον καλύτερο τρόπο όσα έκανε ο Μανώλης Σιώπης στον αγωνιστικό χώρο κόντρα στην Ιρλανδία

Παναθηναϊκός: Βαρύ κλίμα και ενός λεπτού σιγή στην πρώτη προπόνηση μετά τον θάνατο του Μπάλντοκ

Οι παίκτες του Παναθηναϊκού επέστρεψαν τη Δευτέρα (14/10) στις...

Το συγκινητικό αντίο του Ντέλε Άλι στον Μπάλντοκ: «Σε αγαπώ αδερφέ, θα μου λείπεις για πάντα»

Ντέλε Άλι και Τζορτζ Μπάλντοκ μεγάλωσαν μαζί και ο πρώην άσος της Τότεναμ θρηνεί για την απώλεια του παιδικού του φίλου με λόγια καρδιάς που «αγγίζουν» τις δικές μας

Μεσίνα: Ο Ολυμπιακός είναι από τα φαβορί για να φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου

Η Αρμάνι Μιλάνο έρχεται στο ΣΕΦ για να αντιμετωπίσει...

Οι εικόνες ντροπής στο «Π. Γιαννακόπουλος» είχαν και την περιγραφή που τους αξίζει

Από το gov.gr στην απόλυτη ασυδοσία του κλειστού «Παύλου Γιαννακόπουλος» και από εκεί στη μόνιμη αντιολυμπιακή πρόκληση που λέγεται ΕΡΤ: Πόσο ειλικρινές είναι το ενδιαφέρον των κρατικών Αρχών για όσα συμβαίνουν στα γήπεδα και ποιος τελικά συμμετέχει στην υποκίνηση της βίας;

Μπαρτζώκας: Το rotation θα γίνεται βάσει αριθμών και όχι αξίας παικτών

Ξεκάθαρος ήταν ο Γιώργος Μπαρτζώκας στις δηλώσεις του για το ματς με την Αρμάνι: Τι είπε για τη διαχείριση του ρόστερ, τους Φαλ, Μιλουτίνοφ, αλλά και για τα συνεχόμενα παιχνίδια

Νέος προπονητής του Διαγόρα Ρόδου ο Τόλης Τερζής

Στον πάγκο του Διαγόρα Ρόδου θα βρίσκεται από εδώ...

Το Μαρούσι φαβορί για την απόκτηση του Μαντζούκα με τη μορφή δανεισμού από τον Παναθηναϊκό

Παρελθόν από τον Άρη θα αποτελέσει κι επίσημα μέσα στις επόμενες...

«Υπάρχουν παίκτες που εργάζονται για όλους»: Ο Γιοβάνοβιτς αποθέωσε τον Σιώπη και είχε λόγους

«Υπάρχουν παίκτες που είναι αυτοί που φαίνονται και που ομορφαίνουν το παιχνίδι και αυτοί που εργάζονται για όλους»: Μία πρόταση από τα χείλη του Ιβάν Γιοβάνοβιτς που φανερώνει με τον καλύτερο τρόπο όσα έκανε ο Μανώλης Σιώπης στον αγωνιστικό χώρο κόντρα στην Ιρλανδία

Γεωργία – Αλβανία 0-1: Οι Αλβανοί έβαλαν φωτιά στον πρώτο όμιλο της League B

Ένα γκολ του Ασλάνι στο 48' ήταν αρκετό ώστε...

Η Euroleague τιμώρησε με μία αγωνιστική και πρόστιμο τους Μπράιαντ και Μπιμπέροβιτς για τον καυγά τους

Άγρια κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Ελάιτζα Μπράιντ και τον Ταρίκ Μπιμπέροβιτς μετά...

Παναθηναϊκός: Βαρύ κλίμα και ενός λεπτού σιγή στην πρώτη προπόνηση μετά τον θάνατο του Μπάλντοκ

Οι παίκτες του Παναθηναϊκού επέστρεψαν τη Δευτέρα (14/10) στις...