Ισπανία – Γαλλία 2-1: Η καλύτερη ομάδα του Euro στον τελικό!

⚽📺🇪🇸Η εξαιρετική Ισπανία επιστρέφει σε τελικό Euro μετά από 12 χρόνια και θέλει να το ξανακάνει όπως τότε‼️ 🙌Ο Λαμίν Γιαμάλ έγραψε ιστορία ως ο μακράν νεότερος παίκτης που σκοράρει σε Euro ή μουντιάλ με ένα απίθανο γκολ‼️

Η Ισπανία το άξιζε! Η Ισπανία βρίσκεται στον τελικό του Euro 2024 και την Κυριακή (14/7) στο Βερολίνο θα διεκδικήσει κόντρα σε Αγγλία ή Ολλανδία το 4ο ευρωπαϊκό της τρόπαιο στην πέμπτη της παρουσία σε τελικό!

 

Μετά την οικοδέσποινα Γερμανία και η Γαλλία έπεσε θύμα μιας εκ των πιο απολαυστικών εθνικών ομάδων που έχουν εμφανιστεί σε Euro τα τελευταία χρόνια. Με νιάτα, ωραίο ποδόσφαιρο, θέαμα, ουσία, αποτελεσματικότητα και κάτι διαφορετικό από ό,τι παρουσίασαν όλες οι άλλες ομάδες στη διοργάνωση.

Η τρομερή ομάδα του Λουίς Ντε Λα Φουέντε λύγισε με 2-1 τη Γαλλία και πέταξε στον τελικό με τον MVP Λαμίν Γιαμάλ να κάνει το παιχνίδι της ζωής του μερικά 24ωρα (13/7) πριν κλείσει τα 17 του χρόνια. Ο νεότερος παίκτης που σκοράρει σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης (ο Πελέ σε ηλικία 17 ετών και 239 ημερών στο μακρινό 1958 το κρατούσε).

 

Ο σούπερ εκρηκτικός και ταλαντούχος παίκτης της Μπαρτσελόνα έδειξε γιατί θεωρείται ως το μεγαλύτερο ταλέντο της γενιάς του και έδειξε πως μπορεί να ηγηθεί όχι γιατί σκόραρε το κορυφαίο γκολ του φετινού Euro 2024 αλλά γιατί έδειξε απίστευτη νοοτροπία στο χορτάρι σαν να παίζει χρόνια στην εθνική ομάδα της Ισπανίας.

Από την άλλη, η Γαλλία παρότι προηγήθηκε, δεν έδειξε ικανή να κάνει τίποτα έστω για το 2-2. Τα σημάδια φάνηκαν από τη φάση των ομίλων, κόντρα στην Πορτογαλία στους «8» ήταν απλώς πιο τυχερή.

Οι Ισπανοί έφτιαξαν με το… καλησπέρα στον αγώνα μια τεράστια ευκαιρία όταν ο τρομερός Γιαμάλ έβγαλε απίθανη σέντρα στο δεύτερο δοκάρι για τον αμαρκάριστο Ρουίθ, η κεφαλιά του οποίου πέρασε ελάχιστα άουτ. Κι αφού δεν έγινε το 0-1, έγινε το 1-0 σε μια αντίστοιχη ευκαιρία!

Ο Ντεμπελέ είδε την κίνηση του Εμπαπέ στα δεξιά, εκείνος έβγαλε εντελώς αμαρκάριστος (και όντας καλυπτόμενος από τον Χεσούς Νάβας) τη σέντρα για τον Κολό Μουανί που στο δεύτερο δοκάρι έπιασε την κεφαλιά για το 0-1 στο 9′ με τη Γαλλία να πανηγυρίζει το πρώτο δικό της γκολ σε ροή αγώνα στη διοργάνωση μετά από συνολικά πέντε παιχνίδια (489′)!

 

Η απάντηση της Ισπανίας ήρθε στο 21ο λεπτό. Ο Γιαμάλ βρήκε όσο χώρο χρειάστηκε εκτός περιοχής και έπιασε ένα ασύλληπτο σουτ για να στείλει την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι και στη συνέχεια στα δίχτυα του Μενιάν που δεν μπορούσε να αντιδράσει!

Ο 16χρονος έσπασε μάλιστα το ρεκόρ του Φον Λάντεν από το Euro 2004 (18 ετών και 141 ημερών στο Ελβετία – Γαλλία) καθώς έγινε ο νεότερος που σκοράρει σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

 

Στο 25ο λεπτό η ανατροπή της Ισπανίας ολοκληρώθηκε με τον Όλμο να κάνει μαγική προσποίηση, να πιάνει το σουτ και τον Κουντέ άθελά του στην προσπάθεια να απομακρύνει να σκοράρει στα δίχτυα της ομάδας του με το γκολ (παρότι αρχικά χρεώθηκε αυτογκόλ) να πιστώνεται στο Ισπανό μεσοεπιθετικό που κάνει το τουρνουά της ζωής του μετά από μια δύσκολη χρονιά στη Λειψία.

 

Στο δεύτερο μέρος, η Ισπανία κοίταξε να σβήσει το παιχνίδι χωρίς πάντως να προχωρήσει νωρίς σε αλλαγές όπως έκανε (λανθασμένα) με τη Γερμανία.

Η πιο σωστή κίνηση αποδείχθηκε η αντικατάσταση του 38χρονου Νάβας, ο οποίος κουβαλούσε κίτρινη κάρτα και είχε θέματα με τον Εμπαπέ, με τον Βιβιάν να περνά στη θέση του και να γίνεται δίδυμο με τον Λαπόρτ, την ώρα που ο Νάτσο έγινε δεξί μπακ.

Η Γαλλία απείλησε με μια σκαστή κεφαλιά του Τσουαμενί στο 53′ αλλά και με μια του Ουπαμεκανό δέκα λεπτά αργότερα. Τα σουτ που δοκίμασαν ο Τεό Ερναντέζ και ο Εμπαπέ κατέληξαν πολύ μακριά από την εστία του Σιμόν, με τον Ντε Λα Φουέντε να φρεσκάρει τη μεσαία και επιθετική γραμμή του, την ώρα που οι Γάλλοι αναζητούσαν τρόπο να απειλήσουν.

Ο Γιαμάλ πάντως ήταν εκείνος που λίγο έλειψε στο 81′ να σκοράρει δεύτερο γκολ με τον ίδιο τρόπο που μπήκε το πρώτο, όσο τα λεπτά κυλούσαν υπέρ των Ισπανών που σε χαμηλό ρυθμό μπόρεσαν να αναχαιτίσουν πολλές επιθέσεις των Γάλλων και να κρατήσουν εύκολα το υπέρ τους προβάδισμα και να πάρουν το εισιτήριο για τον τελικό!

ΙΣΠΑΝΙΑ (Λουίς Ντε Λα Φουέντε): Σιμόν, Κουκουρέγια, Λαπόρτ, Νάτσο, Νάβας (58′ Βιβιάν), Ρόδρι, Ρουίθ, Όλμο (76′ Μερίνο), Γιαμάλ (90+3′ Θουμπιμέντι), Γουίλιαμς (90+4′ Φεράν), Μοράτα (76′ Ογιαρθάμπαλ)

ΓΑΛΛΙΑ (Ντιντιέ Ντεσάν): Μενιάν, Κουντέ, Ουπαμεκανό, Σαλιμπά, Ερναντέζ, Καντέ (62′ Γκριεζμάν), Ραμπιό (62′ Καμαβινγκά), Τσουαμενί, Ντεμπελέ (62′ Ζιρού), Εμπαπέ, Κολό Μουανί (62′ Μπαρκολά)

BEST OF SPORTS VIDEOS

ΑΘΛΟΣ HEADLINES

Ελλάδα – Φινλανδία 3-0: Γαλανόλευκη υπεροχή στο Φάληρο και ιδανικό ντεμπούτο Ιβάν Γιοβάνοβιτς

Γούρικη επιστροφή στο Καραϊσκάκη για την εθνική Ελλάδας, η οποία στο ντεμπούτο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς καθάρισε με συνοπτικές διαδικασίες τη Φινλανδία (τρία γκολ, δύο δοκάρια) και έδειξε αποφασισμένη να γυρίσει ξανά στις μεγάλες στιγμές

Ιρλανδία – Αγγλία 0-2: Εύκολη επικράτηση στο πρώτο ματς μετά την αποχώρηση του Σάουθγκεϊτ

Με υπηρεσιακό προπονητή τον Λι Κάρσλι, η Αγγλία ξεκίνησε...

Ασύλληπτη Σταματοπούλου: Χρυσή Παραολυμπιονίκης στα 50μ. ύπτιο S4

Στην τελευταία της παρουσία σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 50μ. ύπτιο S4 και πανηγυρίζει μια τεράστια επιτυχία στην καριέρα της δίνοντας στην Ελλάδα το 13ο μετάλλιο

Παναθηναϊκός: Ανακοινώθηκε ο Οσμάν για τη σεζόν 2024/25

Μερικές ώρες μετά την αποκάλυψη του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την απόκτηση του Τσεντί Οσμάν για έναν χρόνο

Εθνική: Ο Μασούρας θα χάσει και το ματς με την Ιρλανδία

Χωρίς τον Γιώργο Μασούρα θα παραταχθεί η εθνική Ελλάδας στο πρώτο (Φινλανδία) αλλά...

Ο Τσεντί Οσμάν γιορτάζει τη Γενοκτονία των Ποντίων: Ποιοι άφησαν στο σκοτάδι τον πατριώτη Δ. Γιαννακόπουλο; (pics)

Το πρόσφατο - και άκρως θλιβερό - παρελθόν του υπερεθνικιστή Τσεντί Οσμάν βγήκε στην επιφάνεια μετά την αποκάλυψη της επικείμενης μεταγραφής του στον Παναθηναϊκό και όλοι πλέον αναρωτιούνται για το πώς θα αντιδράσει ο δεδηλωμένος πατριώτης Δημήτρης Γιαννακόπουλος

Ιωαννίδης: Ο Γιοβάνοβιτς έχει πλάνο και ταυτότητα, θα γινόμαστε καλύτεροι

Με τρία γκολ και δύο δοκάρια, μια γεμάτη εμφάνιση...

Η Γερμανία σκόρπισε με 5 γκολ την Ουγγαρία, καθάρισε στο τέλος η Ολλανδία

Κανένα πρόβλημα δεν αντιμετώπισε η Γερμανία στην πρεμιέρα της...

Ελλάδα – Φινλανδία 3-0: Γαλανόλευκη υπεροχή στο Φάληρο και ιδανικό ντεμπούτο Ιβάν Γιοβάνοβιτς

Γούρικη επιστροφή στο Καραϊσκάκη για την εθνική Ελλάδας, η οποία στο ντεμπούτο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς καθάρισε με συνοπτικές διαδικασίες τη Φινλανδία (τρία γκολ, δύο δοκάρια) και έδειξε αποφασισμένη να γυρίσει ξανά στις μεγάλες στιγμές

Σταματοπούλου: Ήταν η τελευταία μου χρονιά, έλεγα πως θα δώσουμε ό,τι μπορούμε και το κάναμε (vid)

Δεν υπήρχε καλύτερος τρόπος να ολοκληρώσει την παρουσία της...

Ολυμπιακός: Χαμός στο Λεωνίδιο για την κούπα του Conference League

Στο Λεωνίδιο βρέθηκε σήμερα (7/9) η κούπα του Conference...