Στον Μάικ Λιντς ανήκει η 5η σορός που ανασύρθηκε από το ναυάγιο του σούπερ γιοτ Bayesian στο Παλέρμο της Σικελίας.
Όπως μεταδίδει το Reuters, νωρίς το πρωί ξεκίνησαν εκ νέου οι έρευνες για τον εντοπισμό του τελευταίου αγνοούμενου. Αν και οι αρχικές πληροφορίες ήθελαν να παραμένει αγνοούμενη η Τζούντι Μπλούμερ, σύζυγος του Τζόναθαν Μπλούμερ και πρώην διευθύντρια της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Change Real Estate, νεότερες πληροφορίες θέλουν η αγνοούμενη να είναι η κόρη του Λιντς, Χάνα.
Οι υπόλοιπες σοροί που ανασύρθηκαν ανήκουν στον πρόεδρο της Morgan Stanley International, Τζόναθαν Μπλούμερ, τον δικηγόρο του Λιντς στις ΗΠΑ και εταίρος στην εταιρεία Clifford Chance της Νέας Υόρκης, Κρις Μορβίλο και τη σύζυγό του Νέντα, σχεδιάστρια κοσμημάτων στη Νέα Υόρκη. Ο σεφ της θαλαμηγού, Ρικάλντο Τόμας, είχε βρεθεί νεκρός λίγες ώρες μετά τη βύθιση του γιοτ.
Ο Μάικ Λιντς ήταν γκουρού της τεχνολογίας και εκατομμυριούχος από τις πωλήσεις προϊόντων λογισμικού. Το υπερπολυτελές γιοτ ανήκε σε εκείνον και είναι καταχωρημένο σε μια από τις εταιρείες του.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας που κατασκευάζει και πουλάει τα εν λόγω γιοτ, σκάφη όπως το Bayesian είναι «αβύθιστα». Ειδικότερα, ο Τζιοβάνι Κοσταντίνο δήλωσε στο skynews πως η δομή και η καρίνα τους τα καθιστούν «αβύθιστα σώματα». Για το περισταστικό ο ίδιος αναφέρει πως «ακούγεται σαν μια απίστευτη ιστορία, τόσο τεχνικά όσο και ως γεγονός»
«Όλα όσα έχουν γίνει, αποκαλύπτουν έναν πολύ μακρύ κατάλογο λαθών. Οι άνθρωποι δεν έπρεπε να βρίσκονται στις καμπίνες, το σκάφος δεν έπρεπε να είναι αγκυροβολημένο. Οι επιβάτες ανέφεραν κάτι παράλογο, ότι δηλαδή η καταιγίδα έφτασε απροσδόκητα, από το πουθενά. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Όλα ήταν προβλέψιμα. Έχω τους μετεωρολογικούς χάρτες εδώ μπροστά μου. Τίποτα δεν ήρθε ξαφνικά. Kατέληξαν σαν τα ποντίκια» ανέφερε ο επιχειρηματίας.
Το φαινόμενο του «μαύρου κύκνου»
Ένα σπάνιο καιρικό φαινόμενο είναι πιθανώς ο ένοχος του ναυαγίου. Οι Βρετανοί ερευνητές μιλούν για το φαινόμενο του «μαύρου κύκνου», την εκδήλωση δηλαδή ενός ακραίου γεγονότος με μεγάλη ισχύ σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα με εντελώς απρόβλεπτα αποτελέσματα.
«Βλέποντας τις ακραίες καιρικές συνθήκες, αν μιλάμε για υδροστρόβιλο, που φαίνεται να είναι, θα το θεωρούσα σαν εκδήλωση του φαινομένου του “μαύρου κύκνου”. Έτσι, έχουμε αυτό το γεγονός υψηλής επίδρασης, αλλά χαμηλής πιθανότητας. Και ακόμη και εκτός της ναυτιλιακής βιομηχανίας, όλες οι βιομηχανίες αντιμετωπίζουν κάποια στιγμή το σενάριο του “μαύρου κύκνου”. Πόση ετοιμότητα έχουμε; Πόσος προγραμματισμός έχει γίνει; Πόσο ρίσκο είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε;», είπε ο επικεφαλής θαλάσσιων ερευνών και διάσωσης.