Ισπανία – Αγγλία 2-1: Πανάξια πρωταθλήτρια Ευρώπης με βάσκικη υπογραφή!

Η Ισπανία είναι πανάξια πρωταθλήτρια Ευρώπης για 4η φορά στην ιστορία της και 3η από το 2008 κι έπειτα με μια νέα φουρνιά και εκπληκτικό ποδόσφαιρο σε όλη τη διοργάνωση

Το τρόπαιο της πρωταθλήτριας Ευρώπης πάει στην ομάδα που το άξιζε περισσότερο από κάθε άλλη. Η Ισπανία είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης για 4η φορά στην ιστορία της! Με στρωτό, με ωραίο ποδόσφαιρο, με νέα φουρνιά, με υπέροχο πλάνο και με μπόλικους Βάσκους να κάνουν τη διαφορά όπως συνέβη στον τελικό.

Euro 2024: MVP της διοργάνωσης ο Ρόδρι, καλύτερος νέος παίκτης ο Γιαμάλ

Ένας ποδοσφαιριστής της Αθλέτικ Μπιλμπάο και ένας της Ρεάλ Σοσιεδάδ υπέγραψαν τη μεγάλη νίκη επί της Αγγλίας με 2-1 στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου για να κατακτήσει το Euro για 4η φορά η Ισπανία (πολυνίκης του θεσμού πλέον) με το πέμπτο της τρόπαιο σε μεγάλη διοργάνωση.

 

Κι όλα αυτά ενώ προήλθε από τη δύσκολη πλευρά του ταμπλό και χρειάστηκε να αποκλείσει Γερμανία, Γαλλία και Αγγλία στον τελικό (και με νίκη επί της – πρώην πια – πρωταθλήτριας Ευρώπης, Ιταλίας στον όμιλο)!

Η μόνη ομάδα που κατακτά Euro με 7/7 στη διοργάνωση (δεν έπαιξε πέναλτι) και πανάξια κατακτά αυτό που της αξίζει. Η ομάδα των τελικών (μόλις έναν χαμένο σε πέντε ευρωπαϊκού πρωταθλήματος) με MVP τον Ρόδρι στη διοργάνωση, έκανε μια φανταστική πορεία και έδειξε χαρακτήρα σε όλες τις δύσκολες καταστάσεις.

 

Από την άλλη, η Αγγλία βρέθηκε και αρκετά συγκυριακά στον τελικό, έπαιξε κακό ποδόσφαιρο αλλά ακόμα κι έτσι είχε την ευκαιρία της. Η ιστορία όμως έγραψε πως έχασε σε δεύτερο διαδοχικό τελικό (μόνο η Γερμανία το είχε πάθει αυτό το 1986) παρότι προσπάθησε να φέρει τους αντιπάλους στα μέτρα της.

Αμυντικά τα πήγε καλά στο πρώτο πολύ κακό ημίχρονο του τελικού. Δεν απειλήθηκε, δεν απείλησε όμως κιόλας, με τον Κέιν να έχει πολύ άχαρο ρόλο μπροστά. Οι χώροι ήταν κλειστοί, οι συνεργασίες δεν βγήκαν στους Ισπανούς και οι Άγγλοι φρόντισαν να διώχνουν διαρκώς την μπάλα. Είναι ενδεικτικό πως από τη σέντρα του αγώνα όλοι βγήκαν μπροστά, με τον Πίκφορντ να γεμίζει και να στέλνει την μπάλα άουτ. Αυτή η εικόνα αποτύπωση την εικόνα των Λιονταριών.

Το μομέντουμ θα μπορούσε να πάει στην Αγγλία όταν το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με μια αναγκαστική αλλαγή. Ο Θουμπιμέντι πέρασε στη θέση του Ρόδρι που πάτησε άσχημα το πόδι του και φυσικά αποτέλεσε μια σοβαρότατη απώλεια.

Παρόλα αυτά, οι Ισπανοί βρήκαν τη στιγμή τους και προηγήθηκαν στο 47ο λεπτό. Ο Γιαμάλ από τα δεξιά πάσαρε στα αριστερά για τον Νίκο Γουίλιαμς που πλάσαρε για το 1-0.

 

Αναμενόμενα, ο ρυθμός άνοιξε και η Ισπανία άρχισε να βρίσκει πολλούς χώρους δημιουργώντας κλασικές ευκαιρίες. Στο 55′ μετά την πάσα του Γιαμάλ ο Μοράτα πλάσαρε άουτ, ενώ στο 56′ το σουτ του Γουίλιαμς πέρασε ελάχιστα άουτ. Το σουτ του Γιαμάλ στο 66′ το έβγαλε εντυπωσιακά ο Πίκφορντ ενώ στο 69′ το μακρινό πλασέ του Ρουίθ πέρασε άουτ.

Ο Κόουλ Πάλμερ ήταν ο άνθρωπος που έκανε τη διαφορά όπως στον ημιτελικό με την Ολλανδία και στον τελικό με την Ισπανία ήρθε ξανά από τον πάγκο στο 70′ και ισοφάρισε στο 73′ για την Αγγλία.

Ο Σάκα έκανε γύρισμα από τα δεξιά, ο Μπέλιγχαμ πεσμένος πρόλαβε να πασάρει – και ουσιαστικά να στρώσει – στον Πάλμερ που έπιασε το συρτό σουτ εκτός περιοχής, με την μπάλα να κοντράρει και να αιφνιδιάζει τον Σιμόν για το 1-1.

 

Μετά την ισοφάριση, η Ισπανία πήρε ξανά την μπάλα στα πόδια της και στο 81′ μετά από γρήγορη συνεργασία άγγιξε το δεύτερο γκολ με τον Γιαμάλ να μην κάνει καλή εκτέλεση και τον Πίκφορντ να απομακρύνει τον κίνδυνο. Δεν τα κατάφερε πέντε λεπτά αργότερα.

Το νικητήριο γκολ σημειώθηκε στο 86ο λεπτό, με τον Ογιαρθάμπαλ να σπάει αριστερά στον Κουκουρέγια που γύρισε παράλληλα για τον επιθετικό της Ρεάλ Σοσιεδάδ κι εκείνος με προβολή έγραψε το 2-1.

 

Ο Σάουθγκεϊτ έκανε ό,τι μπορούσε ρίχνοντας από τον πάγκο και τον Τόνεϊ αλλά ο χρόνος δεν ήταν αρκετός. Παρόλα αυτά είχε μια μεγάλη διπλή ευκαιρία για να ισοφαρίσει στις καθυστερήσεις όταν ο Σιμόν απομάκρυνε την κεφαλιά του Στόουνς και στην επαναφορά ο Όλμο απομάκρυνε πάνω στη γραμμή την μπάλα στην κεφαλιά του Ράις για να πανηγυρίσει έξαλλα την επέμβαση σαν… γκολ!

Τα δευτερόλεπτα μετρούσαν αντίστροφα, με τους Ισπανούς να ακούνε το σφύριγμα της λήξης από τον Γάλλο Λετεσιέ και να ξεσπούν στους πανηγυρισμούς.

ΙΣΠΑΝΙΑ (Λουίς Ντε Λα Φουέντε): Σιμόν, Καρβαχάλ, Λε Νορμάν (83′ Νάτσο), Λαπόρτ, Κουκουρέγια, Ρόδρι (46′ λ. τρ. Θουμπιμέντι), Φαμπιάν Ρουίθ, Όλμο, Νίκο Γουίλιαμς, Γιαμάλ (89′ Μερίνο), Μοράτα (68′ Ογιαρθάμπαλ)

ΑΓΓΛΙΑ (Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ): Πίκφορντ, Γκουέχι, Στόουνς, Γουόκερ, Σο, Μέινου (70′ Πάλμερ), Ράις, Μπέλιγχαμ, Φόντεν (89′ Τόνεϊ), Σάκα, Κέιν (61′ Γουότκινς)

BEST OF SPORTS VIDEOS

ΑΘΛΟΣ HEADLINES

Ελλάδα – Φινλανδία 3-0: Γαλανόλευκη υπεροχή στο Φάληρο και ιδανικό ντεμπούτο Ιβάν Γιοβάνοβιτς

Γούρικη επιστροφή στο Καραϊσκάκη για την εθνική Ελλάδας, η οποία στο ντεμπούτο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς καθάρισε με συνοπτικές διαδικασίες τη Φινλανδία (τρία γκολ, δύο δοκάρια) και έδειξε αποφασισμένη να γυρίσει ξανά στις μεγάλες στιγμές

Ιρλανδία – Αγγλία 0-2: Εύκολη επικράτηση στο πρώτο ματς μετά την αποχώρηση του Σάουθγκεϊτ

Με υπηρεσιακό προπονητή τον Λι Κάρσλι, η Αγγλία ξεκίνησε...

Ασύλληπτη Σταματοπούλου: Χρυσή Παραολυμπιονίκης στα 50μ. ύπτιο S4

Στην τελευταία της παρουσία σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 50μ. ύπτιο S4 και πανηγυρίζει μια τεράστια επιτυχία στην καριέρα της δίνοντας στην Ελλάδα το 13ο μετάλλιο

Παναθηναϊκός: Ανακοινώθηκε ο Οσμάν για τη σεζόν 2024/25

Μερικές ώρες μετά την αποκάλυψη του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την απόκτηση του Τσεντί Οσμάν για έναν χρόνο

Εθνική: Ο Μασούρας θα χάσει και το ματς με την Ιρλανδία

Χωρίς τον Γιώργο Μασούρα θα παραταχθεί η εθνική Ελλάδας στο πρώτο (Φινλανδία) αλλά...

Ο Τσεντί Οσμάν γιορτάζει τη Γενοκτονία των Ποντίων: Ποιοι άφησαν στο σκοτάδι τον πατριώτη Δ. Γιαννακόπουλο; (pics)

Το πρόσφατο - και άκρως θλιβερό - παρελθόν του υπερεθνικιστή Τσεντί Οσμάν βγήκε στην επιφάνεια μετά την αποκάλυψη της επικείμενης μεταγραφής του στον Παναθηναϊκό και όλοι πλέον αναρωτιούνται για το πώς θα αντιδράσει ο δεδηλωμένος πατριώτης Δημήτρης Γιαννακόπουλος

Ιωαννίδης: Ο Γιοβάνοβιτς έχει πλάνο και ταυτότητα, θα γινόμαστε καλύτεροι

Με τρία γκολ και δύο δοκάρια, μια γεμάτη εμφάνιση...

Η Γερμανία σκόρπισε με 5 γκολ την Ουγγαρία, καθάρισε στο τέλος η Ολλανδία

Κανένα πρόβλημα δεν αντιμετώπισε η Γερμανία στην πρεμιέρα της...

Ελλάδα – Φινλανδία 3-0: Γαλανόλευκη υπεροχή στο Φάληρο και ιδανικό ντεμπούτο Ιβάν Γιοβάνοβιτς

Γούρικη επιστροφή στο Καραϊσκάκη για την εθνική Ελλάδας, η οποία στο ντεμπούτο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς καθάρισε με συνοπτικές διαδικασίες τη Φινλανδία (τρία γκολ, δύο δοκάρια) και έδειξε αποφασισμένη να γυρίσει ξανά στις μεγάλες στιγμές

Σταματοπούλου: Ήταν η τελευταία μου χρονιά, έλεγα πως θα δώσουμε ό,τι μπορούμε και το κάναμε (vid)

Δεν υπήρχε καλύτερος τρόπος να ολοκληρώσει την παρουσία της...

Ολυμπιακός: Χαμός στο Λεωνίδιο για την κούπα του Conference League

Στο Λεωνίδιο βρέθηκε σήμερα (7/9) η κούπα του Conference...