Ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα από μια πρώιμη κλινική δοκιμή ενός εμβολίου mRNA κατά των προχωρημένων συμπαγών καρκίνων. Το εμβόλιο, που αναπτύχθηκε από τη Moderna, έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων να αναγνωρίζει καλύτερα και να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα.
Οι ερευνητές του King’s College του Λονδίνου παρουσίασαν τα δεδομένα της κλινικής δοκιμής στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας, το περασμένο Σάββατο (14/09). Η κλινική δοκιμή φάσης Ι/ΙΙΙ είναι η πρώτη που δοκιμάζει το υποψήφιο εμβόλιο -το οποίο επί του παρόντος φέρει την κωδική ονομασία mRNA-4359– σε ανθρώπους. Το εμβόλιο ευαισθητοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα σε δύο συγκεκριμένες πρωτεΐνες που εμφανίζονται συνήθως στα κύτταρα ορισμένων όγκων καθώς και σε άλλα κύτταρα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, τις PD-L1 και IDO1. Οι ερευνητές ελπίζουν πως το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς θα επανεκπαιδευτεί έτσι ώστε να στοχεύει ευκολότερα τους καρκίνους άμεσα.
Ενώ τα εμβόλια είναι γενικά προληπτικά, βοηθώντας τον οργανισμό να αναγνωρίσει τις απειλές πριν αυτές εμφανιστούν, τα εμβόλια για τον καρκίνο, συμπεριλαμβανομένου του mRNA-4359, είναι συνήθως θεραπευτικά και χρησιμοποιούνται για να συμβάλλουν στη θεραπεία του υπάρχοντος καρκίνου του ασθενούς ή να αποτρέψουν την επανεμφάνισή του. Πολλά αντικαρκινικά εμβόλια στοχεύουν συγκεκριμένους τύπους καρκίνου, αλλά η Moderna αναμένει ότι το mRNA-4359 θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά ενός ευρέος φάσματος προχωρημένων καρκίνων συμπαγών όγκων.
Στην κλινική δοκιμή συμμετείχαν 19 ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα, μελάνωμα και άλλους συμπαγείς όγκους. Οι δοκιμές φάσης Ι προορίζονται πρωτίστως για τον έλεγχο της ασφάλειας ενός φαρμάκου ή εμβολίου, αλλά η συγκεκριμένη αποσκοπούσε και στην εύρεση της βέλτιστης δοσολογίας της θεραπείας.
Οι συμμετέχοντες έλαβαν από μία έως εννέα διαφορετικές δόσεις του εμβολίου. Στην παρουσίασή τους, οι ερευνητές παρείχαν στοιχεία για 16 ασθενείς. Διαπιστώθηκε ότι οι 8 από τους 16 ασθενείς (50%) που αξιολογήθηκαν, δεν παρουσίασαν αύξηση των όγκων τους ούτε εμφανίστηκαν νέοι όγκοι. Τα δεδομένα έδειξαν επίσης πως το εμβόλιο μπόρεσε να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα, δημιουργώντας ανοσοκύτταρα που μπορούσαν να αναγνωρίσουν τις πρωτεΐνες PD-L1 και IDO1. Το εμβόλιο φάνηκε επίσης να είναι ασφαλές και καλά ανεκτό, με συχνές ανεπιθύμητες παρενέργειες την κόπωση, τον πόνο στο σημείο της ένεσης και τον πυρετό.
«Είμαστε ενθαρρυμένοι από τα αποτελέσματα Φάσης 1 του mRNA-4359, τα οποία καταδεικνύουν τη δυνατότητά του να προκαλεί ισχυρές αντιγονοειδείς Τ-κυτταρικές αποκρίσεις, διατηρώντας παράλληλα ένα διαχειρίσιμο προφίλ ασφάλειας», δήλωσε ο Κάιλ Χόλεν, Ανώτερος Αντιπρόεδρος και Επικεφαλής Ανάπτυξης, Θεραπευτικών και Ογκολογίας της Moderna.
Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι τα αποτελέσματά τους είναι προκαταρκτικά και ότι θα χρειαστούν πολύ περισσότερα δεδομένα για να επιβεβαιωθεί ότι το mRNA-4359 λειτουργεί όπως ελπίζουν. Οι ερευνητές συνεχίζουν να στρατολογούν ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και την Αυστραλία.
Η Moderna δοκιμάζει επίσης ένα άλλο από τα υποψήφια εμβόλια της που έχει σχεδιαστεί να στοχεύει ειδικά το μελάνωμα σε προχωρημένο στάδιο, σε μια μεγάλης κλίμακας δοκιμή φάσης ΙΙΙ.