Ένα αστραφτερό δεύτερο σετ κι ένας αχόρταγος Ολυμπιακός για το κάτι παραπάνω στην Ευρώπη

Το ιστορικό 5-25 στο δεύτερο σετ, το ερυθρόλευκο κύμα που σάρωσε τα Κανάρια και ένας Ολυμπιακός που είναι αποφασισμένος να συνδυάσει προκρίσεις και αποτελέσματα με θεαματικό βόλεϊ. Γράφει ο Ανδρέας Καταχανάς

Με τυφώνα παρομοίασαν τον Ολυμπιακό οι Ισπανοί για την εμφάνιση που έκανε απέναντι στην Γκραν Κανάρια Αρένα, εκεί όπου οι Ερυθρόλευκοι σφράγισαν την πρόκριση στον 3ο γύρο του CEV Champions League. Το 5-25 του δεύτερου σετ δεν συμβαίνει σε καθημερινή βάση, ειδικά όταν μιλάμε για ματς στη μεγαλύτερη διοργάνωση (με μια αναζήτηση δεν βρήκαμε κάτι ανάλογο στο παρελθόν), στην έδρα της ομάδας που έφτασε πέρυσι στην οχτάδα κι αποκλείστηκε στο χρυσό σετ.


Οι νταμπλούχοι έκαναν ένα μακρινό, δύσκολο ταξίδι για να πάρουν δύο σετ κόντρα στη Λας Πάλμας, η οποία πέρασε όλη την εβδομάδα ζητώντας στήριξη και πιστεύοντας πως μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση για να προκριθεί.

Ο πρόεδρος Χουάν Ρουίθ μίλησε για «διαιτητικά λάθη» στον πρώτο αγώνα, ο προπονητής Σέρχιο Καμαρέρο τον… χαβά του με διαμαρτυρίες σε σετ που η διαφορά είχε ανοίξει. Πρωτοφανής η συμπεριφορά του και η προκλητική, εντελώς προσβλητική στάση του (και) στα δύο παιχνίδια. Έκανε σαν να ψάχνει τρόπο να δώσει παραπάνω κίνητρο στον Ολυμπιακό παρά στους παίκτες του. Ο Ισπανός είχε δηλώσει, μάλιστα, ότι «είμαστε πολύ κοντά στο επίπεδο του Ολυμπιακού» και στα Κανάρια Νησιά είναι όλα διαφορετικά.

Οι Ισπανοί έχουν όντως μια πολύ καλή ομάδα (αλλά και ασταθή όπως είχαμε γράψει) και πιθανότατα σύντομα θα έρθουν ξανά στην Ελλάδα αφού η λογική λέει πως στους «16» του CEV Cup θα αντιμετωπίσουν τον Μίλωνα. Ωστόσο, η διαφορά επιπέδου με τον Ολυμπιακό, ειδικά στο δεύτερο παιχνίδι, αποδείχθηκε τεράστια γιατί οι Ερυθρόλευκοι έπαιξαν ακριβώς αυτό που είχαν σχεδιάσει, έστω κι αν δεν είχαν στη διάθεσή τους τον Τζούριτς.

Οι Πειραιώτες έδωσαν κάποια δικαιώματα στο πρώτο σετ αλλά είχαν το περιθώριο για να το κάνουν. Το μπλοκ δεν λειτούργησε καλά, η περιστροφή με τον Γουάλα στο σερβίς αποτέλεσε πρόβλημα για την ερυθρόλευκη υποδοχή και οι Ισπανοί πήραν δέκα εύκολους πόντους από λάθη.

Μέχρι εκεί. Στο δεύτερο σετ γράφτηκε ιστορία με τη διαφορά των 20 πόντων. Ο Ολυμπιακός έδωσε μόλις έναν πόντο από λάθος (χαμένο σερβίς Ατανασίεβιτς), είχε 14/15 επιθέσεις (93%) με 6/6 του Σέρβου σταρ, ενώ ο Πέριν δεν έφυγε από τη γραμμή των εννέα μέτρων, τρέχοντας ένα σερί 0-11. Η Λας Πάλμας ήταν σαν να μην έπαιζε καν και ακόμα κι όταν είχε καλές προϋποθέσεις για επίθεση, έπεφτε πάνω σε καλές ερυθρόλευκες άμυνες.

Σε αυτό βοήθησε πολύ και ο Τζέλβε, με τον Ιρανό να ανεβάζει περισσότερο τα ποσοστά του, να πέφτει ακόμα και για την άμυνα στην πίσω ζώνη και γενικότερα να έχει πολύτιμη συμβολή σε μια πρώτη γεμάτη παρουσία.

Κι αφού πια μπήκε το νερό στο αυλάκι, ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε τη δουλειά στο τρίτο σετ με εντυπωσιακή υποδοχή (62% άριστη) και πρώτο βιολί τον Παγένκ που έχει ως τώρα επιδόσεις ανάλογες με εκείνης της δεύτερης σεζόν του στον σύλλογο.

Η δουλειά που γίνεται καθημερινά στο κλειστό του Ρέντη δίνει πολλούς λόγους στον Αντρέα Γκαρντίνι να συνεχίσει να πιστεύει ότι ο Ολυμπιακός που έχει στο μυαλό του θα συνδυάζει τα καλά αποτελέσματα με όμορφο βόλεϊ.

Για αυτό και οι Ερυθρόλευκοι δεν θέλουν να μένουν μόνο στα αποτελέσματα, εξ ου και η λογική λέει πως εύκολη ή δύσκολα θα εκπροσωπήσουν το άθλημα στους ομίλους της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Αρκεί πρώτα να περάσουν το εμπόδιο της Μπράσοφ, που έχει πολλούς ξένους, αλλά όχι ιδιαίτερη ταυτότητα στο παιχνίδι της που να φανερώνει πως μπορεί να αποκλείσει σε διπλά ματς αυτό τον Ολυμπιακό.

Βήμα-βήμα γίνονται αυτά που πρέπει στους πρωταθλητές, που φέτος έχουν πολύ μεγαλύτερη ποιότητα στην πρώτη μπάλα, πιο καλή οργάνωση και έτσι μπορούν να διατηρήσουν και πιο φρέσκο τον Τράβιτσα. Άλλωστε, η σεζόν θα είναι ξανά μεγάλη και σίγουρα στο μυαλό αυτών των παικτών είναι το κάτι παραπάνω στον όμιλο του CEV Champions League με Μόντσα, Φενέρ και Γκίζεν.

ΥΓ.1: Δεν ξέρω τι θα γίνει τι επόμενες μέρες, πάντως ο Γιαμαμότο του Μίλωνα φαίνεται να έχει μπροστά του δρόμο ακόμα για να βελτιώσει όλη την ομάδα.

ΥΓ.2: Πρώτη φορά βλέπω σε μετάδοση να μην ακούγεται αρκετά ότι λείπει βασικός ακραίος. Να φταίει που κέρδιζε εύκολα η ομάδα; Γιατί σε περίπτωση ήττας θα το είχαμε ακούσει πάρα πολλές φορές και δικαιολογημένα.

ΥΓ.3: Το βίντεο του Πανιωνίου κατά των διακρίσεων και του μπούλινγκ ήταν εκπληκτικό. Δεν είμαι όμως λιγάκι οξύμωρο λίγες μέρες μετά να αποκτάται με τρίμηνο συμβόλαιο μια αθλήτρια που έχει κάνει ακραίο εκφοβισμό και για αυτό είχε εκδιωχθεί και από την εθνική της ομάδα; Ρητορικό το ερώτημα.

ΥΓ.4: Δεν ξέρω σε τι ωφελεί να ακούμε διαρκώς χιλιοειπωμένα πράγματα για την οικονομική κατάσταση που παρέλαβε ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ πριν από πολλά χρόνια. Πάει για ανανέωση θητείας για ακόμα μια φορά κι όμως δεν υπάρχει γραπτώς ένα πλάνο για τον σχεδιασμό της τετραετίας.

BEST OF SPORTS VIDEOS

ΑΘΛΟΣ HEADLINES

Εκτός προπόνησης στην εθνική οι Τσιμίκας και Κωνσταντέλιας με ήπια συμπτώματα φαρυγγίτιδας

Γιάννης Κωνσταντέλιας και Κώστας Τσιμίκας ταλαιπωρούνται από ήπια συμπτώματα...

Βαρύς ο κόσμος να τον ζήσεις, όμως για λίγη περηφάνια το άξιζε

Οι διεθνείς μας πέτυχαν τον δικό τους άθλο για τον Τζορτζ Μπάλντοκ που έφυγε νωρίς κι όλοι εμείς γίναμε μάρτυρες μίας στιγμής που ενσαρκώνει με απόλυτα ωμό τρόπο τους στίχους του Οδυσσέα Ελύτη για τη δύναμη της ψυχής και της περηφάνιας

King Rafa: Το αντίο στον βασιλιά του χώματος

Ο Ράφα Ναδάλ ανακοίνωσε game over μετά από 35 χρόνια στα κορτ, αλλά το παιχνίδι του θα παίζει αιώνια στο repeat του μυαλού μας

Ο Μίλαν Ράσταβατς αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία του ΟΦΗ

Ο Μίλαν Ράσταβατς επιστρέφει σε πάγκο ομάδας της Super...

Παραιτήθηκε από τον ΟΦΗ λόγω σοβαρού προσωπικού προβλήματος ο Τραϊανός Δέλλας

Παρελθόν από την τεχνική ηγεσία του ΟΦΗ αποτελεί από το πρωί της Παρασκευής (11/10) ο Τραϊανός Δέλλας λόγω σοβαρού προσωπικού προβλήματος όπως επικαλείται σε γραπτή του δήλωση

Καμπανιακός – ΠΑΟΚ Β’ 1-3: Συνεχίζει αήττητος και στο -1 από την κορυφή ο Δικέφαλος

Αήττητος συνεχίζει την πορεία του στον Α' όμιλο της...

Αυτεπάγγελτη έγκληση της ΕΣΗΕΑ στον Γιώργο Λιάγκα για το ρεπορτάζ για το σπίτι του Μπάλντοκ

Ενώπιον του πειθαρχικού οργάνου της ΕΣΗΕΑ θα βρεθεί την...

Άρης: Επέστρεψε στις προπονήσεις ο Σιφουέντες, τριήμερο ρεπό από τον Άκη Μάντζιο

Την προετοιμασία του για την επανέναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων...

Βαρύ πρόστιμο στη Νότιγχαμ για το ξέσπασμα στα socia media μετά το ματς της περασμένης σεζόν με την Έβερτον

Τσουχτερό πρόστιμο καλείται να πληρώσει η Νότιγχαμ Φόρεστ για...

ΠΑΟΚ: Παραμένει εκτός ο Μπράντον, ατομικό και για Ότο

Την προετοιμασία του για την επανέναρξη των πρωταθλημάτων και...