Οι Ισπανοί ξανάρχονται και το Euro ήταν μόνο η αρχή

Η Ισπανία είναι πανάξια πρωταθλήτρια Ευρώπης για τέταρτη φορά στην ιστορία της και ετοιμάζεται να χτίσει τη νέα δυναστεία της, έχοντας όλα τα φόντα για να ζήσει ξανά την παντοκρατορία του 2008-2012 όταν κατέκτησε δύο Euro και ένα Μουντιάλ

Το τρόπαιο της πρωταθλήτριας Ευρώπης για τέταρτη φορά στην ιστορία της πανηγυρίζει από το βράδυ της Κυριακής (14/7) η Ισπανία.

Η απίστευτη ομάδα του Ντε Λα Φουέντε είναι πανάξια πρωταθλήτρια Ευρώπης, παίζοντας το πιο σταθερό και καλύτερο ποδόσφαιρο από την αρχή μέχρι το τέλος, σε μία διοργάνωση που είχε αρκετές εκπλήξεις και τα «φαβορί» να ψάχνονται και να μην παρουσιάζουν καλή εικόνα.

Ανεπανάληπτη φιέστα στη Μαδρίτη και μοναδική αποθέωση για τους πρωταθλητές Ευρώπης (vids)

Όλα εκτός από την Ισπανία, που η αλήθεια είναι πως αρκετοί δεν πίστευαν στην αρχή του Euro πως θα φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου αλλά είχε όλα τα φόντα για να το κάνει, πράγμα που έδειξε από νωρίς στη διοργάνωση.

Ισπανία: Ποδοσφαιρική δικαιοσύνη για μια ομάδα γεμάτη πρωταγωνιστές και το άστρο του «θείου βρέφους» Γιαμάλ να λάμπει

Ακόμη και η αντίπαλος στον τελικό, Αγγλία, έφτασε συγκυριακά στο τελευταίο παιχνίδι του τουρνουά και γλιτώνοντας αρκετές φορές από τις προσωπικότητες της, όπως αυτή του Τζουντ Μπέλιγχαμ.

Η κατάκτηση του Euro δεν ήταν ένα απλό τρόπαιο για την Ισπανία που με την εικόνα της έδειξε πως είναι έτοιμη να χτίσει τη νέα δυναστεία της. Όπως όχι πολλά χρόνια πριν, που κατέκτησε δικαίως τρεις μεγάλους τίτλους μέσα σε τέσσερα χρόνια, κάνοντας την αρχή στο Euro του 2008 και τελειώνοντας με την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το 2012. Ενδιάμεσα φυσικά η κατάκτηση του Μουντιάλ του 2010 σε έναν συγκλονιστικό τελικό απέναντι στην Ολλανδία.

Μετά από ένα διάλλειμα δώδεκα ετών, η Ισπανία όχι απλά επέστρεψε στην κορυφή της Ευρώπης αλλά έχει τα φόντα να επαναλάβει ξανά κάτι παρόμοιο. Με μια νέα φουρνιά ποδοσφαιριστών αυτή τη φορά, που δείχνει έτοιμη να μπει στα παπούτσια των Τσάβι, Ινιέστα, Πουγιόλ, Σέρχιο Ράμος και πολλών άλλων.

Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς πως στο Μουντιάλ του 2026 στις ΗΠΑ οι Ισπανοί θα μπουν από θέση ισχύος, με την ήδη χρυσή φουρνιά να έχει περισσότερη εμπειρία πίσω της και την κατάκτηση του φετινού Euro.

Αυτό που μπορεί να κάνει τους Φούριας Ρόχας να αισιοδοξούν πως θα καταφέρουν κάτι τέτοιο είναι το γεγονός πως στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ο μέσος όρος της αποστολής ξεπερνούσε μετά βίας τα 27 έτη (27,3).

Οι περισσότεροι μάλιστα πρωταγωνιστές. Δε χρειάζεται να γίνει αναφορά σε όλους, αλλά τα πιο εύκολα παραδείγματα είναι αυτά των Ρόδρι (28 ετών, MVP της διοργάνωσης), Γιαμάλ (17 ετών, καλύτερος νέος ποδοσφαιριστής στο Euro) και του εξαιρετικού 22χρονου Νίκο Γουίλιαμς, που έκανε φανταστικό τουρνουά και στον τελικό άνοιξε το σκορ απέναντι στους Άγγλους.

Η συνεργασία του με τον Γιαμάλ βγαλμένη από Playstation και οι φίλοι της Μπαρτσελόνα ενθουσιάζονται μόνο στο άκουσμα των δημοσιευμάτων που θέλει την ομάδα τους να κάνει κίνηση για την απόκτηση του και κάνουν όνειρα για το δίδυμο των εξτρέμ της Ισπανίας στους Μπλαουγκράνα.

Ο αρχιτέκτονας Ντε Λα Φουέντε που στη συνέντευξη Τύπου μετά την κατάκτηση του τροπαίου δεν ξέχασε τον φίλο του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, είπε τη μεγαλύτερη αλήθεια και αυτό που σκέφτονται όλοι. «Χρυσή Μπάλα στον Ρόδρι τώρα!».

Αναλύσεις για τον φανταστικό 28χρονο χαφ που έχει απογειωθεί στα χέρια του ομοσπονδιακού τεχνικού της Ισπανίας αλλά και σε αυτά του Πεπ Γκουαρδιόλα στη Μάντσεστερ Σίτι έχουν γίνει πολλές. Πλέον το Euro τελείωσε και δε χρειάζονται άλλες πλην την καταγραφή του τελικού στατιστικού στις ακριβείς μεταβιβάσεις του στη διοργάνωση, οι οποίες ήταν 67,8 κατά μέσο όρο ανά παιχνίδι (93%).

Τέλος ο πρώτος σκόρερ του Euro, Ντάνι Όλμο, που στην αρχή της διοργάνωσης έδωσε πολύτιμες βοήθειες από τον πάγκο και στη συνέχεια κλήθηκε να αντικαταστήσει τον τραυματία Πέδρι. Ο 26χρονος μέσος της Λειψίας πέρα από τα τρία γκολ που πέτυχε, έδωσε μια διαφορετική εικόνα μεσοεπιθετικά στην Ισπανία με τις εξαιρετικές του κινήσεις και την άψογη συνεργασία του με τους Γιαμάλ και Νίκο Γουίλιαμς. Φυσικά ήταν και ήρωας στον τελικό, όταν στο 90ο λεπτό έδιωξε την μπάλα πάνω στη γραμμή μετά από φάση διαρκείας.

Μάλιστα μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (15/7) είχε ενεργή ρήτρα 60 εκατ. ευρώ, με τις Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι να ψάχνονται για μεταγραφική βόμβα σε τιμή ευκαιρίας, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν και την τιμή του πλέον να εκτοξεύεται στα 90.000.000 ευρώ.

Για κάθε παίκτη της Ισπανίας χρειάζεται να γίνει ειδική αναφορά, καθώς πρόκειται για ομάδα που γεννάει συνεχώς πρωταγωνιστές. Ωστόσο θα υπάρχει η ευκαιρία και στις επόμενες διοργανώσεις που είναι σίγουρο πως οι Φούριας Ρόχας θα πρωταγωνιστήσουν κι πάλι, με το φετινό Euro να είναι μόνο η αρχή!

BEST OF SPORTS VIDEOS

ΑΘΛΟΣ HEADLINES

Ελλάδα – Φινλανδία 3-0: Γαλανόλευκη υπεροχή στο Φάληρο και ιδανικό ντεμπούτο Ιβάν Γιοβάνοβιτς

Γούρικη επιστροφή στο Καραϊσκάκη για την εθνική Ελλάδας, η οποία στο ντεμπούτο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς καθάρισε με συνοπτικές διαδικασίες τη Φινλανδία (τρία γκολ, δύο δοκάρια) και έδειξε αποφασισμένη να γυρίσει ξανά στις μεγάλες στιγμές

Ιρλανδία – Αγγλία 0-2: Εύκολη επικράτηση στο πρώτο ματς μετά την αποχώρηση του Σάουθγκεϊτ

Με υπηρεσιακό προπονητή τον Λι Κάρσλι, η Αγγλία ξεκίνησε...

Ασύλληπτη Σταματοπούλου: Χρυσή Παραολυμπιονίκης στα 50μ. ύπτιο S4

Στην τελευταία της παρουσία σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 50μ. ύπτιο S4 και πανηγυρίζει μια τεράστια επιτυχία στην καριέρα της δίνοντας στην Ελλάδα το 13ο μετάλλιο

Παναθηναϊκός: Ανακοινώθηκε ο Οσμάν για τη σεζόν 2024/25

Μερικές ώρες μετά την αποκάλυψη του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την απόκτηση του Τσεντί Οσμάν για έναν χρόνο

Εθνική: Ο Μασούρας θα χάσει και το ματς με την Ιρλανδία

Χωρίς τον Γιώργο Μασούρα θα παραταχθεί η εθνική Ελλάδας στο πρώτο (Φινλανδία) αλλά...

Ο Τσεντί Οσμάν γιορτάζει τη Γενοκτονία των Ποντίων: Ποιοι άφησαν στο σκοτάδι τον πατριώτη Δ. Γιαννακόπουλο; (pics)

Το πρόσφατο - και άκρως θλιβερό - παρελθόν του υπερεθνικιστή Τσεντί Οσμάν βγήκε στην επιφάνεια μετά την αποκάλυψη της επικείμενης μεταγραφής του στον Παναθηναϊκό και όλοι πλέον αναρωτιούνται για το πώς θα αντιδράσει ο δεδηλωμένος πατριώτης Δημήτρης Γιαννακόπουλος

Ιωαννίδης: Ο Γιοβάνοβιτς έχει πλάνο και ταυτότητα, θα γινόμαστε καλύτεροι

Με τρία γκολ και δύο δοκάρια, μια γεμάτη εμφάνιση...

Η Γερμανία σκόρπισε με 5 γκολ την Ουγγαρία, καθάρισε στο τέλος η Ολλανδία

Κανένα πρόβλημα δεν αντιμετώπισε η Γερμανία στην πρεμιέρα της...

Ελλάδα – Φινλανδία 3-0: Γαλανόλευκη υπεροχή στο Φάληρο και ιδανικό ντεμπούτο Ιβάν Γιοβάνοβιτς

Γούρικη επιστροφή στο Καραϊσκάκη για την εθνική Ελλάδας, η οποία στο ντεμπούτο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς καθάρισε με συνοπτικές διαδικασίες τη Φινλανδία (τρία γκολ, δύο δοκάρια) και έδειξε αποφασισμένη να γυρίσει ξανά στις μεγάλες στιγμές

Σταματοπούλου: Ήταν η τελευταία μου χρονιά, έλεγα πως θα δώσουμε ό,τι μπορούμε και το κάναμε (vid)

Δεν υπήρχε καλύτερος τρόπος να ολοκληρώσει την παρουσία της...

Ολυμπιακός: Χαμός στο Λεωνίδιο για την κούπα του Conference League

Στο Λεωνίδιο βρέθηκε σήμερα (7/9) η κούπα του Conference...