Άγιαξ – Ολυμπιακός 1-0: Ήττα στο πρώτο φιλικό, εξαιρετική εικόνα ομαδικά απέναντι σε έναν πολύ πιο έτοιμο αντίπαλο

Απέναντι σε έναν υψηλού επιπέδου αντίπαλο που είχε ήδη τέσσερα φιλικά στην πλάτη του, οι Κυπελλούχοι Ευρώπης γνώρισαν την ήττα παρουσιάζοντας όμως εξαιρετική εικόνα ειδικά στο δεύτερο μέρος

Ασφαλή συμπεράσματα δεν μπορούν να βγουν ποτέ στο πρώτο φιλικό της σεζόν, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για το ξεκίνημα του βασικού σταδίου προετοιμασίας και απέναντι σε έναν μεγάλο αντίπαλο με πολύ μεγαλύτερο επίπεδο ετοιμότητας.

Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε με 1-0 από τον Άγιαξ, ο οποίος πήρε τη νίκη στο πέμπτο του φιλικό προετοιμασίας και μια εβδομάδα πριν το επίσημο πρώτο του παιχνίδι απέναντι στη Βοϊβοντίνα.

Παρά τις απουσίες (όπως η ξαφνική του Στάμενιτς κι αυτή του Ντάνι Γκαρθία που δεν έκαναν το ανεπίσημο ντεμπούτο τους), ο Ολυμπιακός τα πήγε εξαιρετικά ειδικά στο δεύτερο μέρος με πολλές κλασικές ευκαιρίες για να βρει τουλάχιστον ένα γκολ αλλά έπεσε πάνω στον πολύπειρο Πάσφιρ που κατέβασε ρολά.

Για την ιστορία, ο Αίαντας χρησιμοποίησε 15 παίκτες με τον έναν (Ταχίροβιτς) να χρησιμοποιείται από το 25′ λόγω του τραυματισμού του Βίνταλ.

Ήταν εμφανές από τα πρώτα λεπτά πως ο Ολυμπιακός θα παρουσίαζε πράγματα χάρη στα οποία έφτασε στην κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού κυπέλλου στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ θέλει μια ομάδα με ταυτότητα, ξεκάθαρους ρόλους, που θα πιέζει ψηλά και με επιθετική άμυνα ανεξαρτήτως προσώπων (άλλωστε ακόμα βρισκόμαστε σε μεταγραφική περίοδο και η συνέχεια αναμένεται άκρως ενδιαφέρουσα).

Ο Βάσκος πέρα από τον Κοστίνια (που ξεκίνησε κάπως νωθρά αλλά μετά τις φωνές του προπονητή του έδειξε καλό πρόσωπο) έδωσε την ευκαιρία σε παιδιά που χρίστηκαν πρωταθλητές Ευρώπης με την ομάδα Νέων (Κουτσίδης, Παπακανέλλος, Μπάκουλας, Κωστούλας, Μουζακίτης), με τον τελευταίο να είναι πραγματικά σε εξαιρετικό επίπεδο τεχνικά για τα 17 του χρόνια.

Ουσιαστικά οι Ολλανδοί του Φραντσέσκο Φαριόλι (ενός Ιταλού προπονητή που άφησε το στίγμα του με τη δουλειά του στην περυσινή Νις αλλά παραμένει ερωτηματικό για τις απαιτήσεις του Αίαντα που θέλει να κυριαρχεί με το ποδόσφαιρό του) έφτιαξαν δύο φάσεις στο πρώτο μέρος (κλασικές μάλιστα) με την πρώτη να έρχεται από την παράλληλη πάσα του Φορμπς για τον Φιτζ-Τζιμ που έκανε το πλασέ αλλά ο Πασχαλάκης απομάκρυνε.

Ο Άγιαξ προηγήθηκε τελικά στο 43ο λεπτό εκμεταλλευόμενος ένα λάθος του Ανδρέα Ντόη στην ερυθρόλευκη μεσαία γραμμή.

Ο Τέιλορ πίεσε τον ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού και ξεδίπλωσε αντεπίθεση με άλλους τέσσερις συμπαίκτες του απέναντι σε τρεις Ερυθρόλευκους. Την κατάλληλη στιγμή άνοιξε αριστερά στον Φορμπς που ψύχραιμα πλάσαρε τον Πασχαλάκη για το 1-0.

Οι Ερυθρόλευκοι πάντως (ειδικά μετά τις αλλαγές) πίεσαν συντονισμένα, αποτελεσματικά – και με ψηλά τη γραμμή άμυνας – προκαλώντας σύγχυση στον Αίαντα που ούτε απείλησε, ούτε καν κράτησε μπάλα. Η έκρηξη του Ζέλσον Μαρτίνς, η φρεσκάδα του Μουζακίτη και η διάθεση των Ερυθρόλευκων (που είχαν εξαιρετικές αποστάσεις στο γήπεδο) άρχισε να αποτυπώνεται στο χορτάρι με τον Πάσφιρ να προχωρά σε επεμβάσεις.

Ο Ολλανδός σταμάτησε σε ανεπανάληπτο τετ α τετ στο 50′ τον Μασούρα – που έφυγε στην πλάτη της άμυνας μετά την τρομερή κάθετη του Μουζακίτη) – και στο 71′ εξουδετέρωσε το δύσκολο σουτ του Ζέλσον Μαρτίνς. Ακόμη, γράπωσε την μπάλα στην εκτέλεση φάουλ του Μασούρα ενώ στο 86′ σε ωραία προσπάθεια η μπάλα βρήκε στο δοκάρι μετά από κόντρα. Το 1-0 παρέμεινε ως το τέλος με τους Ερυθρόλευκους πάντως να έχουν αρκετούς λόγους να χαμογελούν και τους φίλους τους να ανυπομονούν για τη συνέχεια.

Θυμίζουμε πως το Σάββατο (20/7, 16:00) ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει τη Μέχελεν στο δεύτερο φιλικό του παιχνίδι επί ολλανδικού εδάφους.

ΑΓΙΑΞ (Φραντσέσκο Φαριόλι): Πάσφιρ, Ρενς, Σούταλο (67′ Καπλάν), Γιάνσε, Βίνταλ (25′ λ. τρ. Ταχίροβιτς), Χέντερσον, Μπανέλ (67′ Όγκβου), Τέιλορ, Φιτζ-Τζιμ (67′ Χλίνσον), Φορμπς, Άκπομ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ): Πασχαλάκης (46′ Αναγνωστόπουλος), Κοστίνια (46′ Ροντινέι), Κουτσίδης (68′ Μπιανκόν), Άμπι (46′ Ρέτσος), Αποστολόπουλος (46′ Ορτέγκα), Μπακούλας (84′ Κωστούλας), Ντόη (46′ Μουζακίτης), Τσικίνιο (81′ Ντόη), Μασούρας, Μπιέλ (68′ Παπακανέλλος), Κωστούλας (46′ Ζέλσον Μαρτίνς)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ & ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΦΙΛΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Άγιαξ – Ολυμπιακός 1-0 (43′ Φορμπς)
Ολυμπιακός – Μέχελεν (Ολλανδία) 20 Ιουλίου στις 16:00
Ολυμπιακός – Αλ Κάντσια (Ολλανδία) 26 Ιουλίου στις 17:30
Ολυμπιακός – Ναϊμέγκεν (Ολλανδία) 27 Ιουλίου στις 16:30
Τερνάνα – Ολυμπιακός (Ιταλία) 2 Αυγούστου στις 19:30
Ρόμα – Ολυμπιακός (Ριέτι) 3 Αυγούστου στις 18:00
Ολυμπιακός – Νότιγχαμ Φόρεστ (Καραϊσκάκη) 8 Αυγούστου στις 21:00
Άρης Λεμεσού – Ολυμπιακός (Κύπρος) 10 Αυγούστου στις 20:30

BEST OF SPORTS VIDEOS

ΑΘΛΟΣ HEADLINES

ΑΕΚ – Βόλος: Διπλή ανακοίνωση για… «γκιορίλα – επαναστάτη» με αφορμή το 1-0 αλλά και τη μη αποβολή του Πιερό

Με δυο άκρως... ύποπτες φάσεις ολοκληρώθηκε το πρώτο ημίχρονο...

Παναθηναϊκός – Μακάμπι 75-88: Ισραηλινός περίπατος κόντρα στους Πράσινους

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ είχε δείξει από την περυσινή...

Βόμβα από τις ΗΠΑ: Κυρώσεις στο μέλος της ΚΑΕ ΠΑΟ, Φέλιξ Μπίτζιο από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών για την υπόθεση του Predator (vid)

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ γνωστοποίησε την επιβολή κυρώσεων στο μέλος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Φέλιξ Μπίτζιο και σε άλλα τρία πρόσωπα αναφορικά με την περιβόητη υπόθεση υποκλοπών του Predator

Έντονα παράπονα Μεντιλίμπαρ στους παίκτες: «Άλλα σχεδιάσαμε κι άλλα κάναμε»

Ο Ισπανός προπονητής έβαλε άγριο χέρι στους ποδοσφαιριστές του για την εικόνα απέναντι στον Παναιτωλικό και τόνισε πως έκαναν διαφορετικά πράγματα από αυτά που είχαν σχεδιάσει

Λιόλιος: Έγιναν προεκλογικά έκνομες ενέργειες, θέλουμε καθαρό μπάσκετ κι όσοι το μολύνουν πρέπει να φύγουν

Μετά τον χθεσινό του θρίαμβο ο πρόεδρος της ΕΟΚ ανέλυσε το πλάνο του για την επόμενη τετραετία ενώ αποκάλυψε πως προεκλογικά έγιναν έκνομες ενέργειες που θα πάρουν τον δρόμο της δικαιοσύνης

Στον ΠΑΟΚ κι επίσημα ο Λόβρεν, υπέγραψε διετές συμβόλαιο

Ο πολύπειρος Κροάτης στόπερ ανακοινώθηκε για δύο χρόνια από τον Δικέφαλο του Βορρά και πιάνει άμεσα δουλειά υπό τις οδηγίες του Ραζβάν Λουτσέσκου

ΑΕΚ – Βόλος: Διπλή ανακοίνωση για… «γκιορίλα – επαναστάτη» με αφορμή το 1-0 αλλά και τη μη αποβολή του Πιερό

Με δυο άκρως... ύποπτες φάσεις ολοκληρώθηκε το πρώτο ημίχρονο...

Παναθηναϊκός: Το πανό των Κύπριων οπαδών του για την τούρκικη εισβολή με το μήνυμα «κανείς δεν ξεχνά» (vid)

Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε την παρουσία του στο τουρνουά «Νεόφυτος...

Παναθηναϊκός – Μακάμπι 75-88: Ισραηλινός περίπατος κόντρα στους Πράσινους

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ είχε δείξει από την περυσινή...

Τραυματισμός για Σαλασάρ: Χάνει τον μαέστρο της η Μπράγκα ενόψει Ολυμπιακού

Μια πολύ σοβαρή απώλεια καλείται να διαχειριστεί τις επόμενες...