Βόμβα από τις ΗΠΑ: Κυρώσεις στο μέλος της ΚΑΕ ΠΑΟ, Φέλιξ Μπίτζιο από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών για την υπόθεση του Predator (vid)

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ γνωστοποίησε την επιβολή κυρώσεων στο μέλος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Φέλιξ Μπίτζιο και σε άλλα τρία πρόσωπα αναφορικά με την περιβόητη υπόθεση υποκλοπών του Predator

Την τελευταία μέρα του περασμένου Ιουλίου, η εισαγγελία του Αρείου Πάγου προλόγισε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τεσσάρων προσώπων σχετικά με την περιβόητη υπόθεση υποκλοπών με το λογισμικό Predator, εμπλέκοντας μεταξύ αυτών το μέλος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Φέλιξ Μπίτζιο.

Η υπόθεση έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις και οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, αφού σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοινώθηκαν κυρώσεις από το αμερικανικό κράτος σε βάρος του κυρίου Μπίτζιου και άλλων τριών ατόμων.

Διαβάστε αναλυτικά το θέμα όπως δημοσιεύτηκε από τον Φιλελεύθερο της Κύπρου

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα ο OFAC (Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων) συμπεριέλαβε σήμερα τρία γνωστά πρόσωπα στο κοινό της Κύπρου και της Ελλάδας, τα οποία κατά την κρίση των αμερικανικών Αρχών συνδέονται με τις δραστηριότητες του Ομίλου Intellexa, ιδιοκτησίας του Ταλ Ντίλιαν και τις δραστηριότητες του με λογισμικά παρακολούθησης.

Το ένα πρόσωπο είναι ο Ελλαδίτης επιχειρηματίας, Φέλιξ Μπίτζιος, ενώ τα άλλα δυο άτομα είναι Ελληνοκύπριες υπάλληλοι εταιρειών συμφερόντων του Ταλ Ντίλιαν.

Ο Φέλιξ Μπίτζιος

Να σημειώσουμε ότι, όπως αποκάλυψε ο «Φ» στις 7 του περασμένου Ιουνίου, η μέχρι πρότινος εταιρεία του κ. Μπίτζιου με την ονομασία Santinomo Ltd και συνδεδεμένα πρόσωπα με αυτήν, ελέγχονται ποινικά από το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Αρχηγείου Αστυνομίας.

Η Santinomo φέρεται να διασυνδέεται με αμερικανικές κυρώσεις, το μεγάλο κεφάλαιο των παρακολουθήσεων και το λογισμικό Predator του Ομίλου Intellexa. Τουλάχιστον, μέχρι πρότινος η Santinomo ήταν συμφερόντων του Ελλαδίτη επιχειρηματία Φέλιξ Μπίτζιου. Εταιρείες του εν λόγω εταιρικού ομίλου στις 5 Μαρτίου έχουν περιληφθεί σε λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ.

Για τον ρόλο του κ. Μπίτζιου και της Santinomo έκαναν έρευνες ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, αλλά και η -υπαγόμενη στη Νομική Υπηρεσία- Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ).

Γνωστός ο ρόλος της μιας

Σε ό,τι αφορά τις δυο Ελληνοκύπριες, ο «Φ» αποκάλυψε τον Οκτώβριο του 2022 σε δυο περιπτώσεις το ρόλο μιας εξ αυτών, της Α.Α. Η τελευταία παρουσιαζόταν ως υπάλληλος της Intellexa, στο πλαίσιο αλληλογραφίας που είχε ο Ταλ Ντίλιαν με κυπριακό κόμμα, καθώς και με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (Νοέμβριος 2019).

Τότε ο Ντίλιαν ήθελε να πάρει άμεσα έγκριση για να υλοποιηθεί εξαγωγή λογισμικού σε υπηρεσία πληροφοριών της Ολλανδίας. Εταιρεία του είχε κερδίσει σχετικό διαγωνισμό της ολλανδικής υπηρεσίας και ζητούσε μεσολάβηση από το κυπριακό κόμμα, ώστε να βοηθηθεί από την υπηρεσία εμπορίου του αρμόδιου Υπουργείου και να γίνει έγκαιρα η εξαγωγή του προϊόντος.

Ταυτόχρονα, η Α.Α. ήταν διευθύντρια εταιρείας της Ουγγαρίας, η οποία έχει στην κυριότητά της το λογισμικό Predator. Το Predator, ως γνωστόν, ήταν στο επίκεντρο του σκανδάλου παρακολουθήσεων στην Ελλάδα. Μέσω αυτού φαίνεται να επιμολύνθηκαν οι τηλεφωνικές συσκευές του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη και του Ελλαδίτη δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Οι νέες κυρώσεις επιβεβαιώνουν πλήρως τα προ διετίας ευρήματα της έρευνας του «Φ» για τις παρακολουθήσεις, καθώς τον Αύγουστο του 2022 και τον Οκτώβριο του ίδιους έτους φέραμε στο φως την ανάμειξη της Α.Α. με τον Όμιλο εταιρειών Intellexa.

Σε ό,τι αφορά το ρόλο της δεύτερης Ελληνοκύπριας, της Π.Κ., είναι διευθύντρια σε πολλές εταιρείες του Ομίλου Intellexa που είναι είτε ελεγχόμενες είτε θυγατρικές της Thalestris Limited.

Στο σημερινό δελτίο Τύπου του OFAC φιλοξενούνται δηλώσεις του Αμερικανού αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας και τις Χρηματοοικονομικές Πληροφορίες, Μπράντλεϊ Τ. Σμιθ.

Ο τελευταίος ανέφερε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ανεχθούν την απερίσκεπτη διάδοση τεχνολογιών που διαταράσσουν και απειλούν την εθνική μας ασφάλεια και υπονομεύουν την ιδιωτικότητα και τα πολιτικά δικαιώματα των πολιτών μας. Θα συνεχίσουμε να καθιστούμε υπεύθυνους όσους επιδιώκουν τη διάδοση καταχρηστικών τεχνολογιών, ενώ παράλληλα θα ενθαρρύνουμε την υπεύθυνη ανάπτυξη τεχνολογιών που ευθυγραμμίζονται με τα διεθνή πρότυπα».

BEST OF SPORTS VIDEOS

ΑΘΛΟΣ HEADLINES

Carabao Cup: Η Τότεναμ προκρίθηκε στο 92′ απέναντι στην Κόβεντρι, στους «16» και η Μπράιτον

Με τον πλέον δραματικό τρόπο η Τότεναμ ξεπέρασε το...

Γκολ με το… σταγονόμετρο: Στο 0-0 η Μαν. Σίτι με την Ίντερ, απέφυγε γκέλα στο 90′ η Παρί

Σίτι και Ίντερ έφεραν... ζερό στο remake του τελικού του 2023, η Παρί άναψε λαμπάδα στο μπόι του γκαφατζή Γκασανίγκα, η Σέλτικ διέλυσε τη Σλόβαν και η Ντόρτμουντ εκμεταλλεύτηκε την κατάρρευση της Μπριζ μετά το 76'

Στην Ελλάδα ο Μαρσιάλ, σε έκσταση χιλιάδες φίλοι της ΑΕΚ στο αεροδρόμιο

Χιλιάδες φίλοι της ΑΕΚ υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο τον Άντονι Μαρσιάλ, ο οποίος αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες μεταγραφές στην ιστορία της Ένωσης

Έιντριαν Βοϊναρόφσκι: Ο κορυφαίος ρεπόρτερ του NBA έβαλε τέλος στη δημοσιογραφική του καριέρα

Την απόφαση να βάλει τέλος στη δημοσιογραφική του καριέρα...

«Conference League Winners»: Το σήμα που θα υπάρχει στη φανέλα του Ολυμπιακού στο Europa League (vid)

Ο Ολυμπιακός έδωσε στη δημοσιότητα το σήμα που θα είναι ραμμένο στο μανίκι της φανέλας του Europa League και θα υπενθυμίζει πως είναι ο κάτοχος του Conference

Euroleague: Το Βελιγράδι εξελίσσεται σε απόλυτο φαβορί για τη διεξαγωγή του φετινού Final Four

Το Βελιγράδι φαίνεται να κερδίζει την κούρσα από το Άμπου Ντάμπι (θα επανέλθει στα επόμενα χρόνια) για τη διεξαγωγή του τρίτου Final Four στη Σερβία στα 7 τελευταία χρόνια

Έξαλλοι στον Άρη για την αλλαγή διαιτητή με Ολυμπιακό: «Βάλτε καλύτερα την Φραπάρ»

Ο 40χρονος Ιταλός διαιτητής Λούκα Παϊρέτο θα είναι τελικά ο αντικαταστάτης...

Carabao Cup: Η Τότεναμ προκρίθηκε στο 92′ απέναντι στην Κόβεντρι, στους «16» και η Μπράιτον

Με τον πλέον δραματικό τρόπο η Τότεναμ ξεπέρασε το...

Γκολ με το… σταγονόμετρο: Στο 0-0 η Μαν. Σίτι με την Ίντερ, απέφυγε γκέλα στο 90′ η Παρί

Σίτι και Ίντερ έφεραν... ζερό στο remake του τελικού του 2023, η Παρί άναψε λαμπάδα στο μπόι του γκαφατζή Γκασανίγκα, η Σέλτικ διέλυσε τη Σλόβαν και η Ντόρτμουντ εκμεταλλεύτηκε την κατάρρευση της Μπριζ μετά το 76'

Λίβανος: 14 νεκροί και 450 τραυματίες από τις εκρήξεις φορητών ασυρμάτων της Χεζμπολάχ

Δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 450 τραυματίστηκαν, σύμφωνα...

Φλικ: Μπορούμε να κατακτήσουμε το Champions League

Αισιόδοξος για την πορεία της Μπαρτσελόνα στο Champions League...

Λας Πάλμας – Μπενφίκα 3-1: Πρώτο βήμα πρόκρισης με ρεσιτάλ Γουάλα και στο βάθος… Ολυμπιακός

Την περασμένη σεζόν η Λας Πάλμας αποκλείστηκε στο χρυσό...

Άρης: Θλάση δευτέρου βαθμού ο Χοτζ

Το τελευταίο φιλικό τεστ μια εβδομάδα πριν από την...