Ολυμπιακός: Όσα ψάχνει από τον Ατανασίεβιτς μετά την αποχώρηση του Στερν

Ο Ανδρέας Καταχανάς γράφει για τα νέα δεδομένα στους νταμπλούχους Ελλάδας μετά την ξαφνική αποχώρηση του Τόνσεκ Στερν και αναλύει όσα αναζητά ο Γκαρντίνι από τον επικρατέστερο διάδοχο που λέγεται Αλεξάνταρ Ατανασίεβιτς

Το κεφάλαιο του Τόνσεκ Στερν στον Ολυμπιακό έκλεισε οριστικά και μαζί μπήκε φινάλε σε ένα σίριαλ που είχε αρκετά επεισόδια το καλοκαίρι. Οι πρωταθλητές Ελλάδας δεν κατάφεραν να κρατήσουν τον βασικό τους διαγώνιο και μετά τον Αλμπέρτο Τζουλιάνι στο κλείσιμο της σεζόν 2022/23, κλήθηκαν ξανά έπειτα από το κλείσιμο του ρόστερ τους, να διαχειριστούν μια πολύ πιο σημαντική απώλεια: όπως και να το κάνεις, είναι αλλιώς να ψάχνεις προπονητή Ιούνιο και αλλιώς να αναζητάς βασικό διαγώνιο τον Αύγουστο.

Και τα δύο είναι δύσκολα όταν έχεις κάνει έναν προγραμματισμό, αλλά στον αθλητισμό αυτά υπάρχουν. Άλλωστε, είναι μετρημένοι στα δάχτυλα οι πολύ ποιοτικοί διαγώνιοι κι όσο ανοίγουν αγορές, όπως αυτή της Ιαπωνίας, τότε οι επιλογές θα περιορίζονται ειδικά για τις ομάδες που δεν προέρχονται από τα κορυφαία πρωταθλήματα (Ιταλία, Πολωνία, Τουρκία).

Η Ζιράτ είχε ήδη έναν σταθερό, πολύ αποτελεσματικό διαγώνιο όμως ήθελε να κάνει all in μετά την περυσινή αποτυχία. Για αυτό και κυνήγησε τον Αμπντέλ-Αζίζ που όμως πήγε στην Ιαπωνία, για αυτό και περίμενε με γεμάτο πορτοφόλι τον Τόνσεκ Στερν. Ο Σλοβένος κατέκτησε τέσσερις τίτλους με τον Ολυμπιακό, βρίσκεται σε εξαιρετική ηλικία και μετά την παρουσία του στο VNL (πρώτος σκόρερ, καλύτερος επιθετικός, δεύτερος σέρβερ). Η εθνική του ομάδα προκρίθηκε για πρώτη φορά σε Ολυμπιάδα με εκείνον πρωταγωνιστή και η πρόταση που του ήρθε άλλαξε τα πάντα.

Η νέα προσφορά του Ολυμπιακού δεν πλησίασε τα χρήματα της Ζιράτ και – από τη στιγμή που η FIVB λειτουργεί υπέρ των παικτών κι όχι υπέρ των ομάδων – από επαγγελματικής άποψης ο Στερν αποφάσισε για το καλό εκείνου και της οικογένειάς του. Ας μην ξεχνάμε ότι δεν πρόκειται για ένα άθλημα που σου φτιάχνει το υπόλοιπο της ζωής με τις οικονομικές απολαβές που έχουν οι αθλητές.

Έγινε εμφανές πως οι Πειραιώτες θα ήταν αναγκασμένοι να βρουν μια λύση που να κουμπώνει όσο το δυνατόν καλύτερα στο σύνολο. Έτοιμο σκόρερ σε καλή ηλικία, διεθνή και με εμπειρία δεν βρίσκεις εύκολα τον Μάιο, άρα δύσκολα θα βρεις τον Αύγουστο.

Για αυτό και επέλεξαν να κινηθούν για τον Αλεξάνταρ Ατανασίεβιτς, τον Σέρβο με το πολύ βαρύ βιογραφικό που το φετινό καλοκαίρι προσπάθησε να επιστρέψει για τα καλά σε παλαιότερα στάνταρ απόδοσης.

Ο έμπειρος μπόμπερ είχε γεμάτη σεζόν στην Κίνα με καλά νούμερα, συμμετείχε στο VNL για να βοηθήσει την εθνική του να πάει στο Παρίσι, έπαιξε στην κορυφαία διοργάνωση και συνολικά είχε ένα καλοκαίρι με μια αξιοπρεπή παρουσία. Εν αντιθέσει με άλλους σπουδαίους παίκτες, ο Ατανασίεβιτς δεν ήταν ποτέ παίκτης που άλλαζε εύκολα ομάδες, ήταν σταθερά πρωταγωνιστής και ένα δυνατό όνομα που έκανε πάντα γκελ ακόμα κι όταν πέρασε δύσκολες στιγμές με τραυματισμούς και χειρουργεία.

Η ποιότητα είναι αδιαμφισβήτητη για τον 33χρονο, ο οποίος πέρασε πολλά χρόνια στην Περούτζια και στη Σκρα (σε δύο θητείες) και έχει σίγουρα την προσωπικότητα και την εμπειρία: αυτά είναι και τα δύο κύρια στοιχεία που έψαξε ο Ολυμπιακός. Άλλωστε, το να καλυφθεί το κενό του Στερν – αυτού που είδαμε από το ξεκίνημα του 2024 – δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, ειδικά όταν η αποχώρηση γίνεται τόσο ξαφνικά.

Το πιο κρίσιμο για τον Αντρέα Γκαρντίνι θα είναι να ενσωματώσει τον Σέρβο στα πλάνα του το συντομότερο μιας και – αν αφήσουμε στην άκρη τα δύο παιχνίδια με τη Στρούμιτσα – ο δρόμος των προκριματικών είναι πολύ πιο απαιτητικός φέτος και οι αλλαγές περισσότερες: νέος προπονητής, νέος ακραίος, νέος διαγώνιος, μια καινούργια λύση ξένου κεντρικού ενώ δεν θα υπάρχει ο Ζουπάνη ως μια δεύτερη λύση σύντομα. Άρα το βάρος για τον Ατανασίεβιτς θα γίνει πολύ μεγαλύτερο, κυρίως για τα ευρωπαϊκά παιχνίδια.

Το αν ο Σέρβος θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες θα φανεί, όπως με όλους, στο τάραφλεξ. Το πιο σημαντικό είναι να παραμείνει σε καλή φυσική κατάσταση και να διατηρήσει σε υψηλό επίπεδο όλο το σύνολο. Στο σερβίς δεν φαίνεται να χάνει σημαντική δύναμη ο Ολυμπιακός, ίσως λίγο χάσει στο μπλοκ και στην επίθεση (σε σύγκριση με τον Στερν του 2024).

Σε προσωπικότητα και εμπειρία κερδίζει σημαντικά και πάνω σε αυτά θα πατήσει για να μπει στη σεζόν με στόχο να υπερασπιστεί τους τίτλους του. Φέτος είναι ξεκάθαρο φαβορί στην Ελλάδα και εννοείται πως έχει μια τεράστια ευρωπαϊκή ευκαιρία, αν πετύχει τον πρώτο χρονικά στόχο, που είναι η πρόκριση στους ομίλους του CEV Champions League.

BEST OF SPORTS VIDEOS

ΑΘΛΟΣ HEADLINES

Αταμάν: Το μεγαλύτερο ευχαριστώ στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, δεν κάναμε καλή προετοιμασία

Το σχόλιο του Τούρκου τεχνικού των Πρασίνων για την «κακή προετοιμασία» της ομάδας του το καλοκαίρι και το ξεχωριστό «ευχαριστώ» στον Δ. Γιαννακόπουλο για την επένδυσή του

Μπαρτζώκας: Δεν υπάρχει ήσυχη βραδιά σε αυτούς τους 10 μήνες, να κρατήσουμε ζωντανό το κίνητρο όλων

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, αφού ξεκαθάρισε ότι στους 10 μήνες μίας απαιτητικής σεζόν «δεν υπάρχει ήσυχη βραδιά», μίλησε και για τη διαχείριση των ξένων παικτών που για την ώρα δεν τον δυσκολεύει

Παπανικολάου: Θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τα 100 χρόνια του Ολυμπιακού

Ο Κώστας Παπανικολάου μίλησε ως αρχηγός του Ολυμπιακού στη...

LIVE Streaming η συνέντευξη Τύπου για το Σούπερ Καπ

Δείτε σε live streaming από το επίσημο κανάλι του ΕΣΑΚΕ στο YouTube τη συνέντευξη Τύπου του Super Cup, που φιλοξενείται στη Ρόδο

Παναθηναϊκός: Χωρίς τον Οσμάν η επτάδα των ξένων για το Σούπερ Καπ

Χωρίς τον Τσεντί Οσμάν θα παραταχθεί στο επερχόμενο Σούπερ...

Θύρα 7 για μεταγραφή Γιαζιτζί: «Τον ενημερώνουμε πως όποιος είναι μέλος του Ολυμπιακού απαγορεύεται να υμνεί σφαγείς των Ελλήνων»

Με ανάρτησή της η Θύρα 7 τοποθετήθηκε για την επικείμενη μεταγραφή του Γιουσούφ Γιαζιτζί στον Ολυμπιακό ξεκαθαρίζοντας μεταξύ άλλων πως οποιοσδήποτε αποτελεί μέλος της ομάδας «απαγορεύεται να υμνεί σφαγείς των Ελλήνων»

Η πρώτη αποστολή του Πουρσαϊτίδη στον Βόλο

Με 20 ποδοσφαιριστές αποτελείται η αποστολή του Βόλου για...

Παρί – Ρεν 3-1: Μπαρκολά λαμπρός οδηγεί τους πρωταθλητές

Με κορυφαίο για ακόμη ένα παιχνίδι τον Μπράντλεϊ Μπαρκολά,...

Μίλαν – Λέτσε 3-0: Πέντε λεπτά ήταν αρκετά για τους ανεβασμένους Ροσονέρι (vid)

Η Μίλαν έστησε πάρτι νίκης απέναντι στην Λέτσε για...

Αταμάν: Το μεγαλύτερο ευχαριστώ στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, δεν κάναμε καλή προετοιμασία

Το σχόλιο του Τούρκου τεχνικού των Πρασίνων για την «κακή προετοιμασία» της ομάδας του το καλοκαίρι και το ξεχωριστό «ευχαριστώ» στον Δ. Γιαννακόπουλο για την επένδυσή του