Χρήμα με ουρά στους Έλληνες διαιτητές

Τι παίρνουν ανά κατηγορία και πόσο επιβαρύνονται οι ομάδες σε Super League, Football League και κύπελλο

Χρήμα με ουρά πηγαίνει στους διαιτητές από τις ομάδες, αλλά φαίνεται ότι αυτό δεν είναι αρκετό προκειμένου να έχουν τον απαιτούμενο επαγγελματισμό στις αποφάσεις τους, με αποτέλεσμα να διευρύνεται η μετάκληση ξένων.

Οι διαιτητές για αγώνα της Super League παίρνουν καθαρά 1.500 ευρώ (μικτά 2.000 ευρώ), οι βοηθοί από 525 ευρώ, ο τέταρτος 300, ενώ ο παρατηρητής διαιτησίας 375 ευρώ. Επιπλέον η ημεραργία πληρώνεται με αποζημίωση 64,83 ευρώ.

Με την απόδοση ασφαλιστικών εισφορών για την τετράδα και τον παρατηρητή θα πρέπει μικτά να καταβάλλεται από την γηπεδούχο ΠΑΕ για έξοδα διαιτησίας ποσό 4.300 ευρώ, τα οποία αναλύονται σε 3.225 ευρώ προς τα φυσικά πρόσωπα και 1.075 ευρώ στον ΕΦΚΑ. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν οι ημεραργίες, αλλά και τα έξοδα κίνησης.

Στα παιχνίδια κυπέλλου όταν συμμετέχουν δύο ομάδες της Super League, ο διαιτητής παίρνει καθαρά 600 ευρώ (μικτά 800), κάθε βοηθός και ο τέταρτος από 300 (μικτά 400), και ο παρατηρητής 300 ευρώ (μικτά 400). Συνολικά δηλαδή η διαιτησία κοστίζει στη γηπεδούχο 2.400 ευρώ μαζί με τους φόρους. Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν τα έξοδα κίνησης, η δε ημεραργία κυπέλλου έχει καθοριστεί για κάθε ένα φυσικό πρόσωπο 40 ευρώ.

Στη Football League o διαιτητής παίρνει 401,25 ευρώ καθαρά (535 μικτά), ενώ οι βοηθοί και ο τέταρτος από 202,50 ευρώ καθαρά (270 μικτά) και ο παρατηρητής 150 ευρώ καθαρά (200 μικτά). Η ημεραργία για κάθε φυσικό πρόσωπο έχει καθοριστεί σε 40 ευρώ. Συνεπώς μια ΠΑΕ θα πρέπει να πληρώσει για έξοδα διαιτησίας στα εντός έδρας παιχνίδια της 1.545 ευρώ, πέραν της ημεραργίας και των εξόδων μετακίνησης. Με δεδομένο ότι τα έξοδα είναι υπέρογκα για τις ομάδες της Football League έχει συμφωνηθεί να καταβάλλεται ποσό 2.000 ευρώ από τον γηπεδούχο και η ΕΠΟ να καλύπτει αν χρειαστεί τα επιπλέον χρήματα.

Στους αγώνες κυπέλλου που δεν συμμετέχουν ομάδες της Super League, η αποζημίωση του διαιτητή ανέρχεται σε 300 ευρώ (μικτά 400), ενώ των βοηθών του τέταρτου και του παρατηρητή από 150 ευρώ (μικτά 200). Συνεπώς ο γηπεδούχος που δεν ανήκει στη Super League πληρώνει 1.200 ευρώ μικτά στο παιχνίδι πέραν των εξόδων κίνησης και των 40 ευρώ στις περιπτώσεις ημεραργίας για κάθε φυσικό πρόσωπο.

Τι χρήματα όμως παίρνουν οι διαιτητές στις άλλες χώρες; Οι Έλληνες παίρνουν τα εξαπλάσια από τους Ούγγρους, αλλά τα μισά από τους Αυστριακούς. Φυσικά οι αποζημιώσεις τους δεν συγκρίνονται με αυτές των προηγμένων ποδοσφαιρικά χωρών, όπου τα μεγέθη στο ποδόσφαιρο είναι τεράστια. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε:

ΙΣΠΑΝΙΑ
Η διαιτησία είναι επαγγελματική με συμβόλαια και μπόνους: οι διαιτητές έχουν στάνταρ μισθό 10.000 ευρώ μεικτά τον μήνα! Επίσης παίρνουν 3.438 ευρώ μεικτά ανά αγώνα (σφυρίζουν δυο ματς μηνιαίως). Οι βοηθοί παίρνουν 1.440 ευρώ μεικτά ανά ματς, αλλά κι αυτοί έχουν επιπλέον σταθερό μισθό. Στη Β’ Ισπανίας οι διαιτητές παίρνουν 1.512 ευρώ μεικτά ανά ματς και 682 ευρώ οι βοηθοί ανά ματς, πέραν των μισθών.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Υπάρχουν κλειστά συμβόλαια δίχως μπόνους και λοιπές παραλλαγές: οι διεθνείς έχουν «full time» απασχόληση και παίρνουν 75.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ οι μη διεθνείς έχουν «part time» απασχόληση και παίρνουν 50.000 ευρώ τον χρόνο.

ΑΓΓΛΙΑ

Η διαιτησία είναι επαγγελματική. Οι διαιτητές παίρνουν ένα εφάπαξ ποσό 33.000 λιρών τον χρόνο για προπονήσεις, εκπαίδευση κλπ. και το συνολικό ετήσιο ποσό της αμοιβής τους μαζί με τα έσοδα των αγώνων ξεπερνάει τις 60.000 λίρες (περίπου 71.000 ευρώ).

ΓΑΛΛΙΑ
Οι «τρικολόρ» δεν θα μπορούσαν να μη λειτουργούν επίσης σε επαγγελματικά πρότυπα. Υπάρχει μισθός 2.751 ευρώ μεικτά και επιπρόσθετα 2.340 ευρώ για κάθε ματς που σφυρίζουν. Δηλαδή κάθε διαιτητής που σφυρίζει έστω ένα ματς τον μήνα βάζει μίνιμουμ 5.000 ευρώ στην τσέπη.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Οι διαιτητές παίρνουν από 4.000 έως 4.500 ευρώ ανά παιχνίδι, ανάλογα με τον χορηγό που έχει ο κάθε διαιτητής! Στη δεύτερη κατηγορία η αμοιβή ξεκινά από 2.000 ευρώ. Δεν γίνεται ένας διαιτητής να σφυρίξει 4 ματς της Μπουντεσλίγκα τον ίδιο μήνα. Οι βοηθοί είναι ακριβώς στα μισά.

ΕΛΒΕΤΙΑ
Από 3.725 ευρώ το ματς παίρνει ο κάθε διαιτητής στην πρώτη κατηγορία και από 2.300 ευρώ οι βοηθοί.

ΙΤΑΛΙΑ
Οι διαιτητές παίρνουν από 3.500 ευρώ ανά ματς συν τα μεταφορικά. Στη Serie B είναι 1.800 ευρώ το κάθε παιχνίδι. Οι βοηθοί πληρώνονται ανάλογα με τις ώρες προπόνησης και τα σεμινάρια που παρακολουθούν. Χονδρικά ο μισθός τους ξεπερνάει τα 1.200 ευρώ.

ΑΥΣΤΡΙΑ
Από 3.000 ευρώ παίρνει ο διαιτητής ανά ματς και ακριβώς τα μισά ο κάθε βοηθός. Στη δεύτερη κατηγορία οι διαιτητές λαμβάνουν από 1.500 ευρώ το ματς.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Στη Tippenligaen (1η κατηγορία), ο διαιτητής αμείβεται με 1.600 ευρώ για κάθε παιχνίδι κι οι βοηθοί του με 1.000. Στην Adeccoligaen (2η κατηγορία), οι αμοιβές αντίστοιχα είναι 800 και 330 ευρώ.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Ο κάθε διαιτητής παίρνει από 1.272 ευρώ. Προκαλεί αίσθηση πώς σε μία τέτοια χώρα -που έχει ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου και εξάγει κορυφαίους προπονητές και ποδοσφαιριστές- οι διαιτητές είναι σαφώς πιο χαμηλόμισθοι όχι μόνο από τα τοπ πρωταθλήματα της Ευρώπης, αλλά ακόμα και από το ελληνικό, το ελβετικό, το βελγικό και το αυστριακό.

ΣΟΥΗΔΙΑ
Σε κάθε παιχνίδι οι διαιτητές λαμβάνουν 1.140 ευρώ και από 750 οι βοηθοί.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Οι διαιτητές παίρνουν από 1.000 ευρώ το παιχνίδι και οι επόπτες από 520 ευρώ.

ΠΟΛΩΝΙΑ
Οι διαιτητές αμείβονται με 1.000 ευρώ το παιχνίδι και οι βοηθοί τους με 600.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Μέχρι πέρυσι ο διαιτητής εισέπραττε 1.226 ευρώ και οι βοηθοί του 817. Το ΔΝΤ επέβαλε μειώσεις κι έτσι από φέτος οι αμοιβές είναι αντίστοιχα 757 και 505 ευρώ.

ΤΣΕΧΙΑ
600 ευρώ το παιχνίδι για τον διαιτητή, 400 για τους βοηθούς του.

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Οι διαιτητές λαμβάνουν από 435 ευρώ το ματς (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα μεταφορικά) και 217 οι βοηθοί.

ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Δίνεται ποσό 420 ευρώ το παιχνίδι στον διαιτητή και 265 ευρώ σε κάθε βοηθό του.

ΚΡΟΑΤΙΑ
Δίνεται ποσό 280 ευρώ το παιχνίδι στον διαιτητή, ενώ από 170 ευρώ παίρνουν οι βοηθοί του.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Ο διαιτητής παίρνει 240 ευρώ ανά ματς (για παιχνίδια της πρώτης κατηγορίας) και ο εκάστοτε βοηθός 155 ευρώ σε κάθε παιχνίδι.

ΣΕΡΒΙΑ
200 ευρώ το παιχνίδι δίνεται στον διαιτητή, και 170 για κάθε έναν από τους βοηθούς του.

BEST OF SPORTS VIDEOS

ΑΘΛΟΣ HEADLINES

Ολυμπιακός – Ρεάλ: Οι ημερομηνίες των δύο πρώτων αγώνων

Οι ημερομηνίες και οι ώρες των δύο πρώτων αγώνων του Ολυμπιακού με τη Ρεάλ στο ΣΕΦ

Ρεάλ – Μπάγερν 93-71: Μαδριλένικος περίπατος και τώρα… Ολυμπιακός

Η Ρεάλ πάτησε σαν μυρμήγκια του Βαυαρούς (χωρίς τον τραυματία Έντουαρντς) και ετοιμάζει βαλίτσες για ΣΕΦ στη μακράν πιο ενδιαφέρουσα σειρά των φετινών πλέι οφ της Euroleague

Ο Τσιτσιπάς εγκατέλειψε λόγω αδιαθεσίας και έμεινε εκτός ημιτελικών στο τουρνουά της Βαρκελώνης

Ο Έλληνας πρωταθλητής αισθάνθηκε αδιαθεσία στο ξεκίνημα του προημιτελικού με τον Άρτουρ Φις και εγκατέλειψε, ολοκληρώνοντας άδοξα την πορεία του στο χωμάτινο τουρνουά της Βαρκελώνης

Τεράστια απώλεια για την Μπάγερν: Εκτός για αρκετές εβδομάδες ο Έντουαρντς

Απίστευτη απώλεια για την Μπάγερν, που ανακοίνωσε ότι δεν θα έχει τον Κάρσεν Έντουαρντς απέναντι στη Ρεάλ αλλά και τις επόμενες εβδομάδες

Φουρνιέ και Χουάντσο βρήκαν θέση στη δεύτερη καλύτερη 5άδα της Euroleague

Η δεύτερη πεντάδα της EuroLeague έχει σέντερ εν αντιθέσει με την πρώτη, με τον Ταβάρες να βρίσκει θέση στο πλευρό των Φουρνιέ και Χουάντσο

Εσπανιόλ – Χετάφε 1-0: Άλμα σωτηρίας με χρυσό γκολ του Κουμπούλα

Τρίτη σερί νίκη στη La Liga στο ματς που...

Ολυμπιακός – Ρεάλ: Οι ημερομηνίες των δύο πρώτων αγώνων

Οι ημερομηνίες και οι ώρες των δύο πρώτων αγώνων του Ολυμπιακού με τη Ρεάλ στο ΣΕΦ

Ρεάλ – Μπάγερν 93-71: Μαδριλένικος περίπατος και τώρα… Ολυμπιακός

Η Ρεάλ πάτησε σαν μυρμήγκια του Βαυαρούς (χωρίς τον τραυματία Έντουαρντς) και ετοιμάζει βαλίτσες για ΣΕΦ στη μακράν πιο ενδιαφέρουσα σειρά των φετινών πλέι οφ της Euroleague

Η Ζαλγκίρις παραχώρησε δανεικό τον Μάνεκ στη Μερσίν

Ο Μπρέιντι Μάνεκ είδε τον χρόνο συμμετοχής του να...

Ρεάλ – Μπάγερν: Οι Μαδριλένοι έκλεισαν την πρώτη περίοδο με 7/8 τρίποντα από 7 διαφορετικούς παίκτες

Με αδιανόητες επιδόσεις ξεκίνησε τον... τελικό πρόκρισης στα πλέι...