Ολυμπιακός – Ζαλγκίρις 74-68: Εκνευριστική αστοχία (και διαιτησία), αλλά Βεζένκοφ και Φουρνιέ ήταν όπως πρέπει

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε δυναμικά, έφτασε στο +18, στη συνέχεια έχασε τον ρυθμό και τον μυαλό του από μια σειρά διαιτητικών αποφάσεων (με αποκορύφωμα τα φάουλ του Πετρούσεφ), αλλά βρήκε Βεζένκοφ και Φουρνιέ έτοιμους να τον κρατήσουν στα δύσκολα για την πρώτη νίκη της σεζόν στη Euroleague

Η αναμέτρηση ξεκίνησε εντυπωσιακά, δεν συνεχίστηκε ιδανικά αλλά έκλεισε με πολλά χαμόγελα για τον Ολυμπιακό που πανηγύρισε την πρώτη του νίκη στη φετινή EuroLeague επικρατώντας με 74-68 της Ζαλγκίρις. Κι αυτό που μετράει περισσότερο από όλα είναι το αποτέλεσμα σε αυτή την περίοδο που οι Ερυθρόλευκοι ακόμα «ζυμώνονται», ψάχνουν να βρουν ρόλους και χημεία.

Το +15 στο 10′ (21-6) και το +18 στη δεύτερη περίοδο δημιούργησε τα καλύτερα δεδομένα για τους Πειραιώτες ωστόσο από τη μία η φυσιολογική – για την εποχή – αστάθεια σε συνδυασμό με την εκνευριστική αστοχία (σε παιχνίδι που έφεραν στα μέτρα τους) και τη διαιτησία των Ράντοβιτς – Γιόβτσιτς – Πέτεκ (εκτός λογικής τα περισσότερα σφυρίγματα, αργός ρυθμός και εκνευριστική στάση) έδωσαν την πεποίθηση στη Ζαλγκίρις πως μπορεί κάτι να πάρει αλλά στο τέλος ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που έπρεπε και πήρε αυτό που άξιζε πέρα για πέρα και για λόγους ψυχολογίας.

Εκπληκτικός ο Σάσα Βεζένκοφ που βγήκε μπροστά και στα κρίσιμα για να κλείσει με double double τον αγώνα (17π., 10 ριμπάουντ), σπουδαίος Κώστας Παπανικολάου στην 4η περίοδο, εξαιρετικός Λούκα Βιλντόσα και πρώτη γεμάτη εμφάνιση του Εβάν Φουρνιέ (15π., 5 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα) σε μια βραδιά που σηματοδοτήθηκε η επιστροφή του Μουσταφά Φαλ στη δράση μετά τον σοβαρό τραυματισμό του. Ο Γάλλος παρότι δεν βρίσκεται στο 100% και θα χρειαστεί χρόνο, βοήθησε πολύ στο διάστημα που οι Ερυθρόλευκοι είδαν τους Πετρούσεφ και Ράιτ να χρεώνονται με τέσσερα φάουλ.

Φρανσίσκο και Σιρβίντις έβαλαν τους 30 από τους 68 πόντους της Ζαλγκίρις, η οποία κέρδισε εμφατικά τη μάχη των επιθετικών ριμπάουντ (κατέβασε 18 στο ΣΕΦ και 40 συνολικά) αλλά με 40% στο δίποντο και 23% στο τρίποντο δεν είχε τον τρόπο να απειλήσει περισσότερο τον Ολυμπιακό, παρότι κατάφερε να τον εκνευρίσει (μαζί με τους διαιτητές).

ΤΟ ΜΑΤΣ

Με Γουόκαπ, Βιλντόσα, Φουρνιέ, Βεζένκοφ και Ράιτ ξεκίνησε τον αγώνα ο Ολυμπιακός που έπαιξε ασφυκτική άμυνα στη Ζαλγκίρις στο πρώτο δεκάλεπτο. Ο Γκεντράιτις ήταν εκείνος που έσπασε το ρόδι για τους Λιθουανούς μετά από 4′ αγώνα (4-2) με τους Ερυθρόλευκους να χάνουν αρκετές ευκαιρίες να διευρύνουν τη διαφορά.

Το έκαναν σταδιακά μετά από δύο διαδοχικά σουτ του Βεζένκοφ – πολύ καλός και στις δύο πλευρές ο Φουρνιέ – ενώ η άμυνα και η ενέργεια των Βιλντόσα – Γκος έφερε και αιφνιδιασμούς για το 18-6. Η διαφορά στην πρώτη περίοδο έκλεισε στο +15 (21-6) με το τρίποντο του Παπανικολάου στην εκπνοή, για έναν Ολυμπιακό που έκανε το πρώτο του φάουλ μετά από σχεδόν 8’30” και γενικότερα ήταν εκπληκτικός στην άμυνα.

Οι Λιθουανοί τα… έσπασαν από μακριά – αλλά και από τη γραμμή των βολών – με τον Ολυμπιακό να φτάνει στο +18 (μέγιστη διαφορά στο 25-7) με το φόλοου του Πετρούσεφ. Ο Αντρέα Τρινκιέρι κάλεσε τάιμ άουτ και στην επιστροφή στο παρκέ, Λεκάβιτσους – Σμάιλαγκιτς σκόραραν διαδοχικά τρίποντα.

Οι Ερυθρόλευκοι είχαν τεράστιο θέμα στα επιθετικά ριμπάουντ και άργησαν να το φτιάξουν ενώ κάποια λάθη έδωσαν την ευκαιρία στη Ζαλγκίρις να κλείσει το πρώτο ημίχρονο στο -11 (35-24). Το πρόβλημα για τον Ολυμπιακό (πέρα από τα επιθετικά ριμπάουντ) είναι πως χάλασε κάπως ο ρυθμός του στην επίθεση (14π. σε 10′), ο Πετρούσεφ χρεώθηκε με τρία γρήγορα φάουλ ενώ κάποιες διαιτητικές αποφάσεις (αντιαθλητικό του Γουόκαπ στον Φρανσίσκο) προκάλεσαν εκνευρισμό.

Ο Φουρνιέ έγινε διψήφιος πολύ γρήγορα στην τρίτη περίοδο με μεγάλο τρίποντο, γκολ-φάουλ και γενικότερα η επιρροή του επιθετικά ήταν σπουδαία: Ο Γάλλος ξεκόλλησε την επίθεση του Ολυμπιακού που ήταν κάπως πιο στατική.

Οι φιλοξενούμενοι πλησίασαν με τους πέντε πόντους του Γκεντράιτις ενώ ο Σιρβίντις εκμεταλλεύτηκε δύο λάθη από Ντόρσεϊ και Φουρνιέ για να ρίξει κι άλλο τη διαφορά. Το 4ο φάουλ που δόθηκε στον Πετρούσεφ (και κακώς σφυρίχτηκε) δημιούργησε ποσοτικό ζήτημα μιας και σχεδόν… άμεσα ο Ράιτ που πέρασε στη θέση του χρεώθηκε επίσης με το τέταρτο.

Πριν ολοκληρωθεί η τρίτη περίοδος, ο κόσμος στο ΣΕΦ αποθέωσε τον Φαλ που επιστρατεύτηκε στην επιστροφή του στη δράση μετά από πολλούς μήνες και ο Γάλλος αμέσως έβαλε το… καλαθάκι του, ο Φουρνιέ έκανε το φόλοου μετά τη χαμένη βολή του συμπατριώτη του και άλλαξε προς το καλύτερο την εικόνα της ομάδας του ειδικά στον τρόπο που κυκλοφόρησε η μπάλα.

Σμάιλαγκιτς στο φινάλε της τρίτης και Φρανσίσκο στο ξεκίνημα της τέταρτης έβαλαν δύο τρίποντα για το 52-46 αλλά Βιλντόσα και Παπανικολάου ξεκόλλησαν άμεσα την ερυθρόλευκη επίθεση με δύο μεγάλα σουτ που έλειπαν.

Ο Πετρούσεφ μπήκε στο παρκέ ξανά και μαζί με τον Πίτερς ανέβασαν τη διαφορά στους 11 (64-53) – με τον Ουλάνοβας και τον Ντάνστον να αποβάλλονται με το πέμπτο τους φάουλ – αλλά γρήγορα ο Σιρβίντις έβαλε δύο σερί τρίποντα εν μέσω έντονων αποδοκιμασιών αφού οι διαιτητές σφύριξαν λήξη χρόνου επίθεσης (παρότι ανανεωνόταν κανονικά). Ακόμα και το αμυντικό του Παπανικολάου στον Σιρβίντις (που ήταν επιθετικό) προκάλεσε… έκρηξη στο ΣΕΦ ενώ ακολούθως ο Πετρούσεφ αποβλήθηκε με πέμπτο φάουλ (αρχικά δόθηκε αμυντικό και μέσω τσάλεντζ επιθετικό) για να μειώσει τη διαφορά ο Φρανσίσκο στους δύο με τρίποντο (67-65).

Βεζένκοφ και Παπανικολάου πρόσθεσαν τρεις (έχασαν δύο βολές από τις τρεις που εκτέλεσαν), ο Γκεντράιτις αστόχησε στο σουτ και ο Σάσα έβαλε τις τέσσερις που κέρδισε για να κλειδώσει την πρώτη νίκη για τον Ολυμπιακό.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ράντοβιτς – Γιόβτσιτς – Πέτεκ

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 21-6, 35-24, 52-43, 74-68

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπαρτζώκας): Γουόκαπ 2 (7 ασίστ), Γουίλιαμς-Γκος 9 (4/6 δίποντα, 3 ριμπάουντ), Ράιτ 2 (6 ριμπάουντ), Βιλντόσα 5 (1), Φαλ 2, Βεζένκοφ 17 (3/4 δίποντα, 11/13 βολές, 11 ριμπάουντ), Παπανικολάου 7 (2/3 τρίποντα, 5 ριμπάουντ), Ντόρσεϊ 2 (0/4 τρίποντα), Πίτερς 5, Πετρούσεφ 8 (6/8 βολές), ΜακΚίσικ, Φουρνιέ 15 (4/8 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 4/7 βολές, 5 ριμπάουντ)

Τα ομαδικά στατιστικά του Ολυμπιακού: 17/30 δίποντα, 4/17 τρίποντα, 28/43 βολές, 45 ριμπάουντ (30 αμυντικά – 15 επιθετικά), 18 ασίστ, 5 κλεψίματα, 3 μπλοκ, 19 λάθη, 23 φάουλ

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ (Τρινκιέρι): Γουάλας 2, Φρανσίσκο 13 (1/3 δίποντα, 2/8 τρίποντα, 5/7 βολές, 6 ασίστ), Λεκάβιτσους 3 (1), Μπραζντέικις 5 (1/3 δίποντα, 3/4 βολές), Γκιεντράιτις 9 (3/4 δίποντα, 1/4 τρίποντα), Μπιρούτις 4, Σμάιλαγκιτς 7 (2/3 δίποντα, 1/4 τρίποντα), Μίτσελ, Ντάνστον 3 (6 ριμπάουντ), Μπουτκέβιτσους 1, Σιρβίντις 17 (2/3 δίποντα, 3/10 τρίποντα, 4/7 βολές, 4 ριμπάουντ), Ουλάνοβας 3 (4 ριμπάουντ)

Τα ομαδικά στατιστικά της Ζαλγκίρις: 14/35 δίποντα, 8/35 τρίποντα, 16/25 βολές, 40 ριμπάουντ (22 αμυντικά – 18 επιθετικά), 13 ασίστ, 7 κλεψίματα, 1 μπλοκ, 11 λάθη, 32 φάουλ

BEST OF SPORTS VIDEOS

ΑΘΛΟΣ HEADLINES

Μπαρτζώκας: Όλοι έχουμε φοβερές προσδοκίες αλλά οι ομάδες χτίζονται σιγά-σιγά

Ο κόουτς του Ολυμπιακού αναφέρθηκε στο διαφορετικό επίπεδο φόρμας των παικτών του, στην έλλειψη συνεργασιών λόγω των απουσιών Φαλ - Μιλουτίνοφ αλλά και στον σταδιακό τρόπο χτισίματος της ομάδας

Ολυμπιακός: Εξετάσεις για Γουίλιαμς-Γκος, φόβοι για θλάση

Σε εξετάσεις θα υποβληθεί το Σάββατο ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος,...

GBL: Ο Φαλ αντί του ΜακΚίσικ στην 7άδα ξένων του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα

Την πρώτη από τις τρεις αλλαγές που έχει στη...

Γουάιλντερ για Μπάλντοκ: «Οι οικογένειες έχασαν έναν γιο και οι παίκτες έναν αδερφό» (vid)

Με συγκλονιστικά λόγια μίλησε για τον Τζορτζ Μπάλντοκ ο...

Εθνική Ελλάδας: Με ρυθμούς sold out η διάθεση των εισιτηρίων για Ιρλανδία, έχουν φύγει πάνω από 20.000

Μεγάλος ενθουσιασμός επικρατεί στις τάξεις του κόσμου μετά τη...

Μπαρτζώκας: Όλοι έχουμε φοβερές προσδοκίες αλλά οι ομάδες χτίζονται σιγά-σιγά

Ο κόουτς του Ολυμπιακού αναφέρθηκε στο διαφορετικό επίπεδο φόρμας των παικτών του, στην έλλειψη συνεργασιών λόγω των απουσιών Φαλ - Μιλουτίνοφ αλλά και στον σταδιακό τρόπο χτισίματος της ομάδας

Βεζένκοφ: Πρέπει να παίξουμε καλύτερα, δώσαμε πολλά επιθετικά ριμπάουντ

Ο Σάσα Βεζένκοφ ήταν καταλυτικός στα κρίσιμα και ο...

Ολυμπιακός: Εξετάσεις για Γουίλιαμς-Γκος, φόβοι για θλάση

Σε εξετάσεις θα υποβληθεί το Σάββατο ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος,...

Αρμάνι – Παρί 79-74: Οι μαχητικοί Παριζιάνοι έμειναν ξανά με άδεια χέρια

Οι νεοφώτιστοι στη Euroleague ήταν για ένα ακόμη ματς...

Προκριματικά Κόπα Άφρικα: Η Ανγκόλα έκανε το 3/3 με βασικό τον Κάρμο

Το 3/3 στην προκριματική φάση του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής...